Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Στρατός εναντίον απεργών αστυνομικών στη Βραζιλία

http://www.tovima.gr

Οι στρατιώτες έριξαν σφαίρες από καουτσούκ κατά των διαδηλωτών
Στρατός εναντίον απεργών αστυνομικών στη Βραζιλία
Στρατιώτες απώθησαν με τη βία αστυνομικούς που έχουν κατεβεί σε απεργία στην επαρχία Μπαχία της Βραζιλίας. Οι δυνάμεις του στρατού είχαν σταλεί για να εμποδίσουν μια τυχόν εισβολή των απεργών στο τοπικό κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Σαλβαδόρ. Σχεδόν 10.000 αστυνομικοί (το ένα τρίτο της συνολικής αστυνομικής δύναμης της Μπαχία) έχουν κατεβεί στους δρόμους. 

Οι στρατιώτες έριξαν σφαίρες από καουτσούκ στους αστυνομικούς και τις οικογένειες τους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή της επαρχίας απαιτώντας υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αναφέρθηκαν μικροτραυματισμοί και έγινε μία σύλληψη απεργού αστυνομικού.

Οι αστυνομικοί βρίσκονται σε απεργία από τις 31 Ιανουαρίου κι έκτοτε ένα κύμα εγκληματικότητας σαρώνει την Μπαχία, με αποτέλεσμα τη δολοφονία 93 ανθρώπων την τελευταία εβδομάδα -σχεδόν οι διπλάσιοι από τα φυσιολογικά επίπεδα ανθρωποκτονιών.

«Αν το πρόβλημα των αρχών είναι η έλλειψη ασφαλείας, τότε ας υπογράψουν την συμφωνία [σ.σ: για την αύξηση των μισθών τους κατά 30%] και την επόμενη κιόλας ημέρα θα γυρίσουμε όλοι στις δουλειές μας», σημειώνει ο αστυνομικός και ηγέτης της απεργιακής κινητοποίησης, Μάρκος Πρίσκο, ενώ ο κυβερνήτης της επαρχίας, Ζακ Βάγκνερ, αφού τόνισε πως «η απεργία είναι παράνομη», έσπευσε να συμπληρώσει πως «μια ομάδα αστυνομικών, χρησιμοποιώντας άθλιες μεθόδους, έσπειραν το φόβο στον πληθυσμό της επαρχίας και προκάλεσαν ταραχές σε πολλά μέρη της Μπαχία».
Η ένταση κορυφώνεται καθώς πλησιάζει η εποχή του Καρναβαλιού, που παραδοσιακά συμπίπτει με την αύξηση της εγκληματικότητας στην πόλη, αφού δεκάδες χιλιάδες ξένων τουριστών πέφτουν κάθε χρόνο θύματα ληστών και απαγωγέων.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια πόλη που σε δυο χρόνια από τωρα θα φιλοξενήσει πολλούς από τους αγώνες του επερχόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2014 που θα διεξαχθεί στη χώρα του καφέ και της σάμπα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου