Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Η ιταλική κυβέρνηση παραδέχεται τη χρήση βομβών ουρανίου στη Βοσνία

Ρώμη
Η ιταλική κυβέρνηση παραδέχτηκε την Παρασκευή, διά στόματος του υπουργού Αμυνας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησαν και στη Βοσνία πυρομαχικά που περιείχαν μη εμπλουτισμένο ουράνιο.
Από τον Αύγουστο του 94 έως το Σεπτέμβριο του 95 χρησιμοποιήθηκαν στη Βοσνία 10.800 βόμβες μη εμπλουτισμένου ουρανίου
Από τον Αύγουστο του 94 έως το Σεπτέμβριο του 95 χρησιμοποιήθηκαν στη Βοσνία 10.800 βόμβες μη εμπλουτισμένου ουρανίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που έχει αναλάβει τις έρευνες για το αν ο θάνατος αξιωματικών του ιταλικού στρατού που υπηρέτησαν στη Βοσνία και το Κόσοβο συνδέεται με τη ρίψη βομβών του ΝΑΤΟ με μη εμπλουτισμένο ουράνιο, ο κ. Ματαρέλα ανέφερε ότι -σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε από την Ατλαντική Συμμαχία- κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Βοσνία από τον Αύγουστο του 1994 έως το Σεπτέμβριο του 1995 χρησιμοποιήθηκαν 10.800 οβίδες με μη εμπλουτισμένο ουράνιο.
«Πρέπει να εκφράσω τη λύπη μου, διότι μόνο τώρα οι ενδιαφερόμενες διεθνείς οργανώσεις, και κατόπιν αιτήματός μας, μας έδωσαν πληροφορίες σημαντικές για την ασφάλεια του πληθυσμού της Βοσνίας αλλά και των στρατευμάτων» τόνισε ο Ιταλός υπουργός Αμυνας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου