Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ειρηνοποιός με... χακί φερετζέ

http://www.tanea.gr
Επιμέλεια: Κίττυ Ξενάκη


Ο κόσμος πρέπει «να ακούσει επειγόντως τα ουρλιαχτά» από τη Συρία και να κάνει κάτι ώστε να μπει τέλος στην αιματοχυσία, διακήρυξε χθες από την Κωνσταντινούπολη ο τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο λαός της Συρίας «θα αποδεχόταν μια στρατιωτική επέμβαση από την Τουρκία• δεν επιθυμεί επέμβαση της Δύσης», δήλωσε από την ίδια πόλη ο Μοχαμάντ Ριάντ Σακφά, ένας εξόριστος ηγέτης της (εκτός νόμου) Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Συρίας. «Οδεύουμε προς μια τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία;» έθεσε το ερώτημα το γαλλικό περιοδικό «Nouvel Observateur». «Ολοένα πληθαίνουν τα σημάδια ότι η κλιμακούμενη πάλη για την εξουσία στη Συρία θα διευθετηθεί από εξωτερικές δυνάμεις και όχι από τους ίδιους τους Σύρους», επεσήμανε από την πλευρά του το αμερικανικό περιοδικό «Time». Στην Τουρκία τα σενάρια ήδη δίνουν και παίρνουν.
Σύμφωνα με το «Time», αξιωματούχοι στην Αγκυρα μιλούν πια ανοιχτά για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «νεκρής ζώνης» εντός του συριακού εδάφους για την προστασία των αμάχων και τη διευκόλυνση των μελών του συριακού στρατού που θέλουν να αυτομολήσουν. Αυτό βέβαια σημαίνει αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, που θα μπορούσε να αποτελέσει προοίμιο μιας εδαφικής διάσπασης της Συρίας σε περιοχές υπό τον έλεγχο του καθεστώτος και σε περιοχές υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων. Αλλά η Τουρκία περιμένει διεθνή εξουσιοδότηση για ένα τέτοιο βήμα. «Είναι εκτός συζήτησης να το κάνουμε μόνοι μας», δήλωσε σύμβουλος του Προέδρου Γκιουλ.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας «Sabah», το αντιπολιτευόμενο Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, που έχει την έδρα του στην Κωνσταντινούπολη, έχει ζητήσει από την Τουρκία να καταρτίσει σχέδια για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, η οποία θα περιοριστεί αρχικά σε μερικά χιλιόμετρα κοντά στα σύνορα και θα επεκταθεί σταδιακά ώστε να καλύψει το Χαλέπι στην Κεντρική Συρία.
Η Τουρκία φέρεται να απάντησε πως θα πρέπει πρώτα να πληρωθούν τρεις προϋποθέσεις: να έχει η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων εντολή από τον ΟΗΕ, στήριξη από τον Αραβικό Σύνδεσμο και εγγυήσεις από τον ΟΗΕ και την ΕΕ.
Επισήμως, η γείτονα αρνείται όλα αυτά τα σενάρια. Γεγονός είναι όμως ότι από «προσωπικός φίλος» του Μπασάρ αλ Ασαντ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μετατραπεί σε ορκισμένο εχθρό του. Δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τα κίνητρα της Τουρκίας. Το ενδεχόμενο χάους στο εύθραυστο νότιο πλευρό της (Τουρκία και Συρία μοιράζονται σύνορα μήκους 800 χιλιομέτρων), η πιθανή βύθιση της Συρίας σε έναν εμφύλιο πόλεμο, η επιθυμία της Τουρκίας να διατηρήσει τον ρόλο του «προτύπου» και μαζί του περιφερειακού πρωταγωνιστή, που της αναγνώρισε επισήμως η Αραβική Ανοιξη, είναι επαρκείς λόγοι για τη σκλήρυνση της τουρκικής στάσης.
Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ήδη επιβάλει εμπάργκο όπλων στη Συρία• φιλοξενεί 7.500 Σύρους σε τρεις προσφυγικούς καταυλισμούς από τη δική της πλευρά των συνόρων• φιλοξενεί επίσης την ηγεσία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που πραγματοποίησε προχθές την πιο θρασεία μέχρι σήμερα επίθεσή του σε βάση των μυστικών υπηρεσιών στη Δαμασκό - κάνοντας τη Ρωσία, έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες φίλους του Ασαντ, να μιλήσει για «πραγματικό εμφύλιο πόλεμο». Εχει προειδοποιήσει ότι επεξεργάζεται νέες οικονομικές κυρώσεις για τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο και χθες δήλωσε πως αναζητεί εναλλακτικές εμπορικές οδούς που θα παρακάμπτουν τη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου