Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ο θίασος του Πενταγώνου

http://www.tovima.gr

Οι δύο αναπληρωτές υπουργοί αναµένουν ακόµη να αναλάβουν αρµοδιότητες
Ο θίασος  του Πενταγώνου
Τέσσερις υπουργοί στο υπουργείο Αμυνας πιθανόν να αποτελούν παγκόσμιο ρεκόρ. Από αριστερά, ο υφυπουργός κ. Σπηλιόπουλος, ο υπουργός κ. Αβραμόπουλος, ο απελθών κ. Μπεγλίτης και οι αναπληρωτές υπουργοί κκ. Γεωργίου και Ραγκούσης
 
«Και δεκατέσσερις να είναι οι υπουργοί στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας, ο υπουργός είναι ένας και διοικεί το υπουργείο» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Εθνικής Αµυνας κ. Δ. Αβραµόπουλος καθιστώντας σαφές στους αναπληρωτές υπουργούς της συγκυβέρνησης ότι αυτός θα κάνει κουµάντο σε ένα από τα πιο νευραλγικά υπουργεία. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που ως τώρα δεν παραχώρησε σε κανέναν αναπληρωτή υπουργό της συγκυβέρνησης ούτε µία αρµοδιότητα. Ο κ. Ι. Ραγκούσης του ΠαΣΟΚ µένει παντελώς αδιάφορος αν θα του δοθούν ή όχι αρµοδιότητες διαµηνύοντας στον υπουργό ότι τις αρµοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού τις δίνει απευθείας ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήµος. Ο έτερος των αντιπροέδρων, ο προερχόµενος από τον ΛΑΟΣ πρέσβης ε. τ. κ. Γ. Γεωργίου, αυτοχαρακτηρίζεται... «Βολταίρος», επειδή, όπως λέει, «βολτάρει» στους αχανείς διαδρόµους του υπουργείου χωρίς γραφείο, χωρίς αρµοδιότητες και χωρίς έπιπλα, αλλά µε... υπασπιστές και έναν προς το παρόν σύµβουλο! Μόνο ο προερχόµενος από το ΠΑΣΟΚ υφυπουργός κ. Κ. Σπηλιόπουλος έχει αρµοδιότητες τις οποίες κληρονόµησε από τον κ. Π. Μπεγλίτη.
Η συγκατοίκηση των τριών κοµµάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας αποδεικνύεται στο υπουργείο Αµυνας δύσκολο πείραµα, αφού η µόνη σχέση που έχουν ως τώρα οι τέσσερις συγκάτοικοι είναι η... καχυποψία.

Δεν πρόλαβαν καλά-καλά να εγκατασταθούν στο Πεντάγωνο και άρχισε ανάµεσά τους ένας ιδιότυπος ανταγωνισµός. Ο κ. Αβραµόπουλος, π.χ., όρισε διευθυντή του γραφείου του τον πρέσβη κ. Δ. Κοδέλλα («κατήργησα το έθιµο ο υπουργός να διορίζει τον κηπουρό του ως διευθυντή του γραφείου του» λέει) και κράτησε τους υπασπιστές του κ. Μπεγλίτη, τον οποίο µέχρι πρότινος κατηγορούσε για τις κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάµεις και για την άρον άρον αποµάκρυνση της στρατιωτικής ηγεσίας. Ο κ. Ραγκούσης δεν τοποθέτησε κανέναν µόνος του αλλά ζήτησε από το ΓΕΕΘΑ να ορίσει αυτό υπασπιστές προβάλλοντας το αίτηµα αυτό ως το πλέον δηµοκρατικό.


|||||||| Σαν έτοιμος από καιρό

Το ίδιο όµως έκανε και ο κ. Γεωργίου, ο οποίος ώσπου να του διαµορφώσουν καταλλήλως το γραφείο κουβάλησε από το σπίτι του τις κουρτίνες, τις καρέκλες και τις ταµπέλες µε το όνοµά του, αφού η υπηρεσία δεν φρόντισε να το κάνει.

Και πώς να είχε φροντίσει αφού έγιναν τόσο γρήγορα; Νύκτωρ (πρωτοφανές για τα στρατιωτικά δεδοµένα) έγινε η παράδοση του υπουργείου στον κ. Αβραµόπουλο υπό τους ήχους της Φιλαρµονικής της ΑΣΔΕΝ, κάτι που ενθουσίασε τον υπουργό, αφού µπορεί να µην έδωσε ακόµη αρµοδιότητες σε αναπληρωτές και υφυπουργό της συγκυβέρνησης αλλά φρόντισε στο ασανσέρ της Πτέρυγας του Ναυτικού να ακούγονται οι «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι, συντροφεύοντας τους επισκέπτες ως τον τέταρτο όροφο. Φρόντισε όµως αµέσως και για κάτι άλλο ο υπουργός.

Είναι γνωστό στη ΝΔ ότι όπου µετακινείται ο κ. Αβραµόπουλος παίρνει µαζί του και δύο στενούς συνεργάτες του: τον κ. Αρ. Καλογερόπουλο (ο οποίος έχει ήδη εγκατασταθεί δίπλα στον υπουργό) και την πιστή του γραµµατέα κυρία Λένα Πατουχέα, η οποία εγκαταστάθηκε ως... «φρουρός της Στρατιωτικής Αστυνοµίας», όπως είπαν χαριτολογώντας στο Πεντάγωνο, στην είσοδο του υπουργικού γραφείου. Ούτε µία εβδοµάδα δεν έχει περάσει από την ιδιότυπη αυτή πολιτική και ιδεολογική συγκατοίκηση στο υπουργείο Αµυνας και οι αξιωµατικοί, η νέα στρατιωτική ηγεσία και το πολιτικό προσωπικό βρίσκονται συνεχώς προ εκπλήξεων. Η στρατιωτική ηγεσία την οποία εγκατέστησε προτού φύγει ο κ. Μπεγλίτης είδε ένα πρωί τον κ. Αβραµόπουλο να την επισκέπτεται στο γραφείο της και να τη διαβεβαιώνει πως είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στο στράτευµα. «Μόνο επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραµανλή γινόταν αυτό» σχολίαζε ο κ. Αβραµόπουλος. Δεύτερον, τους ανακοίνωσε ότι µε απόφασή του οι κρίσεις θα γίνονται κάθε δύο χρόνια (αντί κάθε χρόνο). Και, τρίτον, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να «εξορθολογίσει τη στρατιωτική θητεία», όπερ σηµαίνει αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 µήνες.

Και να ‘ταν µονάχα αυτά; Σχεδιάζει, όπως τους είπε, να επισκεφθεί όλους τους στρατιωτικούς σχηµατισµούς, παρέστη ήδη στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συµβούλιο,πρόλαβε να συναντηθεί µε τους αποστράτους, επισκέφθηκε ήδη την Κύπρο, είχε επαφές µε τους πρεσβευτές των χωρών-µελών του ΝΑΤΟ και µε το «καληµέρα» κατήργησε την απόφαση του κ. Μπεγλίτη να στέλνουν οι στρατιωτικοί απευθείας µε e-mail στο στρατιωτικό του γραφείο προβλήµατα κοινωνικής φύσεως (συνυπηρέτηση συζύγων, ιατρικά κτλ.) τα οποία η γραφειοκρατία υποτίθεται των Επιτελείων αργούσε να αντιµετωπίσει.

«Εδωσε εντολή να µη γίνει καµία προµήθεια, ούτε για µολύβια, χωρίς να ερωτηθεί» βεβαιώνει ο υφυπουργός κ. Κ. Σπηλιόπουλος, το εγκώµιο του οποίου ο κ. Αβραµόπουλος πλέκει συνεχώς: «Προµήθειες δεν πρόκειται να υπάρξουν, εκτός από ανταλλακτικά» συµπληρώνει.


|||||||| Οι σύμβουλοι των υπουργών

Προµήθειες (πλην ανταλλακτικών που επίσης είναι πανάκριβες) µπορεί να διαλαλείται ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν στο µεταβατικό αυτό διάστηµα, αλλά τα προβλήµατα συγκυβέρνησης εντοπίζονται σε άλλο σηµείο. Ποιο είναι αυτό; Στους συµβούλους των υπουργών. Ποιος διορίζει τους συµβούλους (τη στιγµή που δεν υφίσταται το opengov); Οι υπουργοί ή το κόµµα; Οι υπουργοί λένε όλοι πλην ενός, του κ. Γεωργίου του ΛΑΟΣ, ο οποίος έχει διορίσει ως σύµβουλό του τον κ. Κ. Κολοβό («πολιτικό επιστήµονα» τον χαρακτηρίζει), αλλά, όπως είπε στο «Βήµα», ο ΛΑΟΣ του έδωσε και έναν κατάλογο συµβούλων να επιλέξει από αυτόν. Ανέβαλε ωστόσο τον διορισµό τους τη Δευτέρα, προφανώς για να τους γνωρίσει.

Οι σύµβουλοι υπουργών στο υπουργείο Αµυνας έχουν καθοριστικό ρόλο και πολλοί διερωτώνται αν θα κάνουν κουµάντο οι υπουργοί ή οι σύµβουλοι, που ορισµένοι θα είναι επιλογή του κόµµατος.

Οσον αφορά τους συµβούλους του κ. Αβραµόπουλου, οι πάντες γνωρίζουν ότι ο πρέσβης κ. Κοδέλλας ήταν από τους πρώτους που έφερε στο υπουργείο Υγείας. Ο κ. Κοδέλλας ήταν επίσης γενικός διευθυντής Διεθνών Σχέσεων στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης επί υπουργίας Αβραµόπουλου και σε ορισµένες περιπτώσεις υπέγραφε ως πληρεξούσιος υπουργούς. Πριν από λίγα χρόνια τοποθετήθηκε στο Λουξεµβούργο ως πληρεξούσιος υπουργός. Οι φήµες που κυκλοφορούσαν τότε ήταν ότι ένας από τους λόγους που αποµακρύνθηκε εκείνο το διάστηµα από τον κ. Αβραµόπουλο ήταν ότι ήρθε σε σύγκρουση µε τον πιο ισχυρό συνεργάτη του, τον κ. Αρ. Καλογερόπουλο.


ΑΛΛΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ, ΑΛΛΟΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΑ


Το βασίλειό του για... ένα υπουργείο

Ολα αυτά που έκανε και όσα άλλα σχεδιάζει να πράξει ο κ. Αβραµόπουλος έκαναν πολλούς στη ΝΔ να διερωτηθούν αν ξέχασε τις σαφείς εντολές του προέδρου του κόµµατος κ. Αντ. Σαµαρά ότι η ΝΔ δεν συγκυβερνά αλλά απλώς στηρίζει.

Κάτι µάλλον που αφήνει παντελώς αδιάφορο τον κ. Αβραµόπουλο, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που ήθελε να συµµετάσχει στην «κυβέρνηση συνευθύνης», παραιτούµενος µάλιστα από το βουλευτικό αξίωµα για να γίνει υπουργός.

Ο κ. Αβραµόπουλος, όπως αφήνει να εννοηθεί, δεν προοριζόταν για το υπουργείο Αµυνας. Η µεγάλη του προσδοκία ήταν το Εξωτερικών. Ελα όµως που ο ίδιος είχε χρηµατίσει διπλωµάτης και ήταν πολύ πιθανόν «να χαλούσε σε µια µεταβατική περίοδο τις σχέσεις του µε τους διπλωµάτες», όπως ακούστηκε να λέει. Ετσι πήγε ο κ. Στ. Δήµας στο Εξωτερικών και αυτός στο Αµυνας. Οσον αφορά τον λόγο της παραίτησής του από το βουλευτικό αξίωµα, επικαλείται το άρθρο 20 του Κανονισµού της Βουλής σύµφωνα µε το οποίο, αν δύο κόµµατα σχηµάτιζαν από κοινού κοινοβουλευτική κυβέρνηση, τότε αξιωµατική αντιπολίτευση θα ήταν το... ΚΚΕ.

Η µόνη έκπληξη που είχε ο κ. Αβραµόπουλος αφορούσε το ότι, ενώ οι τρεις αρχηγοί είχαν συµφωνήσει να είναι ο υπουργός από τη ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός από τον ΛΑΟΣ και ο υφυπουργός από το ΠΑΣΟΚ, «χώθηκε ξαφνικά στο σχήµα» και ο κ. Ραγκούσης. Στην πρώτη σύσκεψη ενηµερωτικού χαρακτήρα που συγκάλεσε δεν πήγε ο κ. Ραγκούσης. Στη δεύτερη πήγε, πλην όµως δεν πήρε τον λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου