Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χάνουν-φεύγουν, δυστυχώς οι Ταλιμπάν έρχονται.


Απόρρητη Νατοϊκή έκθεση αποκαλύπτει το BBC: Ισχυροί οι Ταλιμπάν, τους θέλουν οι Αφγανοί
Οι διαρροές των απόρρητων εκθέσεων των μυστικών υπηρεσιών πάντα προβληματίζουν. Γιατί τις περισσότερες φορές αποκτούν τεράστια προπαγανδιστική ισχύ και εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο, που οργανώνεται με πολύ συστηματικό τρόπο από τις κρατικές υπηρεσίες, ενσωματώνοντας τα ΜΜΕ που τα καταστούν φερέφωνα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δημοσίευση της απόρρητης νατοϊκής έκθεσης που περιήλθε στην κατοχή του BBC και εκτιμά ότι οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες βοηθούν τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Δημοσίευση της έκθεσης που συμπίπτει με την επίσκεψη στην Καμπούλ της υπουργού Εξωτερικών του Πακιστάν Χίνα Ραμπανί Χαρ, για την έναρξη "μίας νέας φάσης στις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών", σύμφωνα με την αφγανική διπλωματία.
Η έκθεση του ΝΑΤΟ βασίζεται σε χιλιάδες ανακρίσεις και υποστηρίζει ότι οι Ταλιμπάν παραμένουν ισχυροί και χαίρουν ευρείας στήριξης μεταξύ των Αφγανών πολιτών. Υποστηρίζει ότι το Πακιστάν γνωρίζει τις τοποθεσίες όπου κρύβονται οι ηγέτες του κινήματος. Στο παρελθόν, το Πακιστάν έχει διαψεύσει ότι έχει δεσμούς με τους Ταλιμπάν. "Εδώ και καιρό μας απασχολούσαν οι δεσμοί ανάμεσα σε πρόσωπα από τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν (ISI) και κάποια εξτρεμιστικά δίκτυα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι και πρόσθεσε ότι το αμερικανικό υπουργείο 'Άμυνας δεν έχει διαβάσει την έκθεση!
Ο ανταποκριτής του BBC στην Καμπούλ Κουέντιν Σόμερβιλ υποστηρίζει ότι η έκθεση για την κατάσταση των δυνάμεων των Ταλιμπάν παρουσιάζει για πρώτη φορά εκτενώς τη σχέση ανάμεσα στους ισλαμιστές ενόπλους και τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες. Η έκθεση βασίζεται σε υλικό το οποίο συγκεντρώθηκε από 27.000 ανακρίσεις με περισσότερους από 4.000 αιχμαλώτους Ταλιμπάν, μέλη της αλ Κάιντα, άλλους ξένους μαχητές και πολίτες. Παρά τη στρατηγική του ΝΑΤΟ να αναλάβουν οι αφγανικές δυνάμεις την ασφάλεια της χώρας, η απόρρητη έκθεση αναφέρεται με λεπτομέρειες σε εκτεταμένη συνεργασία ανάμεσα στους ενόπλους, την αφγανική αστυνομία και το στρατό. Ο αντισυνταγματάρχης Τζίμι Κάμινγκς, εκπρόσωπος της διεθνούς Νατοϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν, Isaf, δήλωσε ότι η έκθεση είναι "ένα απόρρητο εσωτερικό έγγραφο που δεν πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα".

Επιπλέον, η έκθεση περιγράφει το μέγεθος της συνεχιζόμενης στήριξης που παρέχει ο αφγανικός λαός στους Ταλιμπάν, λέει ο ανταποκριτής του BBC. Ο ίδιος προσθέτει ότι το έγγραφο περιγράφει την επιρροή της αλ Κάιντα ως φθίνουσα, αλλά εκείνη των Ταλιμπάν ως αυξανόμενη. Μάλιστα, αναφέρει ότι τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται άνευ προηγουμένου ενδιαφέρον ακόμη και από μέλη της αφγανικής κυβέρνησης να ενταχθούν στις τάξεις των Ταλιμπάν. Προσθέτει: "Οι Αφγανοί πολίτες συχνά προτιμούν μια κυβέρνηση από τους Ταλιμπάν παρά την αφγανική κυβέρνηση, συνήθως εξαιτίας της κυβερνητικής διαφθοράς". Η έκθεση παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι Ταλιμπάν επισπεύδουν την απόσυρση των Νατοϊκών δυνάμεων μειώνοντας σκοπίμως τις επιθέσεις τους σε κάποιες περιοχές. Αναφέρει ότι σε περιοχές, απ΄ όπου έχει αποσυρθεί η Isaf, έχει αυξηθεί η επιρροή των Ταλιμπάν, συχνά με λίγη ή καθόλου αντίσταση από τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας και σε πολλές περιπτώσεις με την ενεργό βοήθεια της αφγανικής αστυνομίας και του στρατού.
Όταν αποσυρθούν οι ξένοι στρατιώτες, τον έλεγχο της χώρας αναμένεται να αναλάβουν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, τουφέκια, πιστόλια και βαρέα όπλα έχουν πουληθεί από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας σε παζάρια στο Πακιστάν.
Απέναντι στην οργισμένη αντίδραση του Ισλαμαμπάντ, που κατήγγειλε ως ψευδείς αυτούς τους ισχυρισμούς, η Isaf αναγκάσθηκε να υποβαθμίσει τη σημασία αυτού του κειμένου. "Αυτή η έκθεση που έχει χαρακτηρισθεί απόρρητη, αποτελεί συλλογή απόψεων και ιδεών κρατουμένων Ταλιμπάν και βασίζεται στα σχόλιά τους κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Είναι σημαντικό να τοποθετηθεί εντός του πλαισίου αυτού και κυρίως να μην εξαχθούν συμπεράσματα βασιζόμενα στα σχόλια των Ταλιμπάν", δήλωσε ο Τζίμι Κάμινγκς, εκ των εκπροσώπων της Isaf. "Μπορεί να παρουσιάσει κατά κάποιον τρόπο ένα αντιπροσωπευτικό φάσμα των απόψεων των Ταλιμπάν. Αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκτίμηση της προόδου της (στρατιωτικής) επιχείρησης", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Το γεγονός όμως παραμένει. Η αφγανική κυβέρνηση υποψιάζεται ανοικτά το Πακιστάν ότι υποστηρίζει τους Αφγανούς Ταλιμπάν που διατηρούν βάσεις οπισθοφυλακής στις ζώνες των φυλών της Αφγανο-πακιστανικής μεθορίου, ενώ ο μουλάς Ομάρ, ο ηγέτης των Ταλιμπάν, "φιλοξενείται", σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κουέτα του Νοτιο-ανατολικού Πακιστάν. Οι Αφγανοί Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν θα συμφωνήσουν σε αμερικανικό αίτημα για εκεχειρία ως όρο για ειρηνευτικές συνομιλίες και δε σχολίασαν την έκθεση του αμερικανικού στρατού. "Ο αγώνας μας και ο τζιχάντ θα συνεχισθούν μέχρι να εγκαθιδρύσουμε μία ισλαμική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν, ανεξάρτητα του έτους αποχώρησης των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, το 2014 ή 2015, δήλωσε ο Κάρι Γιουσούφ Αχμάντι.
Όλοι πλέον φαίνεται ότι προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα της νατοϊκής κατοχής. Δυστυχώς, για τον πολύπαθο λαό, οι Ταλιμπάν θα πάρουν τη θέση των πρακτόρων της CIA και των μισθοφόρων δολοφόνων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου