Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Πληρώνει ο λαός με αίμα και χρήμα τους πόλεμους Ερντογάν και Νταβούτογλου


Έκπληκτος και αγανακτισμένος στέκει ο Τουρκικός λαός απέναντι στις τεράστιες θυσίες που τον υποβάλλει το αστικό κατεστημένο, μουσουλμανικό και κεμαλικό, προκειμένου να διεξαγάγει τον ακήρυκτο πόλεμο κατά του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ και των Κούρδων ανταρτών, εντός και εκτός Τουρκίας.
Σύμφωνα με την σχετική αρθρογραφία «Στα 11,328 δισ. ευρώ ο πολεμικός προϋπολογισμός της Τουρκίας Αυξημένος κατά 12% θα είναι ο αμυντικός προϋπολογισμός της Τουρκίας για το οικονομικό έτος 2013 αφού θα φτάσει τα 8,651 δισ. ευρώ. Επιπλέον του προϋπολογισμού οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αξιοποιούν ένα ποσό το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 1 με 1,5 δις ευρώ για την αγορά οπλικών συστημάτων το οποίο προέρχεται από το Ταμείο Ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Εκτός από τα ποσά αυτά 2,677 δις ευρώ θα δαπανηθούν για την Στρατοχωροφυλακή και την Ακτοφυλακή. Σημειώνεται ότι η Στρατοχωροφυλακή διαθέτει δική της αυτόνομη δύναμη μεταγωγικών ελικοπτέρων και μηχανοκίνητες μονάδες καθώς και μονάδες ειδικών δυνάμεων.  Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας θα λάβουν 425 εκατ. ευρώ και το κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο TUBITAK 743,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 35% δηλαδή 260 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για την ανάπτυξη στρατιωτικών συστημάτων συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας και στην αυτονόμηση των πηγών προμηθειών οπλικών συστημάτων».
Όμως η παράθεση ποσών από τον κρατικό προϋπολογισμό δε μπορεί να δώσει ούτε την ολότητα του δράματος του λαού της Συρίας και το πώς αυτό μεταφράζεται σε οικονομικές απώλειες για την Τουρκία, άρα και μεγαλύτερα οικονομικά βάρη για τον τουρκικό λαό, ούτε τη πραγματική διάσταση του τεράστιου κόστους της πολεμικής εμπλοκής των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από αυτή την σκοπιά αξίζει να δούμε τη παράθεση στοιχείων σοβαρών αναλυτών που εντοπίζουν τα εξής:
«Δεν είναι μόνο ότι έχουν  ξεπεράσει κατά πολύ τις 100.000 οι Σύριοι πρόσφυγες στο  τουρκικό έδαφος. Ούτε τα -ανομολόγητα- έξοδα που κάνει για να εξοπλίζει και να υποστηρίζει ένα τουλάχιστον μέρος των αντικαθεστωτικών και μισθοφόρων, όπως έχει γραφεί. Είναι πολλά - και ιδού το τιμολόγιο! Κατ αρχήν λοιπόν αυξάνεται το κύμα προσφύγων από την Συρία στην Τουρκία και όπως γράφει η Taraf ενώ τα στρατόπεδα Σύριων προσφύγων στην Τουρκία έχουν γεμίσει, άλλοι 14.000 πρόσφυγες περιμένουν στα σύνορα για να εισέλθουν στην Τουρκία.
Απ την άλλη αρθρογράφος της Milliyet  κ. Γκιουνγκιόρ Ουράς αναφέρει ότι σε χθεσινή συνέντευξή τύπου, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μεχμέτ  Σιμσέκ τόνισε ότι το κόστος της μέχρι σήμερα φιλοξενίας των Σύριων προσφύγων έχει φθάσει τα 400 εκ. τουρκικές λίρες και  ότι το κόστος των Δήμων και του κράτους για τους πρόσφυγες είναι ακόμη υψηλότερο. Βέβαια ξεχνά να πει ότι ένα μεγάλο μέρος του κόστους για τους πρόσφυγες καλύπτεται από ξένη βοήθεια...
Πέραν αυτών  συνεχώς αυξάνεται  και το κόστος ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στα σύνορα: Είναι μετασταθμευμένα εκεί 250-300 τανκς, και πάνω από 100 μαχητικά εκ των οποίων περίπου 55-70 F-16. Εδώ ''κολλάνε'' οι μυστικές αποστολές που δεν είναι - αυτή την στιγμή - καταγεγραμμένες...
 Αναφέρονται επίσης οι οικονομικές απώλειες της Τουρκίας τόσο από την διακοπή του εμπορίου με την Συρία αλλά και την μείωσή του με άλλες περιφερειακές χώρες για τις οποίες  η Συρία συνιστούσε εμπορικό κόμβο με  την Τουρκία. Επισημαίνεται από τον τουρκικό τύπο ότι εναλλακτικές οδοί όπως η Αίγυπτος, για το εμπόριο με αυτές τις χώρες, ανεβάζουν κατακόρυφα το μεταφορικό κόστος».
Στις παραπάνω διαπιστώσεις πρέπει να προσθέσουμε και την πολύπλευρη δράση του ΡΚΚ. Χαρακτηριστικό γεγονός αποτελεί η επίθεση των Κούρδων ανταρτών εναντίον αγωγού φυσικού αερίου στην πόλη Άγρι της Ανατολικής Τουρκίας, την ώρα που μετακινούνταν στρατιωτική φάλαγγα στα περίχωρα της χώρας. Από την έκρηξη που προκάλεσαν, τα τοποθετημένα πάνω στον αγωγό, εκρηκτικά τραυματίστηκαν σοβαρά 28 στρατιώτες και διεκόπη η ροή του ιρανικού φυσικού αερίου στην Τουρκία. Εξάλλου, οι αγωγοί που εξυπηρετούν το ενεργειακό σύστημα της γείτονος χώρας και την συνδέουν με το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν και το Ιράκ αποτελούν ιδανικό στόχο για τους αντάρτες του ΡΚΚ.
Τελικά ο Νεοοθωμανισμός της κυβέρνησης Ερντογάν-Νταβούτογλου κοστίζει ακριβά σε αίμα και χρήμα.
Αυτό το έχουν στο μυαλό τους οι επιχειρηματίες και μιλιταριστές που πλασάρουν ως νέα Μεγάλη Ιδέα τον Νέο-Βυζαντινισμό;

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου