Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Κυρίαρχοι του παιχνιδιού οι φανατικοί ισλαμιστές

http://www.tanea.gr
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γιώργος Αγγελόπουλος


Ανησυχία στα μη θρησκευτικά κόμματα προκαλεί η διαφαινόμενη μεγάλη νίκη των ισλαμιστών στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Αίγυπτο. Παρότι η ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων αναβλήθηκε για σήμερα, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί χθες η καταμέτρηση των ψήφων, η νίκη των Αδελφών Μουσουλμάνων είναι αναμφισβήτητη. Ωστόσο η πραγματική «έκπληξη» της ψηφοφορίας αυτής είναι η άνοδος των φονταμενταλιστών σουνιτών του σαλαφιστικού κόμματος Αλ Νουρ. «Αλ Νουρ, η έκπληξη της στιγμής» ήταν χθες ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ανεξάρτητης εφημερίδας «Αλ Σουρούκ». Σύμφωνα με την κυβερνητική «Αλ Αχράμ», «οι σαλαφιστές κάνουν την έκπληξη ξεπερνώντας σε πολλές περιφέρειες το Κόμμα Ελευθερία και Δικαιοσύνη των Αδελφών Μουσουλμάνων».
Οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι ψήφισαν ελεύθερα για πρώτη φορά από το 1952 που ο στρατός έδιωξε τον βασιλιά, φαίνεται ότι θέλουν να δώσουν μια ευκαιρία στους ισλαμιστές. «Τους δοκιμάσαμε όλους, γιατί να μη δοκιμάσουμε μια φορά και τη σαρία;» ρωτούσε ο Ραμαντάν Αμπντέλ Φάταχ, ένας 48χρονος γενειοφόρος δημόσιος υπάλληλος. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι συμμετέχουν για πρώτη φορά στις εκλογές με νόμιμο πολιτικό κόμμα, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι κερδίζουν πάνω από το 40% των ψήφων στον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με τους ίδιους, ακολουθούν στήθος με στήθος το σαλαφιστικό Αλ Νουρ και οι φιλελεύθεροι του Αιγυπτιακού Μπλοκ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, το Αλ Νουρ, το οποίο ιδρύθηκε στην Αλεξάνδρεια μετά τη λαϊκή εξέγερση του Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, παίρνει το 20%-25% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών.


ΑΝΗΣΥΧΙΑ. Η ιδέα ενός Κοινοβουλίου που θα κυριαρχείται από μια συμμαχία ανάμεσα στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και στους σαλαφιστές προκαλεί ανατριχίλα στους υποστηρικτές του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους και στην κοπτική κοινότητα, τους χριστιανούς της Αιγύπτου. «Αν τα ισλαμιστικά ρεύματα κυριαρχήσουν στο Κοινοβούλιο, αυτό θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα σύστημα όχι δημοκρατικό, αλλά αυταρχικό υπό θρησκευτικό μανδύα», λέει ο Χάσαν Ναφάα, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, τονίζοντας: «Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον Μουμπάρακ με ένα θεοκρατικό αυταρχικό καθεστώς».
Πάντως το κίνημα νεολαίας «6 Απριλίου», από τα πρώτα που συμμετείχαν στην εξέγερση κατά του Μουμπάρακ, δήλωσε ότι μια νίκη των ισλαμιστών δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία ανησυχίας. «Ουδείς πρέπει να ανησυχεί για τη νίκη ενός ψηφοδελτίου ή ενός πολιτικού ρεύματος. Αυτό σημαίνει δημοκρατία και τούτο το μεγάλο έθνος δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να το εκμεταλλευτεί ξανά», υπογραμμίζει το κίνημα στη σελίδα του στο facebook.


ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ. Αν το Κόμμα Ελευθερία και Δικαιοσύνη των Αδελφών Μουσουλμάνων και το Αλ Νουρ εξασφαλίσουν τον αριθμό των εδρών που περιμένουν, θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να σχηματίσουν ένα σταθερό πλειοψηφικό μπλοκ, παρότι δεν είναι καθόλου σίγουρο πως οι Αδελφοί θα επιδιώξουν μια τέτοια συμμαχία. Ο Ισαμε ελ Ιριάν, στέλεχος του κόμματός τους, είχε δηλώσει πριν από την ψηφοφορία ότι οι σαλαφιστές θα είναι «βάρος για οποιονδήποτε σχηματισμό». Το Κόμμα Ελευθερία και Δικαιοσύνη θα μπορούσε να αναζητήσει άλλους εταίρους, όπως το φιλελεύθερο Ουάφντ ή το μετριοπαθές ισλαμικό Κόμμα Ουάσατ, το οποίο ίδρυσαν το 1996 πρώην Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου