Του Αποστολη Φωτιαδη
Ενα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη είναι η Σερβία μετά την ανακήρυξή της, χθες στις Βρυξέλλες, ως υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρα. Η βίαιη διένεξη των Σέρβων Κοσοβάρων, τον περασμένο Νοέμβριο, με τις διεθνείς δυνάμεις για τον έλεγχο των δρόμων και εναντίον της εγκατάστασης Αλβανών αστυνομικών στα διοικητικά–συνοριακά περάσματα που οδηγούν στη σερβική ενδοχώρα είχε προκαλέσει την απόρριψη της υποψηφιότητάς της στις 9 Δεκεμβρίου.
Η πίεση προς τον Τάντιτς και ο φόβος της αποτυχίας στη βασική πολιτική προτεραιότητά του πριν από τις επικείμενες εθνικές εκλογές τον Μάιο ανάγκασε τον ίδιο και την κυβέρνησή του στη Σερβία να συμβιβαστούν άμεσα πάνω στα δύο βασικά θέματα, που αποτελούσαν ανάχωμα στην προσπάθεια. Εχοντας αποδεχθεί την επίσημη συμμετοχή της Πρίστινα σε περιφερειακά διεθνή φόρα και έχοντας βρει μια ουδέτερη λύση όσον αφορά τον έλεγχο των συνοριακών περασμάτων, η Σερβία αναίρεσε τις αμφιβολίες αρκετών ευρωπαϊκών χώρων, κυρίως της Γερμανίας, για τις προθέσεις της σχετικά με την περιοχή.
Από προχθές τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και ο ειδικός επιτετραμμένος του Ευρωκοινοβουλίου, Jelko Kacin, μιλούσαν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο για το θέμα, προϊδεάζοντας ότι η Σερβία όχι μόνο θα γίνει δεκτή ως υποψήφια χώρα, αλλά ότι θα πάρει και ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για το τέλος του χρόνου. Στο εσωτερικό της Σερβίας η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται και ως χειρονομία υποστήριξης του Τάντιτς από της Βρυξέλλες ώστε να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη εθνικιστική αντιπολίτευση η οποία τον κατηγορεί για εγκατάλειψη των Σέρβων του Κοσόβου. Τo Κόσοβο δεν έχει δικό του τηλεφωνικό κωδικό και τα αεροσκάφη που απογειώνονται και προσγειώνονται από το αεροδρόμιο της Πρίστινα δεν μπορούν να κάνουν χρήση του σερβικού εναέριου χώρου.
Η σερβική υποψηφιότητα άρχισε να προχωρεί με ταχείς ρυθμούς τον περασμένο Μάιο όταν συνελήφθη και απελάθηκε ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Ράτκο Μλάντιτς, κατηγορούμενος για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995, στην οποία 8.000 Βόσνιοι μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια δολοφονήθηκαν άγρια, καθώς και για τη 43ήμερη πολιορκία του Σεράγεβο.
Το θετικό χθεσινό αποτέλεσμα αναμένεται να συγκρατήσει τη δυσαρέσκεια στο Βελιγράδι για την κυβέρνηση Τάντιτς, που κλιμακώνεται τον τελευταίο καιρό. Εκτός από τη δυσαρέσκεια στους χειρισμούς για το Κόσοβο, η οικονομία της χώρας αδυνατεί να ξεπεράσει τη στασιμότητα των τελευταίων χρόνων συμπαρασύροντας και το δηνάριο, το οποίο έχει χάσει 4,2% της αξίας του από την αρχή του χρόνου. Οι εξαγωγές στην Ευρωζώνη πέφτουν και το 27% του εργατικού δυναμικού είναι άνεργο. Ο μέσος μισθός ανέρχεται σε μόλις 350 ευρώ τον μήνα.
|
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου