Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Μακροπρόθεσμη στήριξη Αφγανιστάν

http://news.kathimerini.gr

Δέσμευση από τις ΗΠΑ και άλλα κράτη στη διεθνή σύνοδο της Βόννης για το μέλλον της χώρας
A.P.

ΒΟΝΝΗ. Σε συνεχιζόμενη στήριξη του Αφγανιστάν δεσμεύθηκαν οι ΗΠΑ και άλλα κράτη τα οποία συμμετείχαν στη διεθνή σύνοδο για το μέλλον της χώρας στη Βόννη της Γερμανίας, από όπου απουσίαζε όμως το Πακιστάν. «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ταχθούν μακροπρόθεσμα στο πλευρό του αφγανικού λαού. Η διεθνής κοινότητα έχει πολλά να χάσει αν η χώρα γίνει ξανά πηγή τρομοκρατίας και αστάθειας», είπε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον.


Η σύνοδος της Βόννης έχει ως κεντρικό της θέμα τη μεταβίβαση των ευθυνών ασφαλείας στις αφγανικές δυνάμεις μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, αλλά και τη σύναψη πολιτικής συμφωνίας με τους Ταλιμπάν, που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της χώρας μετά το 2014. Περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου εκπροσωπήθηκαν στη σύνοδο, ενώ 60 υπουργοί Εξωτερικών συμμετείχαν σε αυτή. Η κ. Κλίντον υπογράμμισε ότι από τη μεριά τους οι Αφγανοί οφείλουν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους «για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ανάληψη της άμυνας της χώρας τους και ενίσχυσης της δημοκρατίας και του δικαίου».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι είπε: «Μαζί, έχουμε χύσει αίμα και σπαταλήσει σημαντικά κεφάλαια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η συνεχιζόμενή σας αλληλεγγύη, οι δεσμεύσεις σας και η στήριξη που μας προσφέρετε θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της προόδου που πετύχαμε και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που απομένουν. Θα χρειαστούμε τη στήριξή σας για τουλάχιστον ακόμη μία δεκαετία».

Το Αφγανιστάν εξαρτάται άμεσα από τη διεθνή οικονομική βοήθεια, αλλά και από την παρουσία 130.000 ξένων στρατιωτών στο έδαφός του. Η χώρα αναζητεί τώρα δέσμευση από τη Δύση, που θα εξασφαλίσει την -οικονομική έστω- βιωσιμότητα του καθεστώτος της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων το 2015. Αν και τα κράτη-δωρητές απέφυγαν να δεσμευθούν σε συγκεκριμένα ποσά χρηματοδότησης του Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια της μονοήμερης συνόδου χθες στη Βόννη, συμφώνησαν επί της αρχής στην ανάγκη διατήρησης της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν το 2001.

Σκιά έριξε, όμως, στη σύνοδο η απουσία της αντιπροσωπείας του Πακιστάν από αυτήν. Η πακιστανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα παρίστατο στη σύνοδο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο 24 Πακιστανών στρατιωτών τον περασμένο μήνα από βομβαρδισμό αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γιουσούφ Ραζά Γκιλανί, δήλωσε χθες ότι η χώρα του συνεχίζει να επιδιώκει ενεργά τη συμφιλίωση των αντιμαχόμενων πλευρών στο Αφγανιστάν. «Εκτιμώ ότι έχουμε αναπτύξει μηχανισμό και είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με τις Αρχές του Αφγανιστάν, ώστε να εγκαινιάσουμε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν», είπε ο Πακιστανός πρωθυπουργός μιλώντας από τη Λαχώρη. Η Ουάσιγκτον ήλπιζε να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο της Βόννης ως αφορμή για την ανακοίνωση επερχόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ταλιμπάν. Οι προσπάθειες των Αμερικανών έπεσαν, όμως, στο κενό, όπως φάνηκε και από την απουσία στελεχών του αφγανικού αντάρτικου στη Βόννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου