Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΕΘΑ Π.ΠΑΠΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΑΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΣ!


Ουσιαστικά η ομιλία του νέου ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλου ήρθε να ακολουθήσει σε ύφος και σε πνεύμα τις προηγούμενες παρόμοιες τοποθετήσεις των προκατόχων του Ευ.Βενιζέλου κυρίως, αλλά και των Π.Μπεγλίτη, Δ.Αβραμόπουλου. Καθώς το αστικό σύστημα εξουσίας έχει να επιλύσει μια αντίφαση -αναβάθμιση του παρεμβατικού ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων είτε στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας υποκαθιστώντας πλήθος κρατικών υπηρεσιών, είτε στο πλαίσιο της καταστολής πλήθους, έχοντας όμως περικόψει άγρια, όπως και εις βάρος του συνόλου του κόσμου της εργασίας, μισθούς-παροχές-συντάξεις στα στελέχη- και να κινηθεί κάτω από τη βαριά σκιά της Τρόικας, ο εθνικιστικός και μιλιταριστικός λόγος περισσεύει.

Θυμούμενοι την περίφημη ρήση του Ευ.Βενιζέλου ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο εγγυητής εκτός των άλλων της Αξιοπρέπειας της χώρας, στις προγραμματικές της τότε κυβέρνησης του Γ.Παπανδρέου, λίγους μήνες μετά την εξέγερση του 2008, ο ομιλία του Π.Παναγιωτόπουλου φαντάζει ως έκθεση ιδεών Προσκόπου την εποχή της Χούντας των Συνταγματαρχών. Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας των τραπεζών-τοκογλύφων-εφοπλιστών-καναλαρχών και εργολάβων, τόνισε: «θέλω να καλέσω όλους τους συναδέλφους όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις στέκονται δίπλα στον ελληνικό λαό, άλλωστε κομμάτι του οποίου αποτελούν, να σταθούμε και εμείς ως Βουλή των Ελλήνων δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Να υπερασπίσουμε και να υπερασπίζουμε με κάθε ευκαιρία, την αξιοπρέπεια και το κύρος τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι χώρος που μας ενώνει, είναι χώρος στον οποίο πρέπει να συναντώμεθα όλες οι πτέρυγες της Βουλής των Ελλήνων». Και φυσικά έχει δίκιο ο Π.Παναγιωτόπουλος αφού οι μίζες στους εξοπλισμούς και το άθλιο πελατειακό κράτος που κερδίζουν ψήφους ενώνει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Όπως επίσης ενώνει τους επιχειρηματίες η συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους ώστε να διεκδικούν συμβόλαια από την ανοικοδόμηση και τη λεηλασία των χωρών.
Επίσης, αφού ο νέος ΥΕΘΑ τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης της Τουρκικής Επιθετικότητας, περιέγραψε μια βασική προτεραιότητα του ελληνικού αστικού κόσμου, «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην οικονομική κρίση να μετατραπεί σε κρίση εθνικής κυριαρχίας, εθνικής ασφάλειας, κρίση εθνικής ακεραιότητας και εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας», έκανε ένα άνοιγμα στην ακροδεξιά -Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή- αναφέροντας ότι «αποτελεί υψίστη προτεραιότητα της Κυβέρνηση η εγγύηση της ασφάλειας του Κυπριακού ελληνισμού και την ελληνικών μειονοτήτων - κοινοτήτων, που ζουν εκτός των συνόρων της ελληνικής επικράτειας». Θέση που προέρχεται από την Πολιτική Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ) του 2005!
Στο επίπεδο των συμμαχιών περιέγραψε «την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με χώρες της Ευρώπης, που είτε ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις οποίες έχουμε παραδοσιακά διμερής σχέσεις σε θέματα αμυντικής πολιτικής, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και άλλες χώρες, αλλά και με χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και με παραδοσιακούς συμμάχους της Ελλάδος, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες». Επίσης, αποκάλυψε ότι η συμμαχία του ελληνικού αστικού κόσμου με το κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ έχει στρατηγικό χαρακτήρα, επιθυμώντας όμως τη διατήρηση καλών σχέσεων με το ευμετάβλητο πολιτικό τοπίο των αραβικών κρατών.
Άλλα σημεία της ομιλίας του ήταν ακόμη πιο ασαφή, όπως η αναφορά στη «μελέτη δημιουργίας Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, οποίο θα απαρτίζεται από κορυφαίους ανώτατους επιτελείς και υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες, όπου θα είναι το κατεξοχήν συμβουλευτικό όργανο χειρισμού κρίσεων». Αυτό δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν στέλνει το μήνυμα ότι το τοπίο αλλάζει, οι ανταγωνισμοί οξύνονται και άρα όλοι ετοιμάζονται.
Σημαντικά ζητήματα όπως αυτά της στρατιωτικής θητείας, που δρομολογείται η αύξηση της, το μέλλον της πολεμικής βιομηχανίας, με έντονη τη φιλολογία ιδιωτικοποίησης, δε θίχτηκαν, ενώ για τους εξοπλισμούς και για την ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων ακούστηκαν οι συνηθισμένες ανεκπλήρωτες υπουργικές δεσμεύσεις: «Σταθερός στόχος, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και η μετεξέλιξή τους, επί τη βάση των αρχών της κάθετης δομής διοίκησης, της διακλαδικότητας και της διαλειτουργικότητας, στις Ένοπλες Δυνάμεις που χρειάζεται ο ελληνικός λαός, για τη θωράκιση της εθνικής του ασφάλειας, στις Ένοπλες Δυνάμεις του 21ου αιώνα». Αγαπημένο ποίημα όλων των ΥΕΘΑ από τη δεκαετία του 90'.
Για μια ακόμη φορά ξορκίστηκε το υπουργικό email με το οποίο υπήρξε ανοικτός δίαυλος μεταξύ φαντάρων-στελεχών-οικογενειών με το Πεντάγωνο και το οποίο είχε θέσει σε λειτουργία ο Π.Μπεγλίτης: «Θα τηρηθούν απαρέγκλιτα η ορθή λειτουργίας των δομών και της ιεραρχίας και θα διαμορφώσουμε μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία, νέα δεδομένα στην οργανωτική, αλλά και στην επιχειρησιακή σχεδίαση».
Δεν έλειψαν φυσικά και τα ψεματάκια για τη κατάργηση μη άμεσα χρήσιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στην εκλογίκευση σε αριθμό και στον εκσυγχρονισμό των κέντρων εκπαίδευσης ή ακόμη περισσότερο
«θεωρούμε απαραίτητο ο νέος εθνικός σχεδιασμός για τις Ένοπλες Δυνάμεις να οδηγήσει σε λιγότερες δαπάνες για τους εξοπλισμούς, αλλά σε πιο σύγχρονα και πιο αποτελεσματικά οπλικά συστήματα, σε μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία στο χειρισμό κρίσεων, σε ταχύτερη αντίδραση, δηλαδή σε καλύτερα και αποτελεσματικότερα ανακλαστικά και σε μείωση του λειτουργικού κόστους των Ενόπλων Δυνάμεων».
Αλήθεια; Και τα μεταχειρισμένα αμερικάνικα τεθωρακισμένα ΑΒΡΑΜS, τα εκατοντάδες επίσης μεταχειρισμένα αμερικανικά ΤΟΜΑ ή τα ελικόπτερα blackhwak;
Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οδεύουμε σε μια περίοδο έντονων κοινωνικών συγκρούσεων αλλά και όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η ομιλία του ΥΕΘΑ ενσωματώνει αυτά τα δεδομένα, διεκδικεί την εθνική ενότητα τονίζοντας τους εθνικούς κινδύνους, χωρίς να μπορεί να κρύψει την αποκρουστικότητα της ταξικής πολιτικής ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου