Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ιράκ: Λουτρό αίματος Σιιτών με πάνω από 50 νεκρούς

http://www.tovima.gr

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη των επιθέσεων
Ιράκ: Λουτρό αίματος Σιιτών με πάνω από 50 νεκρούς
Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις πρόσφατες επιθέσεις κατά σιιτικών περιοχών στο Ιράκ. REUTERS/Thaier al-Sudani

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε μία σειρά βομβιστικών επιθέσεων και πυροβολισμών στο Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Στόχος των αιματηρών επιθέσεων ήταν περιοχές στις οποίες ζουν Σιιίτες και συγκεκριμένα αστυνομικοί και σημεία ελέγχου.

Στη Βαγδάτη εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο διαδοχικές εκρήξεις στην εμπορική περιοχή Καράντα, ενώ τουλάχιστον δύο έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Μπακούμπα, περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη των επιθέσεων, ωστόσο η αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για αντίστοιχες πολύνεκρες επιθέσεις τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Την περασμένη εβδομάδα τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μία επίθεση αυτοκτονίας κοντά στην ιρακινή αστυνομική ακαδημίας στη Βαγδάτη.

Οι Σιίτες έχουν γίνει στόχος κλιμακούμενων επιθέσεων από τη στιγμή που ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, κινήθηκε εναντίον ανώτατων στελεχών του κατά βάση σουνιτικού πολιτικού συνασπισμού Ιρακίγια.

Μία ημέρα μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατά του σουνίτη αντιπροέδρου Ταρίκ αλ Χασεμί, ο οποίος κατηγορείται ότι χρηματοδοτούσε αποσπάσματα θανάτου.

Ο Χασεμί, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, κρύβεται στο ιρακινό Κουρδιστάν, υπό την προστασία της τοπικής κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι της ιρακινής κυβέρνησης υποστηρίζουν, σύμφωνα με το BBC, ότι πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις βρίσκονται άτομα που σχετίζονται με τον Χασεμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου