Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Κόμμα αποστράτων... εν δράσει

http://news.kathimerini.gr

Κόμμα αποστράτων... εν δράσει
Ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας και η περιπετειώδης εναρκτήρια εκδήλωσή του

Δωρα Aντωνιου

«Η πρωτοβουλία απόστρατων αξιωματικών για ίδρυση πολιτικού φορέα σάς καλεί σε εκδήλωση για την παρουσίαση προς τον ελληνικό λαό του νέου πολιτικού κόμματος». Αυτό ανέφερε η πρόσκληση. Πώς είναι ένα κόμμα αποστράτων; Ποιοι το ακολουθούν, τι πρεσβεύει; Η προσέλευση, πάντως, ως πρώτη εικόνα, ήταν εντυπωσιακή. Αρκετές εκατοντάδες άτομα έσπευσαν να δηλώσουν «παρών» στη γενέθλια εκδήλωση του νέου κόμματος. Στην πλειονότητά τους μεσήλικες και άνω, αρκετοί πριν καν ακόμη ακούσουν την ιδρυτική ομιλία του προέδρου του κόμματος, κ. Νίκου Αλικάκου, εισερχόμενοι προσέθεταν το όνομά τους στη λίστα μελών του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας, όπως είναι το όνομα του νέου φορέα.


Λίγο πριν η εκδήλωση αρχίσει, ερωτώ τον κ. Βασίλη Πανταζή, απόστρατο αξιωματικό και εκ των εμπνευστών και ιδρυτών του κόμματος, πώς ξεκίνησε η ιδέα. Μου εξηγεί ότι η συζήτηση άρχισε σε μια συνάντηση που είχαν τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο στο Γουδί απόφοιτοι της τάξης του 1981 της Σχολής Ευελπίδων. Εμπνευση της πρωτοβουλίας, συνεχίζει, αποτέλεσε ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος του 1909. «Οπως εκείνη η κίνηση άνοιξε τον δρόμο για να έρθει ο Ελευθέριος Βενιζέλος, έτσι κι εμείς φιλοδοξούμε να ενεργοποιήσουμε τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν την ανάδειξη ενός νέου ηγέτη, τον οποίο χρειάζεται η χώρα για να ξεπεράσει τα σημερινά αδιέξοδα», προσθέτει.

«Δεν φοβάστε τα αρνητικά αντανακλαστικά που μπορεί να προκαλέσει στους πολίτες η είδηση για κόμμα αποστράτων;», τον ρωτάω. «Εννοείτε αν φοβόμαστε μη μας πουν χουντικούς, ας μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις», σπεύδει να απαντήσει, και προσθέτει ότι «από ορισμένους το έχουμε ήδη ακούσει και αυτό, αλλά απάντηση είναι ο τρόπος που κινηθήκαμε, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα, για την ίδρυση του κόμματος». Οταν τον ρωτώ για τις ιδιότητες των μέχρι εκείνη τη στιγμή μελών, μου απαντά ότι το 60% είναι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η εκδήλωση αρχίζει και ο πρόεδρος, κ. Αλικάκος, ανεβαίνει στο βήμα για την ομιλία του, η οποία συνοψίζει τις βασικές αρχές και τις επιδιώξεις του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας. Αναφέρει και αυτός ότι το όνομα και η έμπνευση πηγάζουν από τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο, ενώ το έμβλημα του κόμματος, τρεις πλάγιες γραμμές σε γαιώδες, κυανό και γαλάζιο χρώμα, συμβολίζει την ελληνική γη, τη θάλασσα και τον αέρα.

Στόχοι και προσδοκίες

Οι βασικές πολιτικές επιδιώξεις, σύμφωνα με τον κ. Αλικάκο, είναι ο έλεγχος και η αναζήτηση υπευθύνων για τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση, η άρνηση των όρων του Μνημονίου που θίγουν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, η εμπέδωση της ασφάλειας, η αναβάθμιση της παιδείας, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, η αναδιοργάνωση της Δικαιοσύνης, η αξιολόγηση στο Δημόσιο. Βασικός στόχος, επίσης, η ψήφιση νέου Συντάγματος που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενίσχυση εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενσωμάτωση της απλής αναλογικής, κατάργηση βουλευτικής ασυλίας, μείωση αριθμού βουλευτών, κατάργηση βουλευτικών προνομίων. Μια πρώτη εικόνα, για τις προσδοκίες από το νέο κόμμα τού κοινού που έχει συγκεντρωθεί, σχηματίζεται από το ενθουσιώδες χειροκρότημα στις αναφορές του για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και για ενίσχυση της παιδείας με σκοπό την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Αλικάκος καλεί στο βήμα τον πρώην βουλευτή και υπουργό, κ. Λευτέρη Βερυβάκη, για να απευθύνει χαιρετισμό. Αμέσως ξεσπούν αποδοκιμασίες. «Ο Βερυβάκης είναι απαράδεκτος. Ο Ντερτιλής έπρεπε να είναι εδώ», φωνάζει κάποιος από το ακροατήριο και αποχωρεί. «Κρίμα, καπελωμένοι από τα κόμματα είστε κι εσείς. Αλλα περιμέναμε», φωνάζουν άλλοι, που ακολουθούν στην έξοδο. «Θυμηθείτε τη στολή σας και αδειάστε την αίθουσα», προτρέπει έτερος διαμαρτυρόμενος. «Προδότες, στο Γουδί», ακούγονται κάποιοι. Υπό το βάρος των αποδοκιμασιών, ο κ. Βερυβάκης αποχωρεί. Η εκδήλωση συνεχίζεται, με μικρότερο ακροατήριο, καθώς οι προσδοκίες ορισμένων από μια πολιτική κίνηση αποστράτων έχουν ήδη διαψευσθεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου