Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Προβληματισμός και στην Ελλάδα για το θάνατο 13 στρατιωτών που υπηρέτησαν στο Κόσοβο και τη Βοσνία

Αθήνα
Ανησυχία έχει προκαλέσει και στην Ελλάδα ο θάνατος από καρκίνο 13 στρατιωτών από την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο, οι οποίοι υπηρέτησαν στις ειρηνευτικές αποστολές στο Κοσσυφοπέδιο και στη Βοσνία. Υπεύθυνα για τα κρούσματα αυτά εμφανίζονται τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου που ρίχτηκαν στις παραπάνω περιοχές. Παρά τις καθησυχαστικές απαντήσεις που έχουν δώσει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις το ΝΑΤΟ και άλλοι διεθνείς φορείς για την υγεία των Ελλήνων στρατιωτών που συμμετέχουν στην KFOR, οι πρόσφατες αποκαλύψεις έχουν προβληματίσει το ΓΕΕΘΑ, το οποίο εξετάζει το θέμα σε ειδική σύσκεψη την Τετάρτη.
Δεν διατρέχουν κίνδυνο οι Έλληνες στρατιώτες στο Ουρόσεβατς, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ
Δεν διατρέχουν κίνδυνο οι Έλληνες στρατιώτες στο Ουρόσεβατς, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ (Φωτογραφία: Associated Press )
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, στη σημερινή σύσκεψη το ΓΕΕΘΑ θα εξετάσει κατά πόσο θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προφύλαξης ή να επεκταθούν οι έλεγχοι, πέραν αυτών που πραγματοποιούν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες.
Στην Ιταλία και στη Βρετανία έχουν ήδη συσταθεί ειδικές επιτροπές επιστημονικής έρευνας για το θέμα, ενώ, με εντολή των κυβερνήσεων, έχουν ξεκινήσει εξετάσεις των Βέλγων και των Πορτογάλων στρατιωτών. Το Βέλγιο έχει δεσμευτεί ότι μέσα στο 2001 θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των λεπτομερών ιατρικών εξετάσεων και των 12.000 στρατιωτών που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια από το 1992 έως το 1999.Το ΓΕΕΘΑ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν κινδυνεύουν από βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, επικαλούμενο τα αποτελέσματα επιτόπιων μετρήσεων που διενήργησαν Έλληνες και Αμερικανοί επιστήμονες. Τη βεβαιότητα αυτή στηρίζουν, επίσης, στο γεγονός ότι στην περιοχή Ουρόσεβατς, όπου έχει εγκατασταθεί η ελληνική δύναμη, δεν έχει πέσει -σύμφωνα με το ΝΑΤΟ- κανένα βλήμα εμπλουτισμένου ουρανίου. Ανάλογες διαβεβαιώσεις έχει δώσει και η αρμόδια υποεπιτροπή της Unesco, έπειτα από μετρήσεις που πραγματοποίησε στην περιοχή της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου. Την ίδια ώρα, Έλληνες επιτελείς τονίζουν ότι τα βλήματα δεν εκπέμπουν επικίνδυνη ραδιενέργεια - γίνονται, ωστόσο, πολύ επικίνδυνα όταν οξειδωθούν μετά τη χρήση τους.Ερωτηματικά, πάντως, εγείρει η καθυστέρηση που επέδειξε η Βορειοατλαντική Συμμαχία κατά την παραχώρηση στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ των χαρτών με τις περιοχές και τους στόχους που έπληξαν τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.Το «Σύνδρομο των Βαλκανίων», από το οποίο υποφέρουν ένας στους πέντε στρατιώτες που υπηρέτησαν στη Γιουγκοσλαβία, μέχρι τώρα αφορούσε σε συμπτώματα ναυτίας, υπνηλίας, πονοκεφάλου και σπάνια εκδηλωνόταν με καρκίνο.Δεν υπάρχει κίνδυνος για την ΕλλάδαΣύμφωνα με τους υπευθύνους του Εθνικού Κέντρου Ερευνών των Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», ενδείξεις για μόλυνση της χώρας μας από ραδιενέργεια δεν υπάρχουν. Η διαπίστωση αυτή βασίζεται σε μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.Η μεταφορά απεμπλουτισμένου ουρανίου προς την Ελλάδα θα μπορούσε να είχε γίνει με τις αέριες μάζες κατά την αιώρηση - από τη στιγμή που δεν έγινε τότε, δεν υπάρχουν επιπτώσεις. Αντίστοιχα, το ουράνιο αυτό δεν είναι δυνατόν να μεταφερθεί στη χώρα μας μέσω του εδάφους, καθώς η μόλυνση είναι δυνατόν να εξαπλωθεί σε ακτίνα μέχρι 60 χιλιόμετρα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου