Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Ραδιενεργοί τόνοι στον Ειρηνικό

http://www.tanea.gr
Επιμέλεια Σάκης Μαλαβάκης

Οι Ιάπωνες ίσως να μη θέλουν να το παραδεχτούν, αλλά είναι γεγονός ότι οι γευστικότατοι γαλαζόπτεροι τόνοι του Ειρηνικού φέρουν στον οργανισμό τους ίχνη των ραδιοϊσοτόπων καίσιο-134 και καίσιο-137. Αιτία της μόλυνσής τους υπήρξαν η καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ύστερα από το τσουνάμι που έπληξε τις ιαπωνικές ακτές τον Μάρτιο του 2011 και η μετέπειτα έκλυση εξαιρετικά μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας. Το εντυπωσιακό όμως δεν είναι τόσο ο εντοπισμός ραδιενεργών τόνων, αλλά το μέρος όπου εντοπίστηκαν, καθώς οι εν λόγω τόνοι αλιεύτηκαν στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού, στις νότιες ακτές της Καλιφόρνιας, σε απόσταση 6.000 ναυτικών μιλίων από την Ιαπωνία.
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μάθημα, για μια αδιαμφισβήτητη απόδειξη του βαθμού διασύνδεσης που υπάρχει μεταξύ των διάφορων οικοπεριοχών του πλανήτη», δήλωσε στο BBC ο Νίκολας Φίσερ, καθηγητής Επιστημών της Θάλασσας στο Πανεπιστήμιο Στόνι Μπρουκ της Νέας Υόρκης και υπεύθυνος για την πρόσφατη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.
Υπό την καθοδήγηση του Ντάνιελ Μάντιγκαν, καθηγητή Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, οι ερευνητές εξέτασαν μυϊκό ιστό από δεκαπέντε τόνους που αλιεύτηκαν ανοικτά του Σαν Ντιέγκο τον Αύγουστο του 2011, τέσσερις μήνες μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα. Η παρουσία του καισίου-137 στους τόνους ήταν πασιφανής και εν μέρει αναμενόμενη καθώς το συγκεκριμένο στοιχείο εντοπίζεται στο θαλασσινό νερό εξαιτίας των αποβλήτων πυρηνικών δοκιμών και πυρηνικών σταθμών. Η παρουσία όμως του καισίου-134, η διάρκεια ζωής του οποίου είναι πολύ μικρή (μόλις δυόμισι έτη), επιβεβαίωσε τη σχέση των αποτελεσμάτων με το ατύχημα στη Φουκουσίμα.
Οι ποσότητες των ραδιοϊσοτόπων που εντοπίστηκαν στους τόνους του Ειρηνικού είναι πολύ κατώτερες από εκείνες που θεωρούνται επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ομως η ανακάλυψη των ερευνητών διευρύνει το φάσμα των μακροχρόνιων συνεπειών της ιαπωνικής καταστροφής. Ιχνη ραδιενεργών στοιχείων είχαν ήδη εντοπιστεί στο πλαγκτόν και σε μικρά ψάρια. Αυτή τη φορά σειρά είχαν οι τόνοι. Οι Αμερικανοί σκοπεύουν να επαναλάβουν τις μετρήσεις στους τόνους του Ειρηνικού καθώς και σε ιστούς άλλων ειδών - θαλάσσιων χελωνών και καρχαριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου