Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Θυμάται κανείς τη Λιβύη; Φτιάχνουν κλίμα νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης…


Θυμάται κανείς τη Λιβύη; Φτιάχνουν κλίμα νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης…

Ο παλαί ποτέ αποικιοκράτης και σημερινός ιμπεριαλιστής, η Γαλλία του Σαρκοζί και του ελάχιστα διαφοροποιημένου σοσιαλδημοκράτη  Ολάντ, που τόσο πολύ συνέβαλε διπλωματικά-στρατιωτικά και οικονομικά στην ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, δεν είναι ικανοποιημένη. Διαφορετικό μερίδιο από τον πλούτο των πλουτοπαραγωγικών πηγών του λαού της Λιβύης περίμενε, ένα διαφορετικό, πιο ασφαλές και φιλογαλλικό, επενδυτικό πεδίο-καταλήστευσης πηγών ενέργειας και κοινωνικών αγαθών,  επιθυμούσε.

Και παραπονιέται. Προειδοποιεί.Απειλεί…

Αυτό το περιεχόμενο είχαν οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος σύντομα θα μεταβεί στη χώρα. «Η κατάσταση είναι δύσκολη και υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα ασφαλείας διότι ο στρατός και οι αστυνομικές δυνάμεις δεν βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο. Πρέπει να υπάρξει αναδιοργάνωση, η Λιβύη είναι μια πλούσια χώρα, υπάρχει πολύ πετρέλαιο, σε αντίθεση με τις άλλες γειτονικές χώρες που είναι φτωχές, όμως υπάρχει θέμα αναδιοργάνωσης που είναι επιτακτικό και εμείς φυσικά μπορούμε να βοηθήσουμε. Μπορούμε να βοηθήσουμε οικονομικά, διοικητικά με την παρουσία μας, σε θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης, θα το κάνουμε. Όμως δεν πρόκειται απλώς για ένα θέμα οργάνωσης. Πρέπει το νέο καθεστώς, ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός να βάλουν λίγη τάξη», τόνισε ο Φαμπιούς στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: επιβάλλεται το «Νόμο και την Τάξη». Αν δε το κάνετε εσείς, θα το κάνει ο Γαλλικός Στρατός και μια νέα Συμμαχία Προθύμων.

Βλέπεις οι πολιτικές εξελίξεις δεν βαίνουν καλώς… Η Αραβική Άνοιξη εξέφρασε και εκφράζει ένα πλούτο εθνοτικών-θρησκευτικών-κοινωνικών αναζητήσεων, συχνά αντιτιθέμενων, που είναι δύσκολο να υποταχθούν και να ενταχθούν στα όποια αστικά και ιμπεριαλιστικά πλαίσια.  Πολύ περισσότερο, όταν ο λαός είναι εξοπλισμένος…

Καταρχήν, η χώρα βρίσκεται διασπασμένη, με τις φυλές και τους πολέμαρχους να αμφισβητούν το ρόλο της κεντρικής κυβέρνησης, επιχειρώντας να διεκδικήσουν μερίδιο εξουσίας, αλλά κυρίως να συμμετάσχουν στην εκμετάλλευση και τη μοιρασιά του κοινωνικού πλούτου. Συχνά, οι αντιθέσεις λύνονται με τα όπλα.

Οι οπαδοί του Καντάφι έρχονται ξανά στο προσκήνιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν χάσει τον έλεγχο της πόλης Μπάνι Ουαλίντ, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Οσάμα αλ-Τζουάλι. Οι μάχες των κυβερνητικών δυνάμεων με τους υποστηρικτές του Μουαμάρ Καντάφι στο Μπάνι Ουαλίντ, που βρίσκεται περίπου 90 χλμ νότια της Τρίπολης, είχαν ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Αρχικά, οι στρατιωτικοί είχαν αναφέρει ότι εκτόπισαν τους αντάρτες έξω από την πόλη, αλλά τώρα αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι δεν ελέγχουν πλέον την κατάσταση.

Μόλις χθες, εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο της λιβυκής Εθνοσυνέλευσης, διαμαρτυρόμενοι για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που πρότεινε ο πρωθυπουργός Άλι Ζεϊντάν. "Θα ήθελα να συνεχίσουμε αυτή τη συνεδρίαση αλλά δε μπορώ να αναλάβω την ευθύνη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχάμεντ Μεγκάριεφ, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση. Την ώρα που ένας υπάλληλος της Βουλής καλούσε τους βουλευτές έναν προς έναν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της κυβέρνησης που πρότεινε το πρωί ο Ζεϊντάν, ακούστηκαν κραυγές και μερικές δεκάδες διαδηλωτές μπήκαν στο κτίριο. Οι διαμαρτυρόμενοι εμποδίστηκαν από τους φύλακες να φτάσουν μέχρι την αίθουσα της συνεδρίασης και συγκεντρώθηκαν στην είσοδο. "Αυτό που συνέβη συνιστά ψυχολογική πίεση στα μέλη του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου", πρόσθεσε ο Μεγκάριεφ. "Ας μάθουν όλοι οι Λίβυοι και όλος ο κόσμος σε τι ατμόσφαιρα εργαζόμαστε", συνέχισε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση εκτός ελέγχου!

Φυσικά, αυτές οι εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και στο Ιράν, δε μπορούν να αφήσουν αδιάφορες τις ΗΠΑ. Μάλιστα, για μια ακόμη φορά η Κρήτη και πιο συγκεκριμένα η βάση της Σούδας, αποκαλύπτουν τον κεντρικό ρόλο που παίζουν στους αμερικανικούς και νατοϊκούς σχεδιασμούς. Το παρακάτω δημοσίευμα προκαλεί πολλές ανησυχίες καθώς η συγκέντρωση σημαντικών τμημάτων των Ειδικών Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, μόνο ως προάγγελος δεινών μπορεί να λογισθεί.

 «Άλλη μια άφιξη πλοίου των ΗΠΑ στην Σούδα . Πρόκειται για το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Laboon (DDG 58) που επισκέπτεται την ναυτική βάση του ΝΑΤΟ στο Μαράθι στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης. Το σκάφος έχει βάση το Norfolk των ΗΠΑ και στην περιοχή μας βρίσκεται στο πλαίσιο υποστήριξης των αποστολών του 6ου αμερικανικού Στόλου- ωστόσο αυτό που το καθορίζει είναι οι μεγάλες του αντιβαλλιστικές του ικανότητες με σύστημα Aegis. Το Laboon είναι πλοίο κατηγορίας Arleigh Burke .Η ναυπήγησή του άρχισε το 1992 στο Bath Iron Works στο ναυπηγείο Bath, στο Μέιν. Ξεκίνησε τις αποστολές στις 18 Μαρτίου 1995, με κυβερνήτη τον CDR Douglas D. McDonald. Το φθινόπωρο του 1996, εκτόξευσε πυραύλους Tomahawk κατά στόχων στο Ιράκ , με αποτέλεσμα να γίνει το πρώτο αντιτορπιλικό Arleigh Burke που μπήκε στις εκεί επιχειρήσεις. Το 1998, το Laboon έλαβε μέρος στην Νατοϊκή άσκηση ''Δυναμική Απάντηση 98'', μαζί με το αμφίβιο USS Wasp 's . Η τελευταία του αποστολή ξεκίνησε τον Ιούλιο και είναι διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών.

"Πρόκειται για μια στρατηγική, εθνική αποστολή," είπε τότε ο διοικητής του. James Storm "Αυτή είναι μια προτεραιότητα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών", πρόσθεσε. Και όταν του επισημάνθηκε ότι υπάρχουν απειλές από τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν εξήγησε ότι η τεχνολογία που έχει το πλοίο έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει απειλές αυτού του είδους. Το πλοίο έχει σύστημα BMD αντιπυραυλικής άμυνας πρόσφατα τοποθετημένο. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κρατά συνήθως μέχρι 4 εξοπλισμένα με Aegis πολεμικά πλοία με πυραύλους στην ανατολική Μεσόγειο για να βοηθήσει, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, στην υπεράσπιση του Ισραήλ και την αντιπυραυλική άμυνα στη Νότια Ευρώπη. Το Laboon είναι ένα από τα 4 πλοία αυτής της αποστολή.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 το αντιτορπιλικό Laboon βρισκόταν ξανά στην Σούδα όταν διατάχθηκε να αναπτυχθεί αμέσως στην ακτή της Λιβύης στο πλαίσιο των σχεδιασμών «έκτακτης ανάγκης» του Πενταγώνου για την περίπτωση που χρειαζόταν απάντηση στις επιθέσεις κατά των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ. Το σύνθημά του είναι ''Χωρίς Φόβο''.

Ο Φόβος όμως ιμπεριαλιστικής επέμβασης και πολεμικής ανάφλεξης είναι Υπαρκτός…

ΑΝΤΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου