Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ηχηρό «όχι» στη... δικτατορία

http://www.ethnos.gr

Να υπάρξει και πάλι δημοκρατία στη χώρα απαίτησαν οι διαδηλωτές από τον συντηρητικό πρωθυπουργό Β. Ορμπαν. Το κόμμα του έθεσε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012 ένα νέο σύνταγμα που του εξασφαλίζει ρόλο αφέντη στη νομοθετική, την εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία


Κραδαίνοντας πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως τα: «Φτάνει», «Δικτατορία του Ορμπαν», «Βικτατορία» και «Ορμπανιστάν», χιλιάδες άνθρωποι απαίτησαν «να υπάρξει και πάλι δημοκρατία στην Ουγγαρ
Κραδαίνοντας πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως τα: «Φτάνει», «Δικτατορία του Ορμπαν», «Βικτατορία» και «Ορμπανιστάν», χιλιάδες άνθρωποι απαίτησαν «να υπάρξει και πάλι δημοκρατία στην Ουγγαρία»

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά και δεκάδες χιλιάδες Ούγγροι πολίτες κατέβηκαν προχθές στους δρόμους της Βουδαπέστης όχι για να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους, αλλά για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη νεοπαγή «δικτατορία» του συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

Κραδαίνοντας πλακάτ στα οποία αναγράφονταν γλαφυρά συνθήματα όπως «Φτάνει», «Δικτατορία του Ορμπαν», «Βικτατορία» και «Ορμπανιστάν», χιλιάδες άνθρωποι (μεταξύ αυτών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης) απαίτησαν «να υπάρξει και πάλι δημοκρατία στην Ουγγαρία».

Κι αυτό διότι η δημοκρατία όπως την ήξεραν έπαψε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2012, οπότε τέθηκε σε ισχύ το νέο σύνταγμα που ψήφισε το κυβερνών κόμμα Fidesz. Εκμεταλλευόμενο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2/3 που εξασφάλισε στις εκλογές του 2010 (εκλογές στις οποίες έλαβε μόλις το 53% των ψήφων), το κόμμα του 48χρονου Ορμπαν προχώρησε στη θέσπιση ενός νέου συντάγματος το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, μετατρέπει την Ουγγαρία από κοινοβουλευτική δημοκρατία σε κοινοβουλευτική... δικτατορία, με το Fidesz σε ρόλο αφέντη όλων των εξουσιών (και της νομοθετικής, και της εκτελεστικής, και της δικαστικής), ενώ ακόμη και η ονομασία της χώρας αλλάζει και από «Δημοκρατία της Ουγγαρίας» γίνεται απλώς «Ουγγαρία».

Πιο συγκεκριμένα, βάσει του νέου συντάγματος: ο πρωθυπουργός αποκτά το δικαίωμα να διορίζει όλους τους αντιπροέδρους της Κεντρικής Τράπεζας (MNB), ενώ κυβερνητικής επιλογής θα είναι στο εξής και τα 6 από τα 9 μέλη του Νομισματικού Συμβουλίου (της αρχής που ρυθμίζει τη νομισματική πολιτική).

Οσο για τον χώρο της Δικαιοσύνης, εκεί το Συνταγματικό Δικαστήριο υποβαθμίζεται σημαντικά, καθώς του αφαιρείται το δικαίωμα να εξετάζει τη συνταγματικότητα ορισμένων νόμων (μέτρα λιτότητας, προϋπολογισμός κ.ά.) και να δέχεται τις καταγγελίες των απλών πολιτών.

Παράλληλα, περισσότεροι από 200 δικαστές εξωθούνται σε πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ στην κορυφή της δικαστικής εξουσίας τοποθετούνται δύο αξιωματούχοι (αμφότεροι εκλεκτοί του Fidesz), οι οποίοι θα μπορούν να αποφασίζουν ποιος θα εκδικάζει την κάθε υπόθεση.

Εκλεκτοί της κυβέρνησης, διορισμένοι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό (με θητείες έως και 9 ετών), στελεχώνουν και το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, το οποίο πλέον έχει τη δύναμη να επιβάλλει βαριά πρόστιμα σε όποιο μέσο παραβαίνει τις «πολιτικές ισορροπίες». Και να σκεφτεί κανείς πως όλες οι παραπάνω αποφάσεις ελήφθησαν από ένα κόμμα το οποίο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έχει την υποστήριξη μόλις του 18% των πολιτών.

Παγκόσμιος σάλος
Ξέσπασαν διεθνείς αντιδράσεις

Αμφισβητούμενες ως... δικτατορικές, οι διατάξεις του νέου συντάγματος (με τις οποίες φιμώνεται η ελευθεροτυπία, επιβάλλεται ενιαία φορολογία εισοδήματος προς όφελος των πλουσίων, δαιμονοποιούνται οι κομμουνιστές και μπαίνει τέλος στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, καθώς και στην ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας) έχουν προκαλέσει σάλο αντιδράσεων παγκοσμίως.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Α. Ζιπέ, ο οποίος δήλωσε πως στην Ουγγαρία «σήμερα υπάρχει πρόβλημα» και κάλεσε την ΕΕ «να επαληθεύσει ότι τα νέα συνταγματικά άρθρα» είναι συμβατά με τις «δημοκρατικές αξίες».

Ανάλογες ενστάσεις έχουν εκφράσει κορυφαίοι Ευρωπαίοι επίτροποι (Μπαρόζο, Ρέντινγκ κ.ά.) καθώς και η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χ. Κλίντον, ενώ Κομισιόν και ΔΝΤ αντέδρασαν στις νέες ρυθμίσεις (για την Κεντρική Τράπεζα) βάζοντας στον «πάγο» το ουγγρικό αίτημα για οικονομική βοήθεια.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου