Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Το «θερμόμετρο» των πολεμικών εξοπλισμών στη Μ. Ανατολή

Οι σκληροί ανταγωνισμοί και οι σοβαρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, στο έδαφος μιας παρατεταμένης και συντονισμένης διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας πολεμικής αναμέτρησης. Σ' αυτές τις συνθήκες, το θερμόμετρο το εξελίξεων είναι οι πολεμικοί εξοπλισμοί.


Εξάλλου, είναι γνωστό από το παρελθόν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι καπιταλιστές βάζουν στη θέση της ατμομηχανής της οικονομίας την πολεμική βιομηχανία.

ΤΟ 2011, ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ μεγάλης κρίσης με σημαντικές μειώσεις των κρατικών δαπανών, οι ετήσιες πωλήσεις όπλων στον κόσμο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του διεθνούς Ινστιτούτου SIPRI της Στοκχόλμης (Stockholm International Peace Research Institute), αυξήθηκαν κατά 1% με συνολικό όγκο πωλήσεων 411,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα δύο χαρακτηριστικά των εξελίξεων σ' αυτόν τον τομέα είναι η αδιαμφισβήτητη πρωτιά των ΗΠΑ, αλλά και η δυναμική παρουσία της Ρωσίας στο προσκήνιο. Οι ρώσικες εξαγωγές πολεμικών εξοπλισμών έσπασαν το 2012 όλα τα ρεκόρ, αφού ξεπέρασαν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό πιθανόν εξηγεί και την προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει την παρουσία της σε όλα τα μέτωπα της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ παρουσιάζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στον αραβικό κόσμο και τη Βόρεια Αφρική. Φυσικά, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος εντοπίζεται στις περιπτώσεις της Συρίας και του Ιράν, όπου οι προετοιμασίες για μια ιμπεριαλιστική επέμβαση είναι πυρετώδεις.

Από το μέσον του Φθινοπώρου ακόμα, το ρώσικο Κέντρο Ανάλυσης του Παγκοσμίου Εμπορίου Οπλων (CAWAT) δημοσίευσε έκθεση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Ιράν, η «αραβική άνοιξη» και η συνεχιζόμενη αστάθεια στη Συρία, οδήγησαν σε αποδυνάμωση της θέσης της Ρωσίας στην αγορά όπλων της Μέσης Ανατολής.

«Πλέον, η τρόικα των σημαντικότερων εξαγωγέων όπλων στη Μ. Ανατολή για την περίοδο 2012 - 2015, θα είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία. Η Ρωσία, με όγκο εξαγωγών στην περιοχή περίπου 2,94 δισεκατομμύρια δολάρια (στην περίπτωση που θα υλοποιηθούν οι συμβάσεις με τη Συρία!), θα βρεθεί μόνο στην πέμπτη θέση, πίσω ακόμα και από τη Γερμανία, με εκτιμώμενη αξία αμυντικών εξαγωγών της τάξης των 3,93 δισεκατομμυρίων δολαρίων», αναφέρεται στην έκθεση. Τα προηγούμενα χρόνια, η Ρωσία ήταν στην τρίτη θέση της κατάταξης των μεγαλύτερων εξαγωγέων όπλων στη Μ. Ανατολή.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ του CAWAT, το μερίδιο της Ρωσίας στην αγορά όπλων της Μέσης Ανατολής την περίοδο 2012 - 2015, θα μειωθεί στο 3,45% από το 8,4% της περιόδου 2004 - 2011. Οπως παραδοσιακά συμβαίνει, τον «ελεύθερο χώρο» που θα δημιουργηθεί, θα σπεύσουν να καταλάβουν οι ΗΠΑ. Αυτό, με τη σειρά του, θα επιφέρει πρακτικά μια κατάσταση μονοπωλίου στη Μ. Ανατολή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μεταξύ 2012 και 2015, οι ΗΠΑ θα παραδώσουν στην περιοχή περισσότερο από τα δύο τρίτα του προβλεπόμενου όγκου εξαγωγών όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου