Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Το ΝΑΤΟ γνώριζε, όμως τους άφησε να πεθάνουν

http://www.tanea.gr
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ευθύνες στο ΝΑΤΟ αποδίδει το Συμβούλιο της Ευρώπης για τον τραγικό θάνατο από πείνα και δίψα που βρήκαν δεκάδες πρόσφυγες από τη Λιβύη τον Μάιο του 2011, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν έπλεε ακυβέρνητο επί δύο εβδομάδες στη Μεσόγειο. Το επεισόδιο είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια της συμμαχικής επέμβασης στη Λιβύη και είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς είχε διατυπωθεί εξαρχής η υπόθεση ότι οι λίβυοι πρόσφυγες είχαν αφεθεί στην τύχη τους παρά το γεγονός ότι το πλοιάριο είχε εντοπιστεί από παραπλέοντα πλοία. Επειτα από εννέα μήνες ερευνών το Συμβούλιο της Ευρώπης κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα. Τα νατοϊκά πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή βαρύνονται με μια σειρά από παραλείψεις, που τελικά αποδείχθηκαν μοιραίες. Το πλοιάριο με τους 72 πρόσφυγες είχε αποπλεύσει νύχτα από την Τρίπολη με προορισμό τις ιταλικές ακτές. Σύντομα η μηχανή του παρουσίασε πρόβλημα, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας.
Ακολούθησαν δύο εβδομάδες περιπλάνησης στα νερά της Μεσογείου προτού ξεβραστεί στις λιβυκές ακτές. Από τους 72 επιβαίνοντες οι 63 είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή - ανάμεσά τους και δύο παιδιά. Το ίδιο διάστημα νατοϊκοί και η ιταλική Ακτοφυλακή φαίνεται ότι έριχναν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι της ευθύνης για την επιχείρηση διάσωσης. Παρά το SOS που είχε εκπέμψει ο καπετάνιος του πλοιαρίου και τον εντοπισμό του από την ιταλική Ακτοφυλακή, δεν επιχειρήθηκε η διάσωση των ναυαγών.
Η συντάκτρια της έκθεσης Τίνεκε Στρικ περιέγραψε την τραγωδία ως μία «μαύρη ημέρα για την Ευρώπη», που εκθέτει τη Γηραιά Ηπειρο για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που χρησιμοποιεί για την αξιολόγηση της ανθρώπινης ζωής, όπως επισήμανε η ίδια μιλώντας στην εφημερίδα «Γκάρντιαν». «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και για τη σημασία της συμμόρφωσης με τις διεθνείς υποχρεώσεις, όταν την ίδια στιγμή αφήνουμε ανθρώπους να πεθαίνουν - ίσως επειδή δεν γνωρίζουμε την ταυτότητά τους ή επειδή προέρχονται από την Αφρική», δήλωσε η ολλανδέζα αξιωματούχος και επικεφαλής της επιτροπής για τη μετανάστευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Τίνεκε Στρικ επισημαίνει εξάλλου ότι το περιστατικό με τους 72 πρόσφυγες δεν είναι η μοναδική τραγωδία τα τελευταία χρόνια. «Είναι ασφαλώς εντυπωσιακό να βλέπεις να συγκεντρώνει τους προβολείς της δημοσιότητας το ναυάγιο του "Costa Concordia" όταν έχουν χαθεί 1.500 μετανάστες στη Μεσόγειο μόνο το 2011», τόνισε. Στην περίπτωση του ακυβέρνητου πλοιαρίου το ΝΑΤΟ είχε υποστηρίξει ότι κανένα από τα πλοία του δεν είχε λάβει σήμα από τον καπετάνιο. Σύμφωνα με την έκθεση, όμως, τουλάχιστον ένα νατοϊκό πλοίο είχε λάβει το σήμα που είχε στείλει η ιταλική Ακτοφυλακή για το πλοιάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου