Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

«Απόβαση» Μέρκελ στην Κίνα

http://www.ethnos.gr

Η καγκελάριος συνοδεύεται από 7 υπουργούς και ανώτατα στελέχη κολοσσών της γερμανικής βιομηχανίας. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν χθες συμφωνίες στους κλάδους της επικοινωνίας, της ενέργειας, της υγείας και της ναυτιλίας. Αυξάνεται η εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από το Πεκίνο, καθώς μαίνεται η κρίση στην Ευρωζώνη


Ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο υποδέχθηκε τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Πεκίνο με στρατιωτικές τιμές
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο υποδέχθηκε τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Πεκίνο με στρατιωτικές τιμές

Την αυξανόμενη εξάρτηση της Γερμανίας από την Κίνα, καθώς μαίνεται η κρίση στη ζώνη του ευρώ, αντανακλά η δεύτερη επίσκεψη της καγκελαρίου στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη μέσα στο 2012 και, μάλιστα, με μια ακολουθία επτά υπουργών και 12 ανώτατων στελεχών γερμανικών κολοσσών.

Με τις διμερείς εμπορικές-οικονομικές τους σχέσεις να είναι η προτεραιότητα της Μέρκελ και τα φλέγοντα ζητήματα των ανθρωπίνων και των πνευματικών δικαιωμάτων να τίθενται στο περιθώριο, η καγκελάριος υπογραμμίζει με αυτή την επίσκεψή της -με τη μεγαλύτερη γερμανική αντιπροσωπεία που έχει επισκεφθεί ποτέ την Κίνα- τη στενή συμμαχία με τον ασιατικό γίγαντα.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν χθες, την πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψης της καγκελαρίου, περισσότερες από 10 συμφωνίες, μεταξύ άλλων στους κλάδους της επικοινωνίας, της ενέργειας, της υγείας και της ναυτιλίας.

«Απόβαση» Μέρκελ στην Κίνα

Το Πεκίνο υπέγραψε ακόμη συμφωνία ύψους 3,5 δισ. δολαρίων για την αγορά 50 αεροπλάνων από την ευρωπαϊκή Airbus, το εργοστάσιο συναρμολόγησης της οποίας βρίσκεται στην πόλη Τιαντζίν, την οποία θα επισκεφθεί αύριο η Μέρκελ. Εκτός από τους υπουργούς, τη Μέρκελ συνοδεύουν στο Πεκίνο 12 στελέχη της Siemens, της Volkswagen, της ThyssenKrupp και άλλων κολοσσών.

Πριν από την επίσκεψη αξιωματούχοι του Βερολίνου χαρακτήρισαν «ειδική σχέση» αυτή μεταξύ Γερμανίας και Κίνας που υποδηλώνει την αυξανόμενη σημασία του Πεκίνου για την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης.

Περίπου 5.000 γερμανικές εταιρείες λειτουργούν στην Κίνα και απασχολούν 220.000 υπαλλήλους και οι γερμανικές επενδύσεις συνολικά στην Κίνα είναι πολύ υψηλότερες των κινεζικών στη Γερμανία. Το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές, δίνει μάχη με τις ΗΠΑ για τη θέση της πιο σημαντικής αγοράς για τα γερμανικά προϊόντα εκτός της ΕΕ. Σημειώνεται ότι η Γερμανία αντιπροσωπεύει το ήμισυ των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς την Κίνα, ενώ το ένα τέταρτο περίπου των κινεζικών εξαγωγών προορίζεται για τη Γερμανία. Οι διμερείς συναλλαγές έφθασαν το 2011 τα 169 δισεκατομμύρια δολάρια σημειώνοντας αύξηση κατά 18,9% σε σχέση με το 2010.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο εξέφρασε στη Μέρκελ για ακόμα μία φορά την «ανησυχία» του για την επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη και δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επενδύει στην ΕΕ. Με τον Φρανσουά Ολάντ να είναι πρόεδρος μόλις τρεις μήνες και τον Ντέιβιντ Κάμερον να εμπλέκεται πολύ λιγότερο στις υποθέσεις του ενιαίου νομίσματος, το Πεκίνο υποδέχεται τη Μέρκελ ως επικεφαλής της Ευρώπης και ως κύριο συνομιλητή για την κρίση.

«Οι Κινέζοι θέλουν να μάθουν από τον πλέον αρμόδιο τι γίνεται με την κρίση στην Ευρωζώνη, βλέπουν τη Μέρκελ ως τον άνθρωπο που έχει το πορτοφόλι», εκτιμά ο Τζόνας Παρέλο-Πλέσνερ του θινκ τανκ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, η γερμανική επίσκεψη στο Πεκίνο που έχει ως προτεραιότητα τα γερμανικά οικονομικά συμφέροντα στην Κίνα αντανακλά τη συνήθεια των Ευρωπαίων ηγετών να πετυχαίνουν με διμερείς συμφωνίες τη διείσδυση των οικονομιών τους σε αναδυόμενες αγορές βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τη στενότερη συνεργασία και το κοινό συμφέρον της Ευρωζώνης.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου