Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Αντώνης Σαμαράς: «Επισπεύδεται(!) η ανακήρυξη της ΑΟΖ»...

http://news.kathimerini.gr

ΖΕΖΑ ΖΗΚΟΥ

Ενα ελληνικό Μνημόνιο εξόδου της χώρας από την κρίση, είναι εθνικώς αναγκαίο για την επιβίωσή μας. Το δικό του το εξήγγειλε χθες ο Αντώνης Σαμαράς. Οι 17 προτάσεις από τις 18 -που αποτελούν τα μέτρα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. από τον Αντώνη Σαμαρά- με αφήνουν παγερά αδιάφορη. Ομως, στο εθνικό σχέδιο σωτηρίας της χώρας που παρουσίασε, περιλαμβάνεται στον αριθμό 18 το μέτρο της επίσπευσης της ανακήρυξης της ΑΟΖ με στόχο να αξιοποιηθεί ο υποθαλάσσιος ενεργειακός μας πλούτος.


Ηδη, κεντρικός στόχος του Σαμαρά ήταν η ανακήρυξη της ΑΟΖ και η χρησιμοποίησή της ως ατμομηχανή για την αποπληρωμή του χρέους και την ανάπτυξη. «Μόλις μπήκε η Κύπρος στην Ευρώπη ανακήρυξε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και σήμερα μοιράζει συμβόλαια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, έχει γίνει το επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σπεύδουν να την προσεγγίσουν πολύ ισχυρά κράτη». «Θα μπορούσαμε εμείς να προχωρήσουμε, αν απομονωνόμασταν από την Ευρώπη, ή αν μας έβγαζαν από την Ευρώπη;» είχε αναρωτηθεί...

Βεβαίως, αυτό τον στόχο ο Σαμαράς τον είχε διατυπώσει στις αρχές του έτους για να δικαιολογήσει τους λόγους για τους οποίους έκανε το σάλτο μορτάλε να συμμετέχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου και να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο Νο 2, υποστηρίζοντας ότι «χωρίς την κάλυψη της ευρωπαϊκής ομπρέλας δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην ανακήρυξη της ΑΟΖ και στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που κρύβονται στον βυθό των ελληνικών θαλασσών». Τώρα πλέον είναι γεωπολιτική επιταγή, είπε. Συμφωνούμε. Εχει τον Πέτρο Μολυβιάτη, τον Σταύρο Δήμα και τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, τους οποίους εκτιμώ ιδιαίτερα.

Οντως, η Ελλάδα βρίσκεται σε πόλεμο και η κοινωνία στην κόλαση. Η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας βρίσκεται στο ναδίρ σε όλα τα επίπεδα. Σημαίνει ότι στον διαρκή διπλωματικό πόλεμο θέσεων η απώλεια κύρους και διαπραγματευτικής δύναμης αντανακλάται στον τρόπο που την αντιμετωπίζουν εταίροι, γείτονες και δανειστές. Οσο για τα περί «αναδιαπραγμάτευσης» του Μνημονίου, όλοι λένε μισές αλήθειες και μεγάλα ψέματα. Η χώρα είναι πλήρως εξαρτημένη από τις αποφάσεις της τρόικας... Τέλος πάντων. Τα 18 συγκεκριμένα μέτρα είναι:

– Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2009, καθώς και των ειδικών επιδομάτων και των ζημιών που υπέστησαν οι ομολογιούχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία.

– Επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα δύο χρόνια.

– Επίδομα ανεργίας και για τους αυτοαπασχολούμενους που σήμερα δεν δικαιούνται κανένα βοήθημα.

– Ρύθμιση των φορολογικών επιβαρύνσεων των προηγούμενων χρόνων ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος.

– Οχι άλλη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Στηρίζουμε τις συμβάσεις εργασίας. Για τη μετενέργεια ζητούμε να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα», είπε.

– Οταν σταθεροποιηθούν τα έσοδα, αύξηση του αφορολόγητου στις 8.000 ευρώ και μετά στις 10.000 ευρώ.

– Αντικατάσταση του χαρατσιού από νέο ΕΤΑΚ. Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις. Αμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 9% μέσα στην επόμενη χρονιά.

– Σταδιακή μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα μέχρι 32% από το 45% που είναι σήμερα.

– Τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ να επεκταθούν για δύο ακόμη χρόνια. «Θα θεσπίσουμε για το 2013, 3,5 δισ. ευρώ περικοπές και όχι επτά δισ. Ετσι, οι περικοπές θα γίνουν από τη σπατάλη του Δημοσίου και όχι από μισθούς».

– Δεν θα απολύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι για μία τριετία μετά το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών.

– Μέτρα για τους δανειολήπτες. Η μηνιαία δόση δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος.

– Αναστολή των συνεπειών του Τειρεσία για όσους έχουν υπαχθεί.

– Εξασφάλιση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ειδικής τράπεζας και εγγυοδοσία από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

– Συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο.

– Αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

– Αποφασιστική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των συμβάσεων παραχώρησης.

– Αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας.

– Τέλος, επίσπευση της ανακήρυξης της ΑΟΖ για να αξιοποιήσουμε τον υποθαλάσσιο ενεργειακό μας πλούτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου