Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΠΛΕΓΜΑ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: το Ιράν είναι η κορυφή του παγόβουνου


Ως Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση έχουμε προσπαθήσει να αναδείξουμε το πλέγμα των αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά και των κρατών της περιοχής που κρύβονται πίσω από την σύγκρουση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που πλέον τείνει να πάρει πολεμικά χαρακτηριστικά, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκδήλωσης πλήγματος με πυρηνικά όπλα από ΗΠΑ και Ισραήλ. Αφενός, η όξυνση του ταξικού πολέμου σε παγκόσμιο επίπεδο που διεξάγει ο κόσμο του πλούτου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης και τη διαμόρφωση των όρων του επόμενου γύρου καπιταλιστικής κερδοφορίας, αλλά το μέγεθος της κρίσης ωθεί τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη διεξαγωγή πολέμων, στην καπιταλιστική περιφέρεια καταρχήν. Αφετέρου, στην πρόκληση της απόκτησης πυρηνικών όπλων απαντούν πολύ περισσότερες χώρες της περιοχής εκτός του Ιράν, αρνούμενες την αποκλειστική κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής στο κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας που εντείνει τα εξοπλιστικά προγράμματα για να σταθεί απέναντι στο Ιρανικό καθεστώς που το θεωρεί απειλή, αλλά και απέναντι στον εσωτερικό εχθρό, τον ίδιο τον λαό της. Όμως έχουμε επιχειρήσει να δείξουμε ότι στο μέτωπο των δυνάμεων που στρέφονται αυτή την στιγμή απέναντι στο Ιράν, καταγράφονται ήδη ισχυρές αντιθέσεις που έχουν ως παρανομαστή τοπικούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σχέση Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.
Επιλέγουμε να παρουσιάσουμε το άρθρο από την εφημερίδα Associated Press, δημοσιευμένο στις 25 Ιανουαρίου, με τίτλο: «Σαουδάραβας βασιλιάς προειδοποιεί ότι η Μέση Ανατολή πιθανόν να αντιμετωπίσει το δρόμο των πυρηνικών όπλων».
Νταβός, Ελβετία - Μέλος της Σαουδικής βασιλικής οικογένειας, με επιρροή, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι αν η Μέση Ανατολή δεν καταστεί μια ελεύθερη ζώνη από τα πυρηνικά, ο δρόμος των πυρηνικών θα είναι αναπόφευκτος και πιθανόν να περιλαμβάνει και τη δική του χώρα, το Ιράκ, την Αίγυπτο, ακόμη και την Τουρκία.
Ο Πρίγκιπας Τούρκι αλ Φάιζαλ είπε ότι τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να εγγυηθούν μια ομπρέλα ασφαλείας απ΄ τα πυρηνικά για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, που θα περιέχει μια ελεύθερη από πυρηνικά ζώνη και θα επιβάλλει στρατιωτικές κυρώσεις εναντίον των χωρών που θα αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα. «Νομίζω ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου ή για να εμποδίσουμε το Ιράν απ΄ την απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής» είπε σε μια συνέντευξη του στο Ass.Press, ο πρώην Σαουδάραβας αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών και πρεσβευτής σε ΗΠΑ και Βρετανία. «Αν πάμε έτσι νομίζω ότι είναι μια πολύ δίκαιη διαδικασία απ΄ ότι συνέβαινε τα τελευταία 10 χρόνια περίπου».
Ο Τούρκι είπε ότι η ίδρυση μιας ελεύθερης από πυρηνικά ζώνης «αξίζει την προσοχή και την ενέργεια όλων, περισσότερο απ' ότι άλλες δραστηριότητες, τις οποίες βλέπουμε να ξετυλίγονται είτε πρόκειται για αναδιάρθρωση της περιοχής και των κρατών, είτε των Αμερικανών, είτε των Βρετανών, είτε των Γάλλων, είτε πρόκειται για τις προσπάθειες κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επιβάλει 4 φορές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, στοχεύοντας κυρίως στην άμυνα του και στη δημιουργία πυρηνικών, αλλά η Τεχεράνη αρνήθηκε να αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τις πυρηνικές δραστηριότητες. Επιμένει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα είναι ειρηνικό στοχεύοντας αποκλειστικά στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αλλά ΗΠΑ και Ευρωπαϊκές χώρες πιστεύουν ότι στόχος είναι η παραγωγή πυρηνικών όπλων».
Ο Τούρκι προτείνει την επιβολή κυρώσεων αν υπάρξουν στοιχεία ότι το Ιράν επιδιώκει την απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής: πυρηνικά, χημικά, βιολογικά όπλα. Θα μπορούσαν όμως να θέσουν και στο Ισραήλ κυρώσεις αν δεν ξεκαθαρίσει τη θέση του για το ύποπτο πυρηνικό του οπλοστάσιο. Το Ισραήλ πιστεύεται ότι κατέχει εκατοντάδες πυρηνικά όπλα αλλά αποφεύγει να το επιβεβαιώσει ή αρνείται την ύπαρξη του.
Μια Αραβική πρόταση για ελεύθερη ζώνη από όπλα μαζικής καταστροφής αρχικά βρήκε ακροατές το 1995 σε σχετικό Συνέδριο, αλλά ποτέ δεν τέθηκε σε ισχύ η απόφαση του Συνεδρίου. Το Μάιο του 2010, τα 189 μέλη-κράτη του ΝΡΤ κλήθηκαν να συγκαλέσουν συνέδριο το 2012. Τον Οκτώβριο του 2011, ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία ανακοίνωσαν ότι το 2012 την σύγκλιση του συνεδρίου στη Φιλανδία. Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΝΡΤ, αλλά θεωρεί ότι η γενική αραβο-ισραηλινή ειρήνη πρέπει να βασίζεται σε απαγόρευση των πυρηνικών οπλών. Το 2010, στο συνέδριο του ΝΡΤ, οι ΗΠΑ, ο πιο σημαντικός σύμμαχος του Ισραήλ, είπε ότι θα υιοθετούσε πρακτικά μέτρα που θα στόχευαν σε δημιουργία ελεύθερης ζώνης από τα πυρηνικά όπλα, στη Μέση Ανατολή.
Όμως δεν είναι ασαφές αν οι ΗΠΑ ή ο Φιλανδός διπλωμάτης που θα προεδρεύσει του Συνεδρίου μπορούν να πείσουν το Ισραήλ να παρακολουθήσει την απόφαση επιβολής ελεύθερης ζώνης. Η απάντηση του Τούρκι στην τοποθέτηση των διπλωματών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι το Ισραήλ δε θα το δεχτεί, ήταν «ε, και»!
Τα 5 Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έπρεπε να ανακοινώσουν την ελεύθερη ζώνη από τα πυρηνικά και τα όπλα μαζικής καταστροφής, σ' αυτό το Συνέδριο στη Φιλανδία, δήλωσε. Ο Τούρκι συμπλήρωσε ότι «στην ουσία το να δημιουργήσεις μια ζώνη WMD, θα θέσει υπό διαπραγμάτευση όλα τα επιμέρους θέματα της περιοχής -από τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους έως το μέλλον των Υψιπέδων του Γκολάν- , θα έπρεπε να συμφωνηθούν ώστε η ζώνη αυτή να είναι λειτουργική.
Προειδοποίησε ότι «αν δε γίνει η ζώνη αναπόφευκτα θα ανοίξει ο δρόμος διάδοσης των πυρηνικών όπλων και αυτό δε το θέλει κανείς. Οι χώρες του Περσικού Κόλπου δεσμεύονται να μην εξοπλιστούν με τέτοια όπλα, αλλά δεν είμαστε οι μοναδικοί παίχτες στην περιοχή. Έρχεται η Τουρκία, το Ιράκ που θέλει και αυτό να αποκτήσει, έρχεται η Αίγυπτος. Αυτοί έχουν ένα αρκετά ασταθές ενεργειακό πρόγραμμα που βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια από το 1960. Έρχεται η Συρία. Και άλλοι παίχτες που θα μπορούσαν να ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας»!
Ερωτώμενος αν η Σαουδική Αραβία θα επέμενε στη δέσμευση ενάντια στον εξοπλισμό με πυρηνικά όπλα και όπλα μαζικής καταστροφής ο Τούρκι είπε ότι «αυτό που προτείνω για την Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Περσικού Κόλπου είναι ότι πρέπει να μελετήσουμε όλες τις επιλογές μεταξύ των οποίων και της απόκτησης όπλων μαζικής καταστροφής. Δε μπορούν για αυτό το θέμα, κάποιοι άλλοι να επιλέξουν για Εμάς»!
Τα συμπεράσματα δικά σας.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου