Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Έρευνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα επί Παπαντωνίου

Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, και μελών της οικογένειάς του έχουν ζητήσει από το ΣΔΟΕ οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργούν για τα εξοπλιστικά προγράμματα επί θητείας του.
Οι έρευνες αφορούν μεταξύ άλλων την προμήθεια των αρμάτων Leopard τη δεύτερη σύμβαση για τα υποβρύχια και την προμήθεια των ελικοπτέρων τύπου Apache. Οι συνολική αξία των συμβάσεων που υπεγράφησαν επί θητείας του, την περίοδο 2002-2003, ανέρχεται σε 6,226 δις ευρώ.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», ορισμένες από τις παραπάνω προμήθειες ήταν εκτός του εξοπλιστικού προγράμματος της εποχής, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν και για τη χρηματοδότηση μέσω swap agreement με την Deutche Bank για την προμήθεια των 12 ελικοπτέρων Apache, μέθοδος που, όπως αναφέρεται στην ίδια πηγή, ανέβασε το κόστος κατά 70 εκατομμύρια δολάρια.

Όμως κενά εμφανίζονται και στην προμήθεια των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90, η οποία και καθυστέρησε υπερβολικά, αλλά και διευθετήθηκε με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή μέσω swap agreement.

Οι αρχές φέρονται να στέκονται ιδιαίτερα στις προμήθειες των ελικοπτέρων Apache και NH-90 (η Ελλάδα έχει παραλάβει μόλις 4 από τα 24, ενώ η κατασκευάστρια εταιρία έχει λάβει πάνω από το 50% του συνολικού κόστους του προγράμματος) καθώς και στις δύο περιπτώσεις το «καπέλο» εκτιμάται έως και 70.000.000 δολάρια, ενώ η υπόθεση των ΝΗ-90 έχει και πρόσθετα στοιχεία προς διερεύνηση, που αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία».

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Δημοκρατία», η αρχική έγκριση προμήθειας μεταφορικών ελικοπτέρων, με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, υπεγράφη στις 26 Νοεμβρίου 2002, αλλά μέσα σε χρόνο-ρεκόρ ενός μηνός, στις 31 Δεκεμβρίου 2002, αποφασίστηκε η επιλογή των ΝΗ-90. Στη συνέχεια, και πάλι σε χρόνο-ρεκόρ, ο κ. Παπαντωνίου ενέκρινε στις 28 Ιανουαρίου 2003 την άμεση υλοποίηση της απόφασης με απευθείας ανάθεση στην κοινοπραξία NHI με κύριο ρόλο της γαλλικής Eurocopter, αλλά υπό τη γερμανική ηγεσία της EADS Hellas.

Η «Δημοκρατία» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε δημοσιεύματα τεσσάρων γαλλικών εφημερίδων το 2005, όπου το πρώην στέλεχος της Thales, Μισέλ Ζοσεράν, κατήγγειλε χρηματισμό Έλληνα υπουργού την περίοδο 2002-2003 για την προμήθεια εκσυγχρονισμού των φρεγατών «S». Την προμήθεια υπέγραψε το 2003 ο Γιάννος Παπαντωνίου.

«Ο κ. Παπαντωνίου δεν αποκλείεται να έχει την τύχη του κ. Τσοχατζόπουλου» φέρεται να δήλωσε στη «Δημοκρατία» δικαστικός παράγοντας, ο οποίος διαθέτει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικογένεια Παπαντωνίου και το στενό συνεργάτη και φίλο του Γιώργο Κανδαλέπα. Πάντως, την ίδια στιγμή ο Γιάννος Παπαντωνίου υποστηρίζει ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν από το ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου