Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Στο χείλος νέου εμφυλίου βρίσκεται το Ιράκ

http://www.imerisia.gr

Του Γιώργου Παυλόπουλου
Προφητικό αποδείχθηκε ένα σκίτσο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Al Sabaah αυτή την εβδομάδα. Δύο Αμερικανοί στρατιώτες συζητούν μεταξύ τους και ο ένας λέει στον άλλον: «τους αφήσαμε εν ειρήνη και αρμονία». Μόνο που την ίδια στιγμή, πίσω από την πλάτη τους, τρεις ένοπλοι Ιρακινοί ανταλλάσσουν πυρά.


Πράγματι, προτού καταλαγιάσει η σκόνη από τα τεθωρακισμένα οχήματα που μετέφεραν τους τελευταίους 500 Αμερικανούς στο Κουβέιτ, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, αναζωπυρώθηκε η άγρια μάχη εξουσίας στο Ιράκ. Μια μάχη, μάλιστα, που δεν διεξάγεται μόνο στα παλάτια και τα μέγαρα της Βαγδάτης και των άλλων μεγάλων πόλεων, αλλά και στους δρόμους, με πολλά θύματα: μόνο χθες, τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι τραυματίστηκαν σε ένα «κύμα» 12 βομβιστικών επιθέσεων που έπληξε την ιρακινή πρωτεύουσα.

Συγκρούσεις
Την ίδια στιγμή, το δελτίο πολέμου μετέδιδε παρόμοιες ειδήσεις από τη Μπακούμπα, το Κιρκούκ, τη Μοσούλη, τη Μασαγιάμπ, το Τζουρφ αλ-Σακχάρ και άλλες πόλεις και χωριά του Ιράκ. Και το χειρότερο: όλοι φοβούνται ότι αυτή είναι μόνο η αρχή. Πολύ περισσότερο καθώς η ανοιχτή σύγκρουση στους κόλπους της κεντρικής κυβέρνησης κλιμακώνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι την επόμενη κιόλας μέρα της υποστολής της αστερόεσσας, ο πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι έδωσε εντολή να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ενός εκ των τριών αντιπροέδρων της χώρας, Ταρέκ αλ-Χασεμί, κατηγορώντας τον ως ηθικό αυτουργό σειράς δολοφονικών επιθέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Με τον πρώτο να προέρχεται από τη σιϊτική πλειοψηφία και το δεύτερο να είναι μέλος της μειοψηφίας των σουνιτών, οι πάντες φοβούνται πως -λόγω και της συνεχιζόμενης απαξίωσης της εθνικής συνείδησης των Ιρακινών- θα οδηγηθούμε άμεσα σε μια επανάληψη της γενικευμένης σύγκρουσης του 2006-2007 ανάμεσα στις δύο αντίπαλες θρησκευτικές ομάδες.
Στην υπόθεση έχουν εμπλακεί και οι Κούρδοι, οι οποίοι έχουν ήδη δημιουργήσει το δικό τους, ντε φάκτο αυτόνομο κρατικό μηχανισμό στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού. Κι αυτό γιατί ο καταζητούμενος αντιπρόεδρος έχει βρει καταφύγιο στις δικές τους περιοχές και, όπως ο ίδιος δηλώνει, θα δεχθεί να δικαστεί μόνο εκεί. Η απάντηση που θα δώσουν οι Κούρδοι στο τελεσίγραφο του πρωθυπουργού να παραδώσουν τον αλ-Χασεμί αναμένεται με ενδιαφέρον...
Βεβαίως, τα όσα συμβαίνουν τώρα και τα όσα προμηνύονται δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Η ανατροπή του μπααθικού -και στηριζόμενου κυρίως στους σουνίτες- καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, το 2003, που διατηρούσε με την καταπίεση και την καταστολή μια επίπλαστη ενότητα στο εσωτερικό του Ιράκ, έφερε στην επιφάνεια όλες τις μεγάλες αντιθέσεις. Η επί εννέα χρόνια παρουσία στη χώρα των πανίσχυρων δυνάμεων κατοχής, με σχεδόν 200.000 στρατιώτες και δεκάδες χιλιάδες μισθοφόρους, κατάφερνε, εύκολα ή δύσκολα, να κουκουλώνει τον εμφύλιο, αλλά και να λειτουργεί ως ενοποιητική δύναμη για τις διάφορες ομάδες, που συχνά άφηναν κατά μέρος τις αντιθέσεις τους προκειμένου να πλήξουν τους κατακτητές.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Όμως, από τη στιγμή που κατέστη φανερό ότι αυτός ο κύκλος έφτανε στο τέλος του, οι πάντες άρχισαν να οργανώνονται για την επόμενη μέρα - η οποία ήδη ξημέρωσε. Η ανάμειξη όλων των γειτονικών χωρών κατέστη ακόμη πιο εμφανής: Οι σιίτες άρχισαν να επηρεάζονται ακόμη πιο άμεσα από την Τεχεράνη. Οι σουνίτες αναζητούν επαφές με τη συριακή αντιπολίτευση που επιδιώκει την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, βάσει ισχύος του οποίου είναι ένα πιο κοσμικό και λιγότερο φανατικό παρακλάδι του σιϊτισμού, οι Αλαουίτες. Οι δε Κούρδοι, υπολογίζουν σαφώς στη στήριξη των ομοεθνών τους που ζουν στην Τουρκία, τη Συρία, αλλά και το Ιράν, όπου βρίσκονται υπό διωγμό.
Βαβέλ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου