Οι ιρανοί ψηφοφόροι ψηφίζουν σήμερα για να εκλέξουν τα 290 μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου σε μία ψηφοφορία που θεωρείται αναμέτρηση ανάμεσα στον πρόεδρο της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και τους σκληροπυρηνικούς πολιτικούς του συμμάχους, από τη μία πλευρά, και τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και το ιερατικό κατεστημένο, από την άλλη.Το αποτέλεσμα δεν αναμένεται να έχει συνέπειες στην εξωτερική πολιτική του Ιράν, καθώς το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και οι διεθνείς της σχέσεις ελέγχονται πλήρως από τον Αλί Χαμενεΐ. Αλλά θα διαμορφώσει το τοπίο εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2013 ενισχύοντας τις δυνάμεις του θρησκευτικού κατεστημένου.
Την ώρα που το Ιράν αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερη διεθνή απομόνωση, το καθεστώς των δυτικών κυρώσεων και την απειλή στρατιωτικού πλήγματος από το Ισραήλ, η ιρανική πολιτική ηγεσία επιζητεί αυξημένη συμμετοχή στην ψηφοφορία για να ενισχύσει την πολιτική του νομιμοποίηση.
Η ιρανική αντιπολίτευση κάλεσε τους ιρανούς ψηφοφόρους μέσω του Ιντερνετ να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία.
"Καλούμε όλους όσοι πιστεύουν στην πραγματική ελευθερία να μην συμμετάσχουν στις εκλογές, να δείξουν ότι έχουν βαρεθεί τις συμβολικές ψηφοφορίες», σύμφωνα με το κύριο άρθρο της ιστοσελίδας Jaras, ενώ το Kalame του μεταρρυθμιστή Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί καλεί τους ιρανούς να μείνουν στα σπίτια τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους ηγέτης της ιρανικής αντιπολίτευσης που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό (Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί).
Οι σημερινές βουλευτικές εκλογές είναι η πρώτη ψηφοφορία μετά τις προεδρικές εκλογές του 2009, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβητήθηκε από την ιρανική αντιπολίτευση προκαλώντας κύμα πολιτικής διαμαρτυρίας που κατεπνίγη από τις δυνάμεις ασφαλείας στους δρόμους των μεγάλων πόλεων του Ιράν.
Αυτή τη φορά οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της ιρανικής πολιτικής σκηνής δεν συμμετέχουν στις εκλογές, αφήνοντας ελεύθερο το έδαφος για μία αναμέτρηση ανάμεσα στους υποστηρικτές των Χαμενεΐ και Αχμαντινετζάντ.
Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ συγκεντρώνει την υποστήριξη των φτωχών στρωμάτων του ιρανικού πληθυσμού εξαιτίας της ταπεινής του καταγωγής, της σεμνής του εικόνας και των τακτικών χρηματικών του επιδομάτων προς τους φτωχούς. Ομως, η δημοτικότητά του έχει πληγεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι δυτικές χώρες εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος έχουν πλήξει τις εξαγωγές πετρελαίου και τις εισαγωγές ειδών διατροφής. Οι τιμές των βασικών ειδών εκτινάχθηκαν εξαιτίας της πτώσης της αξίας του ιρανικού νομίσματος και των νέων κυρώσεων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί του ιρανικού χρηματοπιστωτικού τομέα και των εξαγωγών πετρελαίου.
Οι επικριτές του επιρρίπτουν στον Αχμαντινετζάντ την ευθύνη για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των Ιρανών λέγοντας ότι η απόφασή του για την αντικατάσταση των επιδοτήσεων στα είδη διατροφής και τα καύσιμα με απευθείας μηνιαία χρηματοδότηση από το 2010 συνέβαλε στην άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος βρίσκεται, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στο 21%.
Ο Χαμενεΐ θα χρησιμοποιήσει τις εκλογές για να ενισχύσει την επιρροή του έπειτα από τη διαμάχη του με τον Αχμαντινετζάντ, όταν ο πρόεδρος του Ιράν προσπάθησε να τον παραγκωνίσει στην πολιτική ιεραρχία.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και οι πολιτικοί του σύμμαχοι επιδιώκουν να υπονομεύσουν τον κεντρικό ρόλο του ιερατείου στα πολιτικά πράγματα της χώρας δίνοντας έμφαση σε εθνικιστικά θέματα της ιρανικής ιστορίας και πολιτισμού κατά τις ομιλίες τους.
Αν και ο ίδιος ο Αχμαντινετζάντ δεν μπορεί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να είναι υποψήφιος για την προεδρία το 2013, όπως επισημαίνουν ιρανικά μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζει τον προσωπάρχη του στην προεδρία Εσφαντιάρ Ραχίμ-Μασχάγε ως υποψήφιο για τη διαδοχή του.
Η προεκλογική εκστρατεία του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν ενισχύθηκε από την συγκρότηση συμμαχίας ανάμεσα σε μέλη της θρησκευτικής ελίτ, των Φρουρών της Επανάστασης και του ισχυρού λόμπι των Εμπόρων των παζαριών.
Παράλληλα, το Συμβούλιο των Φρουρών, που απαρτίζεται από έξι κληρικούς και έξι νομικούς και είναι εξουσιοδοτημένο με την εξέταση των υποψηφίων για τις εκλογές, ενέκριναν τις υποψηφιότητες 3.477 από τις 5.382 που αρχικά έθεσαν υποψηφιότητα για τις βουλευτικές εκλογές.
Σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς, το Συμβούλιο απέρριψε πολλές από τις υποψηφιότητες υποστηρικτών του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αναγκάζοντάς τον να επιστρατεύσει νεότερους και πολιτικά άγνωστους υποψήφιους.
Οι ιρανοί μεταρρυθμιστές δεν παρουσίασαν λίστες στις βουλευτικές εκλογές, καταγγέλλοντας ότι δεν πληρούνται οι όροι για τη διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.
Τα περισσότερα μεταρρυθμιστικά κόμματα τέθηκαν εκτός νόμου μετά τις προεδρικές εκλογές του 2009, ενώ οι ηγέτες της αντιπολίτευσης φυλακίσθηκαν ή τους απαγορεύθηκε η πολιτική δραστηριότητα. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου