Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ…


Υπάρχουν δυο ειδήσεις που συγκρινόμενες αποδεικνύουν το σημαντικό ρήγμα που εντοπίζεται στην σύγχρονη Τουρκική πραγματικότητα. Μια Τουρκία διχασμένη ταξικά, με ακραία οξυμένες τις εθνοτικές και θρησκευτικές αντιθέσεις. Το κεμαλικό δόγμα και το κράτος που δημιούργησαν τίθεται εν αμφιβόλω, ενώ η έξαρση του τουρκικού εθνικιστικού και ο μουσουλμανικός  παροξυσμός, αδυνατούν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη «εθνική ενότητα».
Άραγε τι να σημαίνει για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού η είδηση ότι  «Σε ετοιμότητα 5 λεπτών, με τα συστήματα ανοικτά και έτοιμα για απογείωση και τους πιλότους εντός του κόκπιτ βρίσκονται επί 24ωρου βάσεως δύο F-16 στην βάση του Ιντσιρλίκ της ΝΑ Τουρκίας.
Αυτό αναφέρει ο επικεφαλής της εφημερίδας Milliyet στην Άγκυρα Φικρέτ Μπιλά σε άρθρο του στην πρώτη σελίδα με τίτλο «Θερμή αναμονή στο Ιντσιρλίκ>>.  Ενώ συνεχίζονται, όπως αναφέρει, οι επιθέσεις του συριακού στρατού σε κατοικημένες περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα, εφαρμόστηκε ειδική τάξη στην βάση του Ιντσιρλίκ . Στο πλαίσιο αυτό 2 F-16 περιμένουν σε θέση ''scramble alarm'' επί 24ωρου βάσεως . Τα αεροσκάφη σε περίπτωση που λάβουν εντολή μπορούν να απογειωθούν εντός 5 λεπτών . Ενώ οι δύο πιλότοι βρίσκονται στα κόκπιτ των F-16 οι άλλοι πιλότοι περιμένουν στο κτήριο scramble με την στολή απογείωσης σε 15λεπτη ετοιμότητα . Σε περίπτωση που αεροπορικά στοιχεία της Συρίας προσεγγίσουν περισσότερο από 2 μίλια τα σύνορα , γίνεται κατεπείγουσα απογείωση».
Μήπως ο τουρκικός λαός μαθαίνει μέσα από την εμπειρία της πολεμικής εμπλοκής των Τουρκικών  Ενόπλων Δυνάμεων στον Συριακό Εμφύλιο ότι το αστικό κατεστημένο της χώρας του τον αγνοεί, τον καταπιέζει και αναθέτει σε  αυτόν και τα ένστολα νιάτα του έναν ρόλο «κρέας στα κανόνια» για να ικανοποιηθούν οι ιμπεριαλιστικές του βλέψεις;
Σίγουρα ο λαός δεν αντιλαμβάνεται τον προστατευτικό ρόλο που η κυβέρνηση Ερντογάν προπαγανδίζει για τον στρατό της. Η ίδια η εμπειρία του λαού παίζει καταλυτικό ρόλο. Βλέπεις, το δράμα της απώλειας των οικείων προσώπων αποκτά άλλη διάσταση όταν αυτή προέλθει από τα όπλα όσων ισχυρίζονται ότι σε φυλάνε.
Το κείμενο της εφημερίδας Ραντικάλ (19/10/2012) κόβει την ανάσα και δεν επιτρέπει καμιά ψευδαίσθηση, καμιά δικαιολογία, θέτοντας όλους προ των ευθυνών τους, προδικάζοντας την εργατική διεθνιστική απάντηση που πρέπει να δώσει ο κόσμος της εργασίας. Αναζητώντας τρόπους και δρόμους κοινής πάλης, για την ικανοποίηση των κοινών ταξικών συμφερόντων. 
 «Την Αζιζά δεν την χτύπησε η Συρία. Η οικογένεια της Αζιζά Τσετίν που σκοτώθηκε από θραύσμα βλήματος κατά τις συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με το ΠΚΚ δηλώνει: ¨Η βόμβα δεν ήταν της Συρίας αλλά του κράτους. Να ζητήσουν συγγνώμη¨. Η 38 ετών Αζιζά Τσετίν είχε οκτώ παιδιά. Η οικογένεια της λόγω της συνέχισης των συγκρούσεων άφησε το σπίτι της και πήγε στο Χακκάρι. Το χωριό Καζάν που βρίσκεται στα σύνορα της επαρχίας Τσουκούρτζα του νομού Χακκάρι, είχε κι αυτό προχτές το μερίδιο του από την σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και του ΠΚΚ. Θραύσμα από βλήμα σκότωσε την μητέρα οκτώ παιδιών Αζιζέ Τσετίν. Μετά το περιστατικό οι χωρικοί εγκατέλειψαν το χωριό και πήγαν στο Χακκάρι. Ο Χιζίρ Τσετίν-σύζυγος της Αζιζέ Τσετίν, που ακόμη και τα συλλυπητήρια τα δέχτηκε στο Χακκάρι δήλωσε πως ¨ Την σύζυγο μου δεν την σκότωσε συριακό αλλά κρατικό βλήμα¨ και λέει πως πλέον μια είναι η προσδοκία του: ¨ Το κράτος να ζητήσει συγγνώμη από τον ίδιο και από τα παιδιά του¨.
Το χωριό Χακάν που είναι στα σύνορα της επαρχίας Τσουκούρτζα του νομού Χακκάρι, είχε εκκενωθεί το 1994 για λόγους ασφαλείας. Το 2002 επετράπη σε 20 οικογένειες να γυρίσουν στο χωριό. Μεταξύ αυτών που γύρισαν ήταν και τα αδέρφια Τσετίν. Ο Χιζίρ Τσετίν μαζί με την σύζυγο του Αζιζά και τα πέντε παιδιά που είχαν τότε εγκαταστάθηκαν στο χωριό. Στο χωριό Ο Χιζίρ και η Αζιζά ασχολούνταν με τα βοοειδή και τα μελίσσια όλων των οικογενειών του χωριού, ενώ μαζί με την Μπεριτάν που γεννήθηκε το 2010 έκαναν ακόμη τρία παιδιά. Στο χωριό ζούσαν συνεχώς 7 οικογένειες. Η Αζιζά και ο Χιζίρ, θέλοντας να σπουδάσουν όλα τους τα παιδιά, είχαν στείλει αυτά που πήγαιναν σχολείο στο Χακκάρι. Η οικογένεια είχε 20 βοοειδή και 40 μελίσσια. Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό όλα φαινόταν να πηγαίνουν κατ΄ ευχήν. Μέχρι την 16η Οκτωβρίου. Τη μέρα εκείνη έπεσαν στο χωριό 4 οβίδες. Σύμφωνα με την νεκροψία θραύσμα μεγέθους 2 cm και βάρους 5 γραμμαρίων που εκτοξεύτηκε από μια οβίδα καρφώθηκε στην κρανιακή κοιλότητα της Αζιζέ Τσετίν-μητέρας των Μιζγκίν, Εμινέ, Μπεριτάν, Μπεντίρ, Μπαρίς, Χεμγκίν, Μπιράζ και Ουγούρ. Το κρανίο της γυναίκας υπέστη κάταγμα. Ο θάνατος επήλθε από εγκεφαλική αιμορραγία και από σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Από την έκρηξη τραυματίστηκε και η Ζεϊτίν Τσετίνκαγιά. Και οι δύο οι γυναίκες μεταφέρθηκαν από τους χωρικούς στο Χακκάρι. Αλλά η Αζιζά Τσετίν ενώ την πήγαιναν έχασε την ζωή της.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437    diktiospartakos.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου