Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Βλαβερές ανακρίβειες για τις ΕΔ

Του Ι.ΤΣΙΩΛΗ

Μια φορά κι έναν καιρό...... κάπως έτσι θα μπορούσε να αρχίζει κι αυτό το άρθρο, εφόσον περιέχει πολλά "παραμύθια". Για την ακρίβεια έχει μια σειρά από απαντήσεις σε διάφορες διαδόσεις που κυριαρχούν στην διαδικτυακή αρθρογραφία και όχι μόνο.

Πριν αναπτύξω μια σειρά "διαδόσεων-παραμυθιών" και απαντήσεων, θα δηλώσω ότι :
1. Δεν ανήκω σε πολιτικό χώρο, ούτε επιθυμώ να τοποθετηθώ κατά ή υπέρ πολιτικού χώρου.
2. Δεν προβάλλω τις διαδόσεις, ώστε να καταγγείλω πρόσωπα ή παρατάξεις, αλλά για να υπερασπιστώ την ουδετερότητα της συντρηπτικής πλειοψηφίας των στρατιωτικών.
3. Το άρθρο είναι προσωπικό και το όνομά μου εμφανίζεται στο κάτω μέρος του. Δεν εκπροσωπώ στην παρούσα φάση την Ένωση Στρατιωτικών (διότι δεν έχει ιδρυθεί ακόμα), ούτε τον ΣΥΣΜΕΔ του οποίου είμαι απλό μέλος κι όχι εκλεγμένος εκπρόσωπος (όπως ορίζει το καταστατικό του).

Διαδόσεις, παραμύθια, απορίες και απαντήσεις :

1. Οι στρατιωτικοί είναι οπαδοί ή θιασιώτες απολυταρχικών καθεστώτων και επιθυμούν ενδόμυχα να καταλάβουν την εξουσία.
Απ : Οι Έλληνες στρατιωτικοί, ορκίζονται υπακοή στο Σύνταγμα, τους Νόμους και τα ψηφίσματα του Κράτους. Είναι κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας, με στατιστικά μικρότερο ποσοστό παράνομης συμπεριφοράς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέουμε την κατάσταση της Ελλάδας του 1967, με την σύγχρονη κατάσταση. Οι τότε πραξικοπηματίες, έδρασαν σε παράβαση του όρκου τους. Είχαν ανατραφεί σε ένα περιβάλλον εθνικής πόλωσης, είχαν ζήσει την κατοχή της Χώρας από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις και είχαν ενεργό εμπλοκή σε έναν εθνοκτόνο εμφύλιο πόλεμο.
Οι στρατιωτικοί του σήμερα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν γεννηθεί μετά την επταετή δικτατορία. Είναι τέκνα της μεταπολιτευτικής παιδείας. Θέτουν ως αρχή και τέλος της ζωής τους την εφαρμογή του Νόμου (άσχετα με την προσωπική τους άποψη). Πολλοί εξ αυτών είναι ανώτερης μόρφωσης. Είναι εξαιρετικά απίθανο, να δείτε σήμερα, συναδέρφους μου που θεωρούν ότι είναι "για το καλό της Χώρας" η βιαία κατάληψη της εξουσίας.

2. Κάποια αριστερά κόμματα, έχουν "εισβάλλει" μέσα στο στράτευμα, προκαλώντας τον "συνδικαλισμό" και την "απειθαρχία".
Απ : Όσοι ευαγγελίζονται την "εισβολή" κομμάτων στο στράτευμα, είναι προφανώς μακριά από την καθημερινότητα των στρατοπέδων. Αν ήταν εντός των στρατοπέδων, θα ήξεραν ότι, εντός των στρατοπέδων ουδείς έχει την διάθεση να συζητά πολιτικά θέματα. Ακόμη κι αν κάποιοι, ελάχιστοι, ξεκινήσουν μια τέτοια συζήτηση, η πλειοψηφία τους επαναφέρει στα της εργασίας τους. Είναι πιθανό να δείτε στρατιωτικούς να έχουν (παρατύπως) αθλητικές σημαίες στα γραφεία τους, εδώ και 20 έτη δεν έχω δει σύμβολο κόμματος σε στρατόπεδο (και ούτε θα δώ).
Ο "συνδικαλισμός" που οργανώνεται, την παρούσα χρονική περίοδο, δεν έχει σχέση με τα συνδικάτα των εργατών και υπαλλήλων. Οι Ενώσεις Στρατιωτικών, είναι ομάδες διαλόγου, συνεργασίας και αλληλοβοήθειας. Τα ίδια τα Καταστατικά των Ενώσεων, απαγορεύουν (με ρήτρα διαγραφής) την κομματική-πολιτική δραστηριότητα μέλους τους. Θα ήταν αδιανόητο για εμένα, αλλά και για πολλούς ακόμα συναδέρφους, να επιτρέψουμε την "κομματικοποίηση" των Ενόπλων Δυνάμεων. Διατηρούμε ουδετερότητα και διάθεση συνεργασίας erga omnes (έναντι όλων). Όποιος εξακολουθεί τις κατηγορίες αυτές, είναι κατ'ελάχιστον κακόβουλος.
Η απειθαρχία, μπορεί να διαλύσει ακόμα και το καλύτερα εξοπλισμένο και εκπαιδευμένο ένοπλο σώμα. Είναι κατά της ψυχοσύνθεσης και της εκπαιδεύσεως, οποιουδήποτε επαγγελματία στρατιωτικού να δέχεται την απειθαρχία ή την ανυπακοή. Απορώ, πως είναι δυνατόν να θεωρηθεί, ότι επαγγελματίες του χώρου των Ενόπλων Δυνάμεων, θα αποδέχονταν να ενεργήσουν με τρόπο που θα υπέθαλπτε την απειθαρχία. Μην συγχέουμε όμως την πειθαρχία, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας, με την δουλοπρέπεια κατά τον ελεύθερο χρόνο μας. Σέβομαι τον ανώτερό μου, εντός και εκτός υπηρεσίας, αλλά είναι γελοίο να θεωρούμε ως πειθαρχία πχ το να δέχομαι κατά την κοινωνική επίσκεψη ενός ανωτέρου, στο σπίτι μου, να στέκομαι προσοχή και να μου κάνει επιθεώρηση. Είμαστε όλοι μας υπέρμαχοι της πειθαρχίας, και προσωπικά είμαι υπερβολικά τυπικός εντός της εργασίας μου. Αυτό δεν είναι απαγορευτικό, στο να τηρώ φιλικές σχέσεις με συναδέρφους (όλων των βαθμών) εκτός των ωρών της υπηρεσίας.

3. Οι στρατιωτικοί, θέλουν να αυξηθεί η διάρκεια της θητείας, ώστε να έχουν περισσότερους στρατιώτες.
Απ : Η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας δεν εξαρτάται από τους στρατιωτικούς. Το Σύνταγμα της Ελλάδας, ορίζει ότι κάθε Έλληνας που δύναται να φέρει όπλα, οφείλει να συνεισφέρει στην άμυνα της Χώρας, όπως ο Νόμος ορίζει.
Οι στρατολογικοί Νόμοι, όπως και όλοι οι Νόμοι, ψηφίζονται στην Βουλή των Ελλήνων. Θεσμικά (αλλά και πρακτικά) οι στρατιωτικοί, δεν έχουν την επιλογή να ζητήσουν, πόσο μάλλον να θεσπίσουν, την αύξηση ή την μείωση της θητείας. Ομοίως, η ίδρυση ή η κατάργηση στρατοπέδων και πεδίων βολής, γίνεται με Υπουργική Απόφαση και όχι με απόφαση των Γενικών Επιτελείων.
Όπως κατανοεί, κάθε αναγνώστης που έχει διάθεση κατανόησης του κειμένου, Οι στρατιωτικοί, δεν "θέλουν". Απλά τα Γενικά Επιτελεία, κάνουν μελέτες για τις μελλοντικές ανάγκες σε έμψυχο δυναμικό. Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, έχει την επιλογή να λάβει ή όχι υπόψη τις εν λόγω μελέτες.

4. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι εξοπλισμοί ευθύνονται, εν μέρει για την οικονομική κρίση.
Απ : Θα ήθελα να παραπέμψω, κάθε σοβαρό αναγνώστη, με διάθεση για έρευνα, να ανατρέξει στους προϋπολογισμούς των τελευταίων δεκαετιών και να κατασκευάσει έναν συγκριτικό πίνακα, στον οποίο θα αντιπαρέβαλε τα ποσά που διατέθηκαν για το Υπουργείο Άμυνας, εν συνόλο με αυτά που διατέθηκαν τα αντίστοιχα έτη στα Υπουργεία Πολιτισμού - Οικονομίας -Ανάπτυξης, και εν συνεχεία να κοιτάξουν την κατάσταση στον κάθε φορέα.

5. Οι στρατιωτικοί έχουν δωρεάν στέγαση, τρώνε "τζάμπα" στις λέσχες, παραθερίζουν "τζάμπα" σε θέρετρα.
Απ : Ας ξεκινήσω με τα απλά. Τίποτε από όλα αυτά δεν είναι δωρεάν. Όλα τα παραπάνω κοστίζουν, ίσως φθηνότερα από ότι αντίστοιχες παροχές της αγοράς. Σίγουρα, δεν είναι χάρισμα και δεν μπορούν να θεωρηθούν μορφές αμοιβής. Σας εξηγώ ξεχωριστά για το κάθε ένα.
Σε αρκετές πόλεις υπάρχουν Στρατιωτικές Οικείες Αξιωματικών, Στρατιωτικές Οικείες Μονίμων Υπαξιωματικών και Ξενώνες. Τα παραπάνω οικήματα, είναι περουσιακά στοιχεία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του εκάστοτε Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Κάθε οικονομικό έτος, ορίζει το αντίτιμο ενοικίασης των οικημάτων αυτών. Με ένα σύστημα μοριοδότησης, επιτρέπεται εκ περιτροπής η στέγαση στους δικαιούμενους. Ουσιαστικά πρόκειται για επιλεκτική ενοικίαση. Τα κέρδη από την καταβολή των ενοικίων, αποδίδονται σε θεσμικούς φορείς του ΥΠΕΘΑ, όπως είναι το ΜΤΣ. Αυτό που δεν γνωρίζουν 99 στους 100 Έλληνες, είναι ότι τα καταλύματα αυτά, επαρκούν μόνο για να στεγαστεί το 5% των στρατιωτικών, ενώ μεγάλο μέρος αυτών είναι κατασκευασμένα πριν το 1960.
Οι Λέσχες Αξιωματικών Φρουράς, άρχισαν να ιδρύονται την δεκαετία του 1930, με σκοπό να "αποτελέσουν ένα μέρος συνεύρεσης των στρατιωτικών" και για "την ανάπτυξη καλών σχέσεων με το κοινό". Κάθε μήνα, κάθε στρατιωτικός που έχει δικαίωμα εισόδου στις Λέσχες, έχει (υποχρεωτικά) μια κράτηση ανάλογη των αποδοχών του. Οι περισσότερες Λέσχες έχουν δυνατότητα παρασκευής φαγητού ή παράθεσης ροφημάτων. Οι τιμές αγοράς φαγητών ή ροφημάτων, καθορίζονται από την αξία των πρώτων υλών αφού προστεθούν οι νόμιμοι φόροι και οι κρατήσεις υπέρ τρίτων. Το περιθώριο κέρδους της Λέσχης είναι 2%. Κατά συνέπεια, είναι φθηνότερα από ένα ιδιωτικό εστιατόριο. Η ουσία είναι ότι, η κράτηση στον μισθό γίνεται, είτε επισκεφτεί κάποιος την Λέσχη, είτε όχι.
Κέντρα Αποκαταστάσεως Απωλειών Υγείας, ή όπως τα γνωρίζουν όλοι : ΚΑΑΥ.
Είναι μέρη στα οποία, προορίζεται να πηγαίνουν τραυματίες πολέμου, μετά την νοσηλεία-θεραπεία τους και μέχρι να είναι ικανοί να επανέλθουν στις Μονάδες τους ή να κριθούν απολυθέντες για λόγους υγείας. Επειδή η συντήρηση των εγκαταστάσεων αυτών κοστίζει, επιτρέπεται η ενοικίασή τους από στρατιωτικούς (βαθμού Επχία ή ανωτέρου) και από Μονίμους Υπαλλήλους του ΥΠΕΘΑ, κατά τους θερινούς μήνες. Τα χρήματα που μαζεύονται, εξυπηρετούν στην συντήρηση των εγκαταστάσεων. Το κόστος, είναι μικρό ανά ημέρα, αλλά οι παροχές είναι περιορισμένες και προπληρώνεται το σύνολο της παραθεριστικής περιόδου (14 ημέρες), ακόμα κι αν παραστεί ανάγκη αποχώρησης την δεύτερη ημέρα. Επαρκούν για το 4% των δικαιούμενων στελεχών.

και μια απορία που έχω διαβάσει σε πολλά σχόλια:
6. Γιατί δεν κάνει κάτι ο στρατός ώστε να ..... ;
Απ : Ο στρατός ( εννοώντας τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων), έχει ως λόγω ύπαρξης την υπεράσπιση των συνόρων από κάθε εξωτερική επιβουλή κατά τις εθνικής εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας. Δεν είναι φορέας ανάπτυξης πολιτικών πρωτοβουλιών. Δεν ενεργεί κατά το δωκούν, αλλά σύμφωνα με τους νόμους και στα πλαίσια της αποστολής του. Κυρίως δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τις επιταγές της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Οι κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η υλοποίηση των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Δεν έχει κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων, δικαίωμα να κινηθεί και να κάνει πράγματα που κανείς νόμος δεν του επιτρέπει.
Παραθέτω, μια σειρά από εξηγήσεις :
α. Οι στρατιωτικοί δεν έχουν δικαίωμα να προβούν σε συλλήψεις εκτός στρατοπέδων. Ούτε αν αυτός που πρέπει να συλληφθεί έχει διέλθει παρανόμως τα σύνορα της Χώρας. Αυτό που κάνουν είναι να τον θέτουν υπό περιορισμό, εώς ότου προβεί σε σύλληψη μέλος των Σωμάτων Ασφαλείας.
β. Οι στρατιωτικοί, δεν επιτρέπεται να οπλοφορούν (με υπηρεσιακό οπλισμό) εκτός στρατοπέδων, κατά την διάρκεια της ειρηνικής περιόδου. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως οι ασκήσεις, υφίσταται μερική αναστολή του κανόνα της οπλοφορίας, αλλά όχι της οπλοχρησίας. Σε περίπτωσεις καταστάσεως πολιορκίας ή επιστρατεύσεως, με έγκριση του Υπουργού Άμυνας, αναστέλλεται ο περιορισμός. αυτός. Σε περίπτωση που απαιτηθεί να φέρει στρατιωτικός οπλισμό εκτός υπηρεσίας, πρέπει να υπάρχει γραπτή διαταγή του Διοικητού Μεραρχίας.
γ. Δεν επιτρέπεται η είσοδος και παραμονή ένοπλων στρατιωτικών δυνάμεων σε αστική περιοχή, κατά την περίοδο της ειρήνης. Η αντιμετώπιση ταραχών είναι ευθύνη των Σωμάτων Ασφαλείας.
δ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, δεν έχουν ρυθμιστικό ρόλο στην Ελλάδα. Αυτό συμβάνει στην Τουρκία.
ε. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν ορκίζονται να πολεμίσουν κάθε εξωτερικό ή εσωτερικό εχθρό, αυτό το ορκίζονται τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
στ. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ετοιμάζονται, σχεδιάζουν και είναι εξοπλισμένες ώστε να αντιμετωπίσουν ένοπλες δυνάμεις που ενδεχομένως παραβιάσουν το εθνικό έδαφος, αέρα και θάλασσα. Η απόφαση όμως της χρήσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, ανήκει στην Εκτελεστική Εξουσία. Η κύρηξη πολέμου ή σύναψη ειρήνης ή συμμαχίας, γίνεται με απόφαση της Αυτού Εξοχότητος του Προέδρου της Ελληνικής Ελληνικής Δημοκρατίας ή με ψήφισμα της Βουλής.


Εδώ κλείνω το άρθρο, ελπίζοντας να μην έγινα βαρετός.
Καλώ κάθε αναγνώστη, να κρίνει τις απαντήσεις μου με βάση την λογική και να σχολιάσει με ευγένεια, παραθέτοντας την όποια ένστασή του.

Κλείνοντας, καλώ κάθε συνάδερφο που υπηρετεί στην περιφέρεια Πελοποννήσου, να διαβάσει τα προηγούμενα άρθρα του μπλογκ και να γραφτεί στο φόρουμ.

ΕΝΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου