Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Αύξηση εξαγωγών στην Τουρκία

http://news.kathimerini.gr

Της Ιωαννας Φωτιαδη

Η σύσφιγξη των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπήρξε για χρόνια αντικείμενο θεωρητικών συζητήσεων. Δύο χρόνια, όμως, οικονομικής ύφεσης ήταν αρκετά για να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Ετσι, από το 2009 έως σήμερα σημειώθηκε μια πραγματική «εκτόξευση» των ελληνικών εξαγωγών στη γείτονα. Και αυτό, σύμφωνα με τους αισιόδοξους, δεν είναι παρά μόνον η αρχή... «Οι εισαγωγές από Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 66%», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Ντεμιρτάς, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης που συναντήθηκε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε Χίο και Αθήνα πριν από λίγες μέρες, «οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ελλάδα σημειώσαν άνοδο 6%». Το εμπορικό ισοζύγιο, δηλαδή, έχει θετικό πρόσημο για την ελληνική πλευρά, που «μεταφράζεται» σε ένα εκατ. δολάρια. Οι εξαγωγές μας αφορούν αμνοερίφια, κονσέρβες με μαγειρεμένο φαγητό, ορυκτέλαια, γύψο, δέρμα, υλικά οικοδομών, φάρμακα, βαμβάκι κ.ά.


Προοπτική

«Η συνεργασία μας βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο, αλλά μπορεί να προχωρήσει ακόμα περισσότερο», σχολιάζει ο κ. Ντεμιρτάς που συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον ομόλογό του, πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Κων. Μίχαλο. «Η άνοδος των ελληνικών εξαγωγών ερμηνεύεται τόσο από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τη συρρίκνωση της εσωτερικής αγοράς όσο και από τη διευκόλυνση των διαδικασιών, οι οποίες ωστόσο επιδέχονται και παραπάνω απλοποίηση», σημειώνει ο κ. Μίχαλος. Τα Επιμελητήρια των δύο πόλεων ανέλαβαν, μάλιστα, την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή συνάντησης οικονομικού ενδιαφέροντος τον Απρίλιο στη Σμύρνη, όπου θα συμμετέχουν επιχειρηματίες από τις δύο χώρες και πιθανότατα πολιτικοί. «Θα ξεκινήσουμε άμεσα την προετοιμασία και την ενημέρωση των μελών μας», λέει στην «Κ» ο κ. Μίχαλος, «δεν θα είναι μια εθιμοτυπική επίσκεψη, αλλά μια στοχευμένη συνάντηση για την έναρξη εμπορικών συναλλαγών». Ο ηλεκτρονικός ιστότοπος aegeanportal.org αποτελεί έναν κοινό τόπο συνάντησης των ενδιαφερομένων από τις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Το ζήτημα της κοινής τουριστικής προώθησης Ελλάδας και Τουρκίας σε ταξιδιώτες από την Απω Ανατολή συζήτησε ο κ. Ντεμιρτάς με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γ. Νικητιάδη. «Υπάρχει ήδη συνεργασία μεταξύ HATTA (Hellenic Association of Travel and Tourist Agencies) και της αντίστοιχης τουρκικής συνομοσπονδίας, TURSAB. Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη μετά την Τουρκία», αναφέρει ο κ. Ντεμιρτάς, «άλλωστε η αεροπορική σύνδεση πολλάκις γίνεται μέσω Κωνσταντινούπολης». Εξίσου εύκολα συνδέονται η Σμύρνη και η Αθήνα, αφού η μεταξύ τους πτήση διαρκεί λιγότερο από την αντίστοιχη Σμύρνη - Κων/πολη. Στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Απω Ανατολής, επομένως, διαφημίζονται ελκυστικά πακέτα που συνδυάζουν σε ένα ταξίδι δύο χώρες. Αντίστοιχα, συζητείται η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο Βόρειο Αιγαίο, με στάσεις σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη. Στο μεταξύ, η κινητικότητα επισκεπτών ανάμεσα στις δύο όμορες χώρες είναι έντονη, κατόπιν μάλιστα και της απλοποίησης στην έκδοση βίζας. «Η αύξηση των επιβαινόντων στα πλοιάρια που συνδέουν τις δύο ακτές αγγίζει ακόμα και το 50%», λέει στην «Κ» ο κ. Ντεμιρτάς. Ενδεικτικά, από το Λιμάνι του Τσεσμέ το 2008 η είσοδος τουριστών ήταν 43.777 και η έξοδος 36.826, το 2009 ανήλθε σε 54.877 (είσοδος) και 53.855 (έξοδος), ενώ το 2011 οι γείτονες μέτρησαν 72.161 εισόδους τουριστών και 73.841 εξόδους προς την Ελλάδα. Φημολογείται, μάλιστα, ότι με τη σύσταση δύο κέντρων έκδοσης βίζας σε Αττάλεια και Κουσάντασι θα τονωθεί ακόμα περισσότερο η κίνηση προς τα ελληνικά νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου