Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Μέρες μεταπολίτευσης

http://news.kathimerini.gr

«Οχι» Αδελφών Μουσουλμάνων σε συμμαχία με σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές
AFP, Reuters

Σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας διαμορφώνεται στην Αίγυπτο ύστερα από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη. Υστερα από αρκετές αναβολές, τα αποτελέσματα αναμένονταν να ανακοινωθούν χθες το απόγευμα, αλλά όλες οι εκτιμήσεις -πολιτικών κομμάτων, δικαστικών και ανεξάρτητων ερευνητών- προοιωνίζονταν απόλυτη πλειοψηφία των ισλαμιστών, μετριοπαθών και σκληροπυρηνικών, στη νέα Βουλή.


Ενισχυμένη από την προβλέψιμη εκλογική της επιτυχία, η ιστορική οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων, η οποία προβλέπεται να καταλάβει το 40%-45% των εδρών στη νέα Βουλή, διεκδικεί την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρτιση του νέου Συντάγματος. Ωστόσο το στρατιωτικό διευθυντήριο που ανέλαβε την εξουσία τον Φεβρουάριο, μετά την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από τη λαϊκή εξέγερση, μόλις πρόσφατα διόρισε «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» με επικεφαλής των πρώην πρωθυπουργό του παλαιού καθεστώτος Καμάλ Γκανζούρι, και δεν φαίνεται διατεθειμένο να παραδώσει τα ηνία, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, οπότε θα ολοκληρωθούν οι σπονδυλωτές βουλευτικές εκλογές.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να κατευνάσουν τις ανησυχίες των στρατιωτικών και του Δυτικού παράγοντα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διέψευσαν τα σενάρια περί συμμαχίας τους με το κόμμα των υπερσυντηρητικών ισλαμιστών, των λεγόμενων σαλαφιστών, με στόχο την επιβολή του ισλαμικού νόμου (σαρία). Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «η συζήτηση περί σχηματισμού κυβέρνησης είναι πρόωρη και η δημιουργία κοινοβουλευτικών συμμαχιών συνδέεται με την ολοκλήρωση και των τριών γύρων των εκλογών».

Το σκληροπυρηνικό κόμμα των σαλαφιστών Αλ Νουρ αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών. Αναμένεται να κερδίσει άνω του 20% των εδρών, υπερφαλαγγίζοντας το Αιγυπτιακό Μπλοκ, εκλογική συμμαχία Φιλελεύθερων και αριστερών, που επαγγέλλεται την οικοδόμηση ενός κοσμικού, δημοκρατικού κράτους, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισοτιμία ανδρών και γυναικών, μουσουλμάνων και χριστιανών. Οι σαλαφιστές εναντιώνονται στη συμμετοχή των γυναικών και των θρησκευτικών μειονοτήτων στα δημόσια αξιώματα και εννοούν να εφαρμόσουν αυστηρά τον ισλαμικό νόμο σε ζητήματα όπως το τραπεζικό σύστημα, η ενδυμασία των γυναικών, η κατανάλωση αλκοόλ και η ψυχαγωγία.

Πολιτικοί αναλυτές στο Κάιρο πιθανολογούσαν ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα προτιμήσουν να συμμαχήσουν με φιλελεύθερες δυνάμεις παρά με τους σαλαφιστές, σε μια κυβέρνηση συνεργασίας η οποία θα θέσει τα θεμέλια του εκδημοκρατισμού. Αλλωστε και προεκλογικά ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων, Εσάμ ελ Εριάν, είχε δηλώσει ότι οι σαλαφιστές θα αποτελούσαν «βαρίδι σε οποιαδήποτε πολιτική συμμαχία».

Τις ανησυχίες τους για την πορεία της Αιγυπτιακής Ανοιξης αναμενόταν να εκφράσουν χθες χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, βασική εστία των συλλαλητηρίων εναντίον του απολυταρχικού καθεστώτος, οι οποίοι άρχισαν να συγκεντρώνονται μετά τη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής. Το Κίνημα της 6ης Απριλίου και άλλες οργανώσεις νέων, κυρίως, ακτιβιστών που πρωτοστάτησαν στην εξέγερση δεν μπόρεσαν να δώσουν με αξιώσεις τη μάχη των εκλογών, καθώς μειονεκτούσαν συντριπτικά σε πείρα, οργανωτικές δυνατότητες και κοινωνική δικτύωση έναντι των ιστορικών ισλαμικών και φιλελεύθερων πολιτικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου