Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ

http://news.kathimerini.gr

Εστησαν χθες νέο καταυλισμό, διεκδικώντας την άμεση αποχώρηση του στρατού από την εξουσία
AP, Reuters, AFP

ΚΑΪΡΟ. Διαδηλωτές έστησαν χθες νέο καταυλισμό στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, διεκδικώντας την άμεση αποχώρηση του στρατού από την εξουσία και την υλοποίηση των στόχων της επανάστασης. Μετά τη λαοθάλασσα που κατέκλυσε την πλατεία την Τετάρτη στην επέτειο ενός χρόνου από την εξέγερση, νεανικές οργανώσεις απηύθυναν έκκληση για νέα διαδήλωση σήμερα.


«Το Στρατιωτικό Συμβούλιο κάνει τα ίδια με τον Μουμπάρακ. Δεν νιώθω καμία αλλαγή. Το Στρατιωτικό Συμβούλιο ηγείται αντεπανάστασης, θα διαδηλώσουμε μέχρι να φύγουν», δήλωσε ο 23χρονος φοιτητής Σαμέρ Καμπίλ. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου, στρατάρχης Τανταουί, έχει δηλώσει ότι ο στρατός, που ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας μετά την αποχώρηση του Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου 2011, θα παραδώσει την εξουσία μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.

Η Βουλή που προέκυψε από τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην ιστορία της Αιγύπτου συνεδρίασε για πρώτη φορά τη Δευτέρα, με καθήκον να καταρτίσει νέο σύνταγμα. Τα προνόμια που επιθυμεί να διατηρήσει ο στρατός παρά τη συνταγματική αναθεώρηση είναι ένα από τα ζητήματα που τροφοδοτούν τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν επίσης τον αιγυπτιακό στρατό ότι χρησιμοποιεί τακτικές τύπου Μουμπάρακ, φυλακίζοντας, βασανίζοντας και περνώντας από στρατοδικεία τους αντιφρονούντες. Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις –μπροστά από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης τον Οκτώβριο, στην οδό Μοχάμεντ Μαχμούντ τον Νοέμβριο και έξω από την έδρα της κυβέρνησης τον Δεκέμβριο– δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν δεκάδες διαδηλωτές.

Ενόψει της επετείου της Τετάρτης, το Στρατιωτικό Συμβούλιο προχώρησε στη συμφιλιωτική κίνηση της άρσης του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης, αν και οι νεανικές οργανώσεις επισήμαναν ότι η άρση συνοδεύεται από εξαιρέσεις, που διασφαλίζουν ότι τίποτα δεν θα αλλάξει.

O στρατός έχει κατηγορήσει «ξένα στοιχεία» για τις πρόσφατες ταραχές και έχει διενεργήσει έρευνες στα γραφεία οργανώσεων που σχετίζονται με το εξωτερικό. Χθες, η Αίγυπτος απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα στον Σαμ Λαχούντ, γιο του Αμερικανού υπουργού Μεταφορών Ρέι Λαχούντ, διευθυντή του αιγυπτιακού παραρτήματος του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου. Ο Λαχούντ κατηγορείται ως επικεφαλής οργάνωσης που λειτουργούσε στη χώρα χωρίς άδεια, παρόλο που όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της, το 2005, είχε υποβάλει αίτημα που ουδέποτε απαντήθηκε.

Την αντικρουόμενη κατηγορία της ανάμειξης στην κατάπνιξη των διαδηλώσεων απηύθυνε στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ ο συνήγορος του πρώην υπουργού Εσωτερικών, που κατηγορείται για τις δολοφονίες εκατοντάδων διαδηλωτών στη διάρκεια της περυσινής εξέγερσης. Ο συνήγορος του Ελ Αντλί αποποιήθηκε τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις εκτελέσεις 846 ατόμων, δηλώνοντας ότι οι άνδρες που πυροβολούσαν διαδηλωτές από τη στέγη του αμερικανικού πανεπιστημίου του Καΐρου δεν υπάκουαν σε δικές του εντολές αλλά ανήκαν στην ασφάλεια του πανεπιστημίου.

Ο Ελ Αντλί, ο 83χρονος Χόσνι Μουμπάρακ και τέσσερις κορυφαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας δικάζονται ως συνένοχοι για τις δολοφονίες και σε περίπτωση καταδίκης αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή.

Μετά την ειρηνική κατάληξη των συγκεντρώσεων της Τετάρτης, χθες το Χρηματιστήριο του Καΐρου ανέβηκε κατά 7%, αν και έχει απολέσει 30% στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Οι αφίξεις τουριστών στην Αίγυπτο μειώθηκαν κατά 33% πέρυσι λόγω της αβεβαιότητας, ενώ η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με το ΔΝΤ. Παρά την έλλειψη συγκρούσεων, καταγγέλθηκαν και χθες περιστατικά τουλάχιστον δύο γυναικών που υπέστησαν σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις μέσα στο πλήθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου