Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Δυναμικό παρών των Ελλήνων στρατιωτών στο Κόσοβο

Αθήνα
Δυναμική ήταν η παρουσία της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ) που συμμετέχει στην ΚFOR, καθώς απέτρεψε επεισόδιο μεταξύ Αλβανών και Σέρβων στα σύνορα της επαρχίας με τη Σερβία.
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Α.Τσοχατζόπουλου στην ΕΛΔΥΚΟ
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Α.Τσοχατζόπουλου στην ΕΛΔΥΚΟ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ελληνες αξιωματικοί που συνόδευαν αμαξοστοιχία με προορισμό το Λέτσαν, σερβικό θύλακα κοντά στο Κόσοβο Πόλιε, επενέβησαν, όταν Σέρβοι επιτέθηκαν στους μηχανοδηγούς, πυροβολώντας στον αέρα και απομακρύνοντας τους δράστες.
Την ίδια ώρα και μολονότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σχέδιο ενίσχυσης της ΕΛΔΥΚΟ, το υπουργείο Αμυνας παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Ταυτόχρονα, το ΓΕΕΘΑ διεκδικεί για το στρατηγείο της Λάρισας (Τυρνάβου) ενεργότερη ανάμειξη στην περιοχή, καθώς κρίνεται ότι στις αρχές του 2001 θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.Οι προτάσεις του Γενικού Επιτελείου που έχουν υποβληθεί στο ΝΑΤΟ αφορούν στην υπαγωγή της KFOR στο στρατηγείο της Λάρισας, η διοίκηση της οποίας αλλάζει κάθε έξι μήνες. Οι ίδιες διεκδικήσεις υπάρχουν και από την πλευρά της Τουρκίας και της Ιταλίας για τα στρατηγεία της Σμύρνης και της Βερόνας αντίστοιχα.Eν τω μεταξύ, από τις 19 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου θα διαρκέσει η προγραμματισμένη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Dynamic Response 2000, στην οποία η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει. Δυνάμεις από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία και την Αργεντινή θα αναπτυχθούν στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ σκοπός της άσκησης είναι να δοκιμαστεί ο βαθμός ετοιμότητας και ταχείας αντίδρασης σε πραγματικές επιχειρήσεις.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου