Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

«Τι Μπασέσκου, τι Τσαουσέσκου»!

http://www.tovima.gr

Οι αγανακτισµένοι βρήκαν ευκαιρία να αντιταχθούν στον εφιάλτη της µόνιµης λιτότητας, της φτώχειας και της δυστυχίας
«Τι Μπασέσκου, τι Τσαουσέσκου»!
Οι Ρουμάνοι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την ιδιωτικοποίηση των σωστικών συνεργείων και των ασθενοφόρων, και έμειναν εκεί. Ενας διαδηλωτής μάλιστα σηκώνει τον σταυρό του που γράφει: Μπασέσκου = Τσαουσέσκου
Καζάνι που βράζει θυµίζει τις τελευταίες µέρες η Ρουµανία, καθώς η απόφαση της κυβέρνησης για ταχύρρυθµη ιδιωτικοποίηση του εθνικού συστήµατος υγείας, κατ’ εντολήν Βρυξελλών και ∆ΝΤ, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόµους των µεγάλων πόλεων της χώρας και συγκρούστηκαν µε την αστυνοµία. Τα σοβαρότερα επεισόδια σηµειώθηκαν στο Βουκουρέστι και οδήγησαν στον τραυµατισµό και στη σύλληψη δεκάδων διαµαρτυροµένων πολιτών, σε µια χώρα που πίστεψε όσο λίγες στο ευρωπαϊκό όνειρο, αλλά σήµερα – είκοσι χρόνια µετά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου – ξυπνά σε έναν εφιάλτη µόνιµης λιτότητας, φτώχειας και δυστυχίας…
Το νοµοσχέδιο για τη διάλυση του ρουµανικού ΕΣΥ ήταν µόνον ο σπινθήρας που έβαλε φωτιά στη συσσωρευµένη αγανάκτηση του κόσµου. Στην πραγµατικότητα, ακόµη και µετά τη βεβιασµένη απόσυρση του σχετικού νοµοθετήµατος ύστερα από τις πρώτες συγκεντρώσεις, οι διαδηλωτές συνέχισαν να βγαίνουν µαζικά στους δρόµους ζητώντας τ ην άµεση παραίτηση του προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου και της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισµού υπό τον πρωθυπουργό Εµίλ Μποκ.

Τα κεντρικά συνθήµατα της µεγάλης διαδήλωσης της περασµένης Κυριακής στο Βουκουρέστι µιλούν µόνα τους: συνθήµατα όπως «Κλέφτες!», «Παραιτηθείτε», «Οχι άλλη διαφθορά», «Παίρνουµε τη χώρα πίσω», «Το έθνος είµαστε εµείς, κάτω ο δικτάτορας», «Σεβασµός και αξιοπρέπεια», και βέβαια το σκωπτικό «Τι Μπασέσκου, τι Τσαουσέσκου». Μάλιστα στο Βουκουρέστι µια οµάδα διαδηλωτών περιέφερε στους δρόµους φέρετρο µε την επιγραφή «Μπασέσκου = Τσαουσέσκου»...

Η αξιωµατική αντιπολίτευση, από τη µεριά της, ζητεί πλέον την άµεση διεξαγωγή πρόωρων εκλογών – αν και οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραµµατισµένες για τα τέλη του 2012. Μάταια ο ρουµάνος πρωθυπουργός υπογράµµισε την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και κάλεσε για πολλοστή φορά τους Ρουµάνους να κατανοήσουν ότι η λιτότητα είναι αναγκαία για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Το «ποίηµα» της χρεοκοπίας δεν λειτουργεί πια, σε µια χώρα όπου, ενώ συµπληρώνει πέντε χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο βασικός µισθός παραµένει «παγωµένος» στα 158 ευρώ τον µήνα... Γι’ αυτό άλλωστε και το Φιλελεύθερο ∆ηµοκρατικό Κόµµα του Μποκ καταρρέει στις δηµοσκοπήσεις.

Το δάνειο των 20 δισ. ευρώ, που έλαβε η Ρουµανία από την «τρόικα» το 2009, συνοδεύθηκε από τη γνωστή «τιµωρητική» και αντιαναπτυξιακή συνταγή περικοπών, µειώσεις στους µισθούς και αυξήσεις στον ΦΠΑ. Οπως σχολιάζει όµως ένας γνωστός ρουµάνος πολιτικός αναλυτής, ο Μιρτσέα Μάριαν, το δίδυµο Μπασέσκου - Μποκ είναι πισθάγκωνα δεµένο στο άρµα του ευρωµνηµονίου: «Είναι µάλλον απίθανο η κυβέρνηση να υποχωρήσει στις διαδηλώσεις, αν και αυτές αναπόφευκτα θα αυξάνουν την πίεση στο κυβερνών ∆ηµοκρατικό Φιλελεύθερο Κόµµα, το οποίο ξεκάθαρα χάνει ακόµη µεγαλύτερο µέρος της υποστήριξής του» σχολίασε ο ειδικός.

Και πώς να µην τη χάσει, όταν σύµφωνα µε τις τελευταίες µετρήσεις το 43% των ρουµάνων πολιτών δυσκολεύεται να καλύψει βασικές ανάγκες. Σύµφωνα µε την έρευνα που διεξήχθη από το Ρουµανικό Ινστιτούτο Αξιολόγησης και Στρατηγικής (IRES), το 24% των Ρουµάνων θεωρεί ότι τα χρήµατα που παίρνει δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του (διατροφή, στέγη και ένδυση), ενώ µόλις το 21% των ερωτηθέντων απαντά ότι κατορθώνει να καλύψει τα έξοδα του µήνα.

Η ειρωνεία είναι ότι οι άµοιροι Ρουµάνοι δεν έχουν υψηλές απαιτήσεις: το 34% των ερωτηθέντων θεωρεί ως ελάχιστο µισθό για µια αξιοπρεπή ζωή τα 1.000 λέι, δηλαδή κάτω από 240 ευρώ τον µήνα!

Οσοι τυχόν αµφιβάλλουν πάντως για τις... µνηµονιακές προθέσεις της κυβέρνησης Μποκ, µετά τον λαϊκό ξεσηκωµό των περασµένων ηµερών, θα έχουν σίγουρα την ευκαιρία να τις διαπιστώσουν στις 25 Ιανουαρίου, οπότε και θα καταφθάσει στο Βουκουρέστι η αποστολή του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου, µε επικεφαλής τον Τζέφρι Φρανκς, µαζί µε «οµάδες εργασίας» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσµια Τράπεζα. Θα εισακούσουν άραγε τη φωνή των εκατοµµυρίων αγανακτισµένων ή θα συνεχίσουν να ασχολούνται µόνο µε τα δισεκατοµµύρια;

Ας ακούσουν τουλάχιστον τη δραµατική έκκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είπε: «Μετά τις µαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, η σύστασή µου προς τις κυβερνήσεις όλων των χωρών και κυρίως της Ρουµανίας είναι να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους ανθρώπους στους δρόµους. Είναι άνθρωποι χωρίς ελπίδες για το µέλλον, άνθρωποι χωρίς ελπίδα για τα παιδιά τους και αξίζουν να ληφθούν σοβαρά υπόψη».
Τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν µέτρα για τη βελτίωση της καθηµερινής ζωής, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σηµειώνοντας ότι «οι οικονοµικές δυσχέρειες µπορεί να έχουν ως συνέπεια την έλλειψη δηµοκρατίας» και να οδηγήσουν ολόκληρες κοινωνίες στον ρατσισµό, στην ξενοφοβία και στην αναζήτηση αποδιοποµπαίων τράγων...


Ο ΛΑΟΦΙΛΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ


Ενας Αραφάτ αγωνίζεται στο Βουκουρέστι

Οσο απογοητευµένοι κι αν είναι οι Ρουµάνοι έπειτα από 22 χρόνια µετάβασης στην οικονοµία της αγοράς, πάντα για κάθε εξέγερση χρειάζεται µια σπίθα. Στην περίπτωση αυτή αφορµή για τις µεγάλες διαδηλώσεις στο Βουκουρέστι και σε άλλες πόλεις της Ρουµανίας ήταν η προσπάθεια µεταρρύθµισης (διάβαζε: ιδιωτικοποίησης) του συστήµατος υγείας – µόνιµο προαπαιτούµενο του ∆ΝΤ, απ’ όποια χώρα κι αν περάσει.

Στα σχέδια της κυβέρνησης ήταν η άµεση «απελευθέρωση» του τοµέα διάσωσης και διαµετακοµιδής ασθενών µε σκοπό την αποκρατικοποίηση των ασθενοφόρων. Για την πλειονότητα των ρουµάνων πολιτών, όµως, ακόµη και το σηµερινό άκρως διεφθαρµένο δηµόσιο σύστηµα υγείας, όπου τα «φακελάκια» είναι κανόνας και όχι εξαίρεση, είναι ένα από τα ελάχιστα «καλά» πράγµατα που έχουν αποµείνει στη χώρα από την εποχή του (αν)υπαρκτού σοσιαλισµού.Στην κίνηση αυτή οι Μπασέσκου και Μποκ λογάριασαν χωρίς τον ίδιο τους τον υφυπουργό Υγείας, τον λαοφιλέστατο παλαιστινιακής καταγωγής γιατρό Ραέντ Αραφάτ , ο οποίος κατέθεσε αυθηµερόν την παραίτησή του από την κυβέρνηση, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η µεταρρύθµιση στην Υγεία απειλεί την ύπαρξη του δικτύου ασθενοφόρων και κινητών µονάδων διάσωσης (SMURD) που ανασυγκρότησε ο ίδιος και κατά γενική οµολογία σώζει καθηµερινά ζωές.

O 48χρονος Αραφάτ, ο οποίος ήρθε στη Ρουµανία από τη Συρία για να σπουδάσει Ιατρική τη δεκαετία του 1980, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στη χώρα γιατί συµµετέχει ακόµη ενεργά σε βάρδιες σωστικών συνεργείων και αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια διάλυσης του ρουµανικού ΕΣΥ! Υπό την πίεση των διαδηλώσεων ο ρουµάνος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τα κυβερνητικά σχέδια για τη µεταρρύθµιση της Υγείας και απέκλεισε κατηγορηµατικά την ιδιωτικοποίηση των σωστικών συνεργείων. ∆ιαβεβαίωσε επίσης τους Ρουµάνους ότι τίποτε δεν θα αλλάξει στο δίκτυο ασθενοφόρων που δηµιούργησε ο Αραφάτ, την παραίτηση του οποίου δεν έκανε τελικά δεκτή. Ο παλαιστίνιος γιατρός τοποθετήθηκε µάλιστα σε νέα επιτροπή που θα αναλάβει τη διαµόρφωση νέου σχεδίου για τη µεταρρύθµιση της Υγείας.

Ηταν αργά όµως – το ποτήρι είχε ήδη ξεχειλίσει... Και η αποκάλυψη ότι ο Τραϊάν Μπασέσκου εµπιστεύεται την προσωπική του υγεία αποκλειστικά σε βιεννέζους γιατρούς σίγουρα δεν βοηθά τη δηµοτικότητά του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου