Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ηφαίστειο η Ισπανία

http://www.ethnos.gr

Ο κεντροδεξιός Μαριάνο Ραχόι παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012, που θα περιλαμβάνει περικοπές ύψους 30 με 35 δισ. ευρώ. «Πέρυσι ξοδέψαμε 90 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα εισπράξαμε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι» δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός


Χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν χθες στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Ραχόι, ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια
Χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν χθες στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Ραχόι, ενώ δεν έλειψαν και τα επεισόδια


Μόλις μία ημέρα μετά την πρώτη γενική απεργία της πρωθυπουργικής του θητείας και με το κλίμα στους δρόμους των μεγάλων ισπανικών πόλεων να παραμένει εκρηκτικό (έπειτα από τις χθεσινές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας), ο κεντροδεξιός Ισπανός ηγέτης Μαριάνο Ραχόι έρχεται σήμερα να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά της λαϊκής δυσαρέσκειας παρουσιάζοντας το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012, ένα σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει νέες περικοπές δαπανών συνολικού ύψους 30 με 35 δισ. ευρώ.


Ας όψεται η εκτροπή του ισπανικού ελλείμματος για το 2011, το οποίο από εκεί που το υπολόγιζαν σε 6%, τελικώς εκτοξεύθηκε στο 8,51% του ΑΕΠ, προκαλώντας σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων.

Προειδοποίηση
«Θα είναι ένας προϋπολογισμός πολύ σκληρής λιτότητας, πέρυσι ξοδέψαμε 90 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα εισπράξαμε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι». Με την παραπάνω δήλωση που έκανε την περασμένη Τρίτη από τη Σεούλ, ο Ραχόι προετοίμασε το έδαφος για το τσεκούρι που προβλέπεται να πέσει επισήμως σήμερα.

Θα είναι ένας προϋπολογισμός πολύ σκληρής λιτότητας, προειδοποίησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι
Θα είναι ένας προϋπολογισμός πολύ σκληρής λιτότητας, προειδοποίησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι

Οσο για τα συγκεκριμένα μέτρα του νέου πακέτου λιτότητας, αυτά μέχρι χθες δεν είχαν γίνει γνωστά. Ωστόσο, για τους αναλυτές πλέον όλα βρίσκονται στο τραπέζι: περαιτέρω πάγωμα και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, απολύσεις συμβασιούχων, αυξήσεις φόρων, αλλαγές στο καθεστώς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.ά.

Αλλωστε, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 5,3% του ΑΕΠ το 2012 (στόχος ήδη αναθεωρημένος σε σχέση με το 4,4% που απαιτούσε η ΕΕ), η κυβέρνηση Ραχόι χρειάζεται να προβεί φέτος σε «οικονομίες» ύψους συνολικά 41,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη Moody's (άλλοι αναλυτές ανεβάζουν τον στόχο στα 55 ή ακόμη και 64 δισ.).

Ηφαίστειο η Ισπανία

Κι όλα αυτά ενώ μόνο φέτος, η κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία μόλις εκατό ημέρες, έχει ήδη λάβει μέτρα για την εξοικονόμηση περίπου 15 δισ. ευρώ (8,9 δισ. από περικοπές δαπανών και 6,3 δισ. από αυξήσεις στη φορολογία).

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο η εν λόγω συνταγή θα μπορέσει να καθησυχάσει τις αγορές οι οποίες πλέον αντιμετωπίζουν την Ισπανία ως χώρα... υποψήφια για διάσωση.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η λιτότητα στην παρούσα φάση (καθώς η ισπανική οικονομία συρρικνώνεται) το μόνο που θα καταφέρει είναι να οδηγήσει μια ώρα αρχύτερα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.

Από την άλλη, οι περικοπές θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου να καμφθούν οι ανησυχίες των επενδυτών (το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά περίπου 30 μονάδες βάσης τον Μάρτιο).

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Επεισόδια και συλλήψεις

Οντας αντιμέτωποι με «πληγές» όπως το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη (23%) καθώς και με μια πρωτοφανή επίθεση σε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, οι Ισπανοί πλέον έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Για του λόγου το αληθές, αρκεί μια ματιά στη χθεσινή 24ωρη γενική απεργία (την πρώτη που πραγματοποιείται μετά τον Σεπτέμβριο του 2010), που παρέλυσε μεγάλο μέρος της χώρας.

Συνδικάτα
Επειτα από κάλεσμα των δύο μεγαλύτερων ισπανικών συνδικάτων, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν χθες στους δρόμους των μεγαλύτερων ισπανικών πόλεων διαμαρτυρόμενοι ενάντια στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Ραχόι (μεταρρυθμίσεις που δίνουν το πράσινο φως για πιο εύκολες και φθηνές απολύσεις).

Μάλιστα, από τις χθεσινές διαδηλώσεις δεν έλειψαν τα επεισόδια, οι συλλήψεις και οι τραυματισμοί. Κι όλα αυτά ενώ, μόλις μερικές ημέρες πριν, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι πέτυχε μια «πύρρειο νίκη» (με έντονη γεύση ήττας) στις περιφερειακές εκλογές της Ανδαλουσίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου