Περίπου 162.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ από το Μάρτιο του 2003 που έγινε η αμερικανική εισβολή στη χώρα, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Iraq Body Count (IBC). Από αυτούς περισσότεροι από 4.000 σκοτώθηκαν στη διάρκεια μόνο του 2011.
Ο απολογισμός των νεκρών στο Ιράκ από το 2003 ως το 2011 στηρίζεται στη διασταύρωση των στοιχείων της IBC, που αφορούν τους αμάχους, με αυτά των ιρακινών αρχών, τα επίσημα στοιχεία για τις αμερικανικές στρατιωτικές απώλειες και τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks (Iraq War Logs), διευκρινίζει η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Βρετανία.
Το 79% από τους 162.000 νεκρούς «ήταν άμαχοι», υπογραμμίζεται σε σχετική έκθεση της οργάνωσης. Βαρύ τίμημα έχουν καταβάλει επίσης στον πόλεμο στο Ιράκ οι αστυνομικοί με 9.019 καταγεγραμμένους θανάτους.
«Η βία έφτασε στο αποκορύφωμά της στα τέλη του 2006, αλλά παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα ως το δεύτερο εξάμηνο του 2008», αποκαλύπτει επίσης η IBC. Μόνο το 2011 έχασαν τη ζωή τους 4.059 άμαχοι. Αυτοί είναι περισσότεροι από τους 3.976 που είχαν σκοτωθεί το 2010, σύμφωνα με την έκθεση αυτή που δόθηκε στη δημοσιότητα δύο εβδομάδες μετά τον τερματισμό της αποχώρησης του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ.
Ο αριθμός αυτός είναι σαφώς πιο αυξημένος από αυτόν που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή από τις ιρακινές αρχές. Αυτές ανακοίνωσαν ότι 2.645 Ιρακινοί σκοτώθηκαν το 2011, εκ των οποίων 1.578 άμαχοι, υπογραμμίζοντας ότι σημειώθηκε μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
«Ο αριθμός των άμαχων που σκοτώθηκαν στο Ιράκ το 2011 είναι σχεδόν ο ίδιος με αυτόν του 2010. Δεν διαπιστώνονται τάσεις μείωσης από τα μέσα του 2009», επισημαίνει η IBC. «Οι πρόσφατες τάσεις δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει στο Ιράκ μια σύγκρουση μικρής έντασης, η οποία θα συνεχίσει να προκαλεί θανάτους αμάχων με τον ίδιο ρυθμό τα ερχόμενα έτη. Οι αριθμοί αυτοί δεν δείχνουν βελτίωση. Ωστόσο ο χρόνος είναι αυτός που θα δείξει αν η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων θα έχει κάποια επίδραση στα επίπεδα των απωλειών», καταλήγει η IBC.
Η οργάνωση IBC ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2003 από εθελοντές στη Βρετανία και τις ΗΠΑ που ήθελαν να «εξασφαλίσουν ότι δεν θα αγνοηθούν οι συνέπειες που έχει στους ανθρώπους η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της στο Ίντερνετ.
Αναλυτές που προσπαθούν να προσδιορίσουν το τι κέρδισαν και τι έχασαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «Με τη λήξη του πολέμου και την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων λίγοι μπορούν να αμφισβητήσουν την επιτυχία του βάρβαρου εγχειρήματος». Ο Σαντάμ εκτελέστηκε και μαζί του και όλα τα πετρελαϊκά συμβόλαια που είχε υπογράψει το καθεστώς. Σαν συνέπεια οι ΗΠΑ απέκτησαν de facto τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών του Ιράκ οι οποίες προσφέρουν άφθονο και φτηνό πετρέλαιο μόνο με 1-2 δολάρια το βαρέλι!
Όμως και τα κέρδη από την Ανοικοδόμηση της χώρας είναι τεράστια: Μόνο για το κομμάτι της πετρελαϊκής βιομηχανίας υπολογίζεται πως την επόμενη δεκαετία θα επενδυθούν περί τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, για να μη μιλήσουμε για το σύνολο της ιρακινής επικράτειας του οποίου οι υποδομές έχουν καταστραφεί.
Επίσης, τα κέρδη της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας δεν είναι αμελητέα, αφού ο έλεγχος των ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων είναι απόλυτος με την παρουσία εκατοντάδων συμβούλων. Τους προηγούμενους μήνες, το Ιράκ κατέθεσε την προκαταβολή για την προμήθεια των 36 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52 από τις ΗΠΑ. Το Δεκέμβριο ανακοινώθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα πουλήσει ακόμη 18 F-16 στη Πολεμική Αεροπορία. "Χαράς Ευαγγέλια", λοιπόν για τη Lockheed Martin η οποία βρήκε νέα αγορά για να συνεχίσει να πουλάει F-16. Οι παραδόσεις τους αναμένεται να γίνουν το 2014 ή το πολύ το 2015. Πέρα από τα αεροσκάφη, αγοράζονται βλήματα ΑΙΜ-9, βόμβες GBU-12, παροχή εκπαίδευσης και υποστήριξη. Ο εκσυγχρονισμός της Ιρακινής Αεροπορίας έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια. Ήδη έχει αυξηθεί ο αριθμός του προσωπικού της, από 748 άτομα στα 6.000 και τα αεροσκάφη της από 28 σε 72, συμπεριλαμβανομένων των Τ-6 και C-130.
Εκτός όμως από τα οικονομικά συμφέροντα υπάρχουν και τα πολιτικά κέρδη: Η «δημοκρατία αποκαταστάθηκε με ελεύθερες εκλογές» και μια κυβέρνηση-μαριονέττα στο έλεος των Αμερικανών συμμάχων της. Αυτό σε συνδυασμό με την de facto τριχοτόμηση του Ιράκ σε ένα σιιτικό, ένα κουρδικό και ένα σουνιτικό κράτος η υπερδύναμη μπορεί πολύ πιο εύκολα να προωθήσει τα συμφέροντα των εταιρειών της. Οι σαφώς ασθενέστερες είναι σαφώς πιο εύκολα χειραγωγήσιμες και πιο επιρρεπείς στην διαφθορά με τις τοπικές ελίτ να δίνουν «γη και ύδωρ» προκειμένου να πλουτίσουν!
Το κόστος των 4.484 στρατιωτών οι Αμερικανοί το θεωρούν «αμελητέο» μπροστά σε όλα αυτά που διακυβεύονταν. «Λεπτομέρειες» φυσικά είναι και τα φρικτά εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν εξαφανίζοντας από προσώπου γης ολόκληρες πόλεις του Ιράκ που πρόβαλλαν σθεναρή αντίσταση, όπως τη Φαλούτζα. Το ίδιο ισχύει και για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Γκουαντάναμο και το Αμπού Γκραΐμπ.
Τι έχασαν: Οι ΗΠΑ δαπάνησαν περί το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για τον πόλεμο στο Ιράκ, με την υπερδύναμη να υπολογίζεται ότι σπαταλούσε 5.000 δολάρια το δευτερόλεπτο! Ένα τεράστιο ποσό αν αναλογιστεί κανείς τα χάλια της αμερικανικής οικονομίας και τα τεράστια αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο λαός της. Επιπλέον, οι σχεδιαστές της πολιτικής των ΗΠΑ επεδίωκαν ένα Ιράκ δημοκρατικό, για τα δεδομένα της περιοχής, που θα λειτουργούσε ως κράτος- πρότυπο για τη Μέση Ανατολή. Αντ' αυτού οι Αμερικανοί βύθισαν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο και ενίσχυσαν τον ρόλο της Τεχεράνης, το καθεστώς της οποίας συχνά συνεργάστηκε μαζί τους ώστε να εξαρθρωθεί η όποια ιρακινή αντίσταση. Κανείς δεν ξέρει πως θα εκφραστεί στο Ιράκ η ασφυκτική πίεση που πλέον η ιμπεριαλιστική Δύση ασκεί στο Ιράν, με πρόσχημα την ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας και όπλων.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου