Η κυβέρνηση ΑΚΕΛ φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει μέχρι τέλους την επικίνδυνη πολιτική της. Οι διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού αποτελούν φύλλα συκής μιας ελληνοκυπριακής τυχοδιωκτικής πολιτικής που κινείται ως αποκλειστικός ιδιοκτήτης της Κύπρου και προκειμένου να απαντήσει στις τουρκικές απειλές στρέφεται στο κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ για πολεμική εγγύηση. Στο ελληνοκυπριακό αστικό πολιτικό κατεστημένο υπάρχει πολιτική συνέχεια των αδίστακτων εθνικιστικών επιλογών του εκλιπόντος Προέδρου Τ.Παπαδόπουλου, με βασικούς άξονες την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού και ενεργειακού ρόλου της Κύπρου διαμέσου διεθνών συμμαχιών σε οικονομικό-πολιτικό-στρατιωτικό-ενεργειακό επίπεδο, την αποφασιστικής σημασίας συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (με το ζήτημα της εισόδου της Κύπρου στο ΝΑΤΟ να επαναφέρεται), απαιτώντας την ευρωπαϊκή στήριξη έναντι της Τουρκίας μέσω της προβολής ως δέλεαρ τη παροχή φυσικού αερίου που θα ανέτρεπε την εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από τη Ρωσία. Μια πολιτική που πρέπει να ελίσσεται μεταξύ των αντιθέσεων ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ρωσίας, αλλά που ταυτόχρονα προκαλεί ένταση στην περιοχή και φέρνει στο προσκήνιο τα σενάρια θερμού πολεμικού επεισοδίου με την Τουρκία.
Από αυτή επομένως την σκοπιά πρέπει να εξετάσουμε την στρατιωτική συμφωνία στρατηγικής σημασίας η οποία θα επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να παρέχουν προστασία σε ολόκληρη της ΑΟΖ της Κύπρου (που περιλαμβάνει φυσικά όλα τα κοιτάσματα φυσικού αερίου), αλλά και στον εναέριο χώρο άνωθεν του χερσαίου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που υπέγραψαν Κύπρος και Ισραήλ, όπως αναφέρουν έγκυρες ισραηλινές πηγές. Η συμφωνία που υπογράφηκε από τον πρόεδρο της Κύπρου και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Νετανιάχου στο νησί και αφ' ενός δίνει το απαραίτητο στρατηγικό βάθος στο Ισραήλ, αφού στην συμφωνία προβλέπεται μόνιμη μεταστάθμευση στην Κύπρο, αφ' ετέρου προσφέρει πολεμικές εγγυήσεις διαμέσου των ισραηλινών μαχητικών F-15 και F-16! Πρόκειται για μια σημαντική τομή με σοβαρές συνέπειες καθώς άτυπα η Κυπριακή Δημοκρατία αποκτά Πολεμική Αεροπορία, στέλνοντας ένα προκλητικό μήνυμα αποφασιστικότητας στην Τουρκική κυβέρνηση, βασισμένο όμως σε ξένες, ισραηλινές πολεμικές πλάτες, ότι και αν σημαίνει αυτό για την ισορροπία των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ.
Ο ισραηλινός τύπος περιγράφει τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου: αν και η συμφωνία αφορά την συνεργασία των δύο κρατών στον τομέα της έρευνας-διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο κρατών ισραηλινά δημοσιεύματα αναφέρουν ξεκάθαρα ότι τα αεροσκάφη της Αεροπορίας του Ισραήλ και τα πλοία του Ναυτικού της χώρας θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον κυπριακό εναέριο χώρο και ύδατα για την προστασία των κυπριακών εγκαταστάσεων εξόρυξης φυσικού αερίου. Απόδειξη, η δήλωση Νετανιάχου: «Το Ισραήλ ενδιαφέρεται για την ειρηνική συνεργασία και την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στην περιοχή».
Η τεράστια σημασία, αλλά και το που οδηγούν οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης ΑΚΕΛ φαίνεται μέσα από τις δηλώσεις του πρόεδρου Χριστόφια: «Δεν θα ήταν σωστό να ανοίξουμε τα χαρτιά μας πάνω σε αυτά τα ζητήματα δημόσια», ενώ αρκέστηκε να αναφέρει ότι γίνονται σκέψεις για διασφάλιση ειρηνικών συνθηκών εξόρυξης φυσικού αερίου.
Παράλληλα, καταδίκασε τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στις πρεσβείες του Ισραήλ στην Ινδία και στη Γεωργία, στέλνοντας μήνυμα και στο Ιρανικό καθεστώς που οι Ισραηλινοί είχαν χρεώσει την ευθύνη και ζήτησε από την ΕΕ να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ως απάντηση στις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ από την κυβέρνηση του νησιού.
Εδώ αξίζει να επισημάνουμε τα εξής: το ελληνοκυπριακό κατεστημένο όχι μόνο στέλνει μήνυμα στην Τουρκία ότι επιδιώκει να προχωρήσει ακάθεκτο, εκμεταλλευόμενο ενεργειακές πηγές που θα του αποφέρουν τεράστια κέρδη, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα και το γεωστρατηγικό του ρόλο, αλλά ταυτόχρονα απευθύνεται και στην ελληνική άρχουσα τάξη, αφού καταστώντας το εβραϊκό κράτος εγγυητή της ασφάλειας του τονίζει τη αδυναμία της Ελλάδας να το πράξει, ότι και αν σημαίνει αυτό από πολιτική και οικονομική σκοπιά. Παράλληλα, είναι και ένας έμμεσος εκβιασμός για να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση ανυποχώρητα σε όλα τα οδυνηρά μέτρα για τον εργαζόμενο λαό μας που θα της επιτρέψουν την οικονομική ανάκαμψη, αλλά και την πραγματοποίηση μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Να προχωρήσει δηλαδή σε όλες αυτές τις βάρβαρες ταξικές επιλογές που μπορεί να ντυθούν με τα χρώματα της νέας Μεγάλης Ιδέας του 21ου αιώνα: του ελέγχου της Ανατολής Μεσογείου και την ενεργειακή της εκμετάλλευση. Εξάλλου, ο καθορισμός ελληνικής ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο είναι άμεσα συνυφασμένες με την κυπριακή ΑΟΖ και βρίσκονται υπό την αμφισβήτηση των επιδιώξεων της τουρικής κυβέρνησης, που σαφώς και δε θα δεχτεί χωρίς να αντιδράσει τον αποκλεισμό της από μια συμμαχία των κρατών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που την περιθωριοποιεί και αφήνει εκτός μοιρασιάς.
Ήδη, η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου , Ερατώ Κοζάκου Μακρουλή δήλωσε ότι οι νέες τουρκικές απειλές για τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, δεν είναι άσχετες με την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Κύπρο. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι προσπάθεια της Τουρκίας είναι η επίδειξη δύναμης στην περιοχή. Αποκάλυψε επίσης ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτή εντάσσεται και η μεγάλη τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά σε περιοχές της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Όπως είπε η κ. Μαρκουλλή για τη στρατιωτική άσκηση η Τουρκία δέσμευσε μεγάλη κάθετη λωρίδα, στην οποία περιλαμβάνονται μέρος του τεμαχίου 12 και άλλα τεμάχια. Πρόκειται, είπε, για προκλητική και παράνομη ενέργεια.
Η Τουρκία με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών απειλεί με ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου εάν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει στο β' γύρο αδειοδότησης για αναζήτηση υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομικής της ζώνη. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι μέρος των τεμαχίων, στα οποία προκήρυξε διαγωνισμό η Κυπριακή Δημοκρατία συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Η Άγκυρα προτείνει είτε να αναβληθούν οι έρευνες για μετά τη λύση του Κυπριακού είτε οι δύο πλευρές να συνέλθουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να αποφασίσουν για το μέλλον των υδρογονανθράκων. Σε αντίθετη περίπτωση, καταλήγει η ανακοίνωση, τα μέτρα των Ελληνοκυπρίων και τα αντίστοιχα μέτρα των Τουρκοκυπρίων θα προκαλέσουν ένταση στην περιοχή.
Απάντηση όμως σε αυτές τις απειλητικές τουρκικές προσεγγίσεις δίνει με επίσης επιθετικό τόνο ο Νετανιάχου: «Όσους περισσότερους εταίρους έχουμε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα υπάρξουν - γι' αυτό θελήσαμε την περιφερειακή μας προσέγγιση να τη μετατρέψουμε και σε περιφερειακή συνεργασία»! Εδώ κρύβεται και η προσπάθεια δημιουργίας διεθνών συμμαχιών της κυβέρνησης ΑΚΕΛ, μοιράζοντας άδειες σε αμερικανικές-ρωσικές-ισραηλινές και ευρωπαϊκές εταιρείες. Σοβαρός παράγοντας είναι ο ρωσικός, αλλά πρέπει να παρακολουθήσουμε με προσοχή τη δράση του γαλλικού κράτους. Θεωρώντας ότι η Μεσόγειος και η Αφρική είναι η βασική ζώνη επιρροής του, βασίζοντας πολλά στον ενεργειακό τομέα (μην ξεχνάμε το ρόλο της Γαλλίας στην επίθεση κατά της Λιβύης και τις πιέσεις που ασκούνται στο καθεστώς Άσαντ στη Συρία), διατηρώντας μια επισφαλή σχέση με το γερμανικό ιμπεριαλισμό, στρέφει τα πυρά της κατά της Τουρκίας. Το πρόσφατο ενδιαφέρον για το αρμενικό ζήτημα που οδήγησε σε σύγκρουση με το τουρκικό κράτος αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου ενός εντεινόμενου ανταγωνισμού μεταξύ του γαλλικού ιμπεριαλισμού και των νεοοθωμανικών οραματισμών του τουρκικού κατεστημένου.
ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ: Ούτε μια σταγόνα αίμα - ούτε ένα ευρώ για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσόγειο. Κοινωνική και πολιτική ανυπακοή ενάντια στους δυνάστες στην ίδια μας τη χώρα. Ανατροπή της κυβέρνησης της αντεργατικής λαίλαπας, του κρατικού αυταρχισμού και των πολεμικών τυχοδιωκτισμών.
Να σταματήσει οποιαδήποτε μοιρασιά της θάλασσας, του βυθού και του αέρα της Ανατολικής Μεσογείου από τις τοπικές κυβερνήσεις και τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Να σταματήσει τώρα οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια (πολεμικές ασκήσεις, περιπολίες πολεμικών πλοίων, πτήσεις μαχητικών, επιφυλακές μονάδων) στην περιοχή - Καμιά αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Μπλοκάρισμα όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Σεβασμός των μειονοτήτων. Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους του αραβικού κόσμου που παλεύουν για κοινωνική δικαιοσύνη και απαλλαγή από τους δυνάστες οποιασδήποτε μορφής. Ανατροπή της στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδας-Ισραήλ. Μείωση της στρατιωτικής θητείας. Άμεση έξοδο της Ελλάδας από ΝΑΤΟ-Ε.Ε. Επιστροφή των στρατευμάτων που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να κλείσουν όλες οι βάσεις. Καμιά διευκόλυνση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Να φύγουν ΕΛΔΥΚ-ΤΟΥΡΔΥΚ-Αγγλικές βάσεις από Κύπρο. Λύση του Κυπριακού στη βάση των κοινών συμφερόντων των δύο λαών χωρίς ξένους επικυρίαρχους και «Μητέρες Πατρίδες».
Δεν Πληρώνουμε την Κρίση τους-Δεν Πολεμάμε για τα συμφέροντα τους
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 diktiospartakos.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου