Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Υγειονομικά θέματα Ελλήνων στρατιωτών Ειρηνευτικής Δύναμης Κοσόβου

Φ. 900α /5594/9310/16 Νοεμβρίου 2007
Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. 1060/24-10-2007 Ερώτησης της Βουλής των Ελλήνων, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, Μιχάλης Τιμοσίδης, Αλέκος Αθανασιάδης και Βασίλης Οικονόμου, αναφορικά με υγειονομικά θέματα Ελλήνων στρατιωτικών της Ειρηνευτικής Δύναμης Κοσόβου, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Από τα τηρούμενα στα ιατρεία στοιχεία γεωγραφικής Ιατρικής του 401 Γ.Σ.Ν.Α και του 424 Γ.Σ.Ν.Ε προκύπτει ότι από τα 15.000 περίπου στελέχη μόνο 23, Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί, που υπηρέτησαν σε Κόσοβο, Βοσνία–Ερζεγοβίνη, Αλβανία, εμφάνισαν κακόηθες νεόπλασμα χωρίς μάλιστα να επιβεβαιωθεί ότι αυτό οφείλεται στην παραμονή τους στην εν λόγω περιοχή, ενώ από τους υπηρετούντες στο Αφγανιστάν δεν έχει καταγραφεί ανάλογο περιστατικό.
Για το εάν πραγματοποιούνται επιστημονικοί έλεγχοι και μετρήσεις από τις ελληνικές αρχές, σας γνωρίζουμε ότι για το απεμπλουτισμένο ουράνιο (DU) έχουν πραγματοποιηθεί:
Τρεις έρευνες στο Κόσοβο (Ιούλιος 1999, Μάρτιος 2000 και Ιανουάριος 2001)
Τρεις έρευνες στη Βοσνία (Ιανουάριος 2001, Οκτώβριος 2001 και Ιούνιος 2005)
Δύο έρευνες στο Αφγανιστάν (Μάιος 2002 και Ιούλιος 2005)
Οι εξετάσεις των δειγμάτων πραγματοποιούνται στα στρατιωτικά κτηνιατρικά εργαστήρια, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), το Εργαστήριο Ελέγχου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κατά περίπτωση.
Από τις πραγματοποιηθείσες μετρήσεις (σε δείγματα αέρα, εδάφους και νερού) για απεμπλουτισμένο ουράνιο (DU) δεν υπήρξαν ενδείξεις ρύπανσης, εκτός από ένα δείγμα νερού γενικής χρήσης, στο οποίο ανιχνεύθηκε DU, κατά την πρώτη έρευνα στη Βοσνία (Ιανουάριος 2001).
Η γνωμάτευση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για το συγκεκριμένο δείγμα έχει ως εξής: «Κατά την ανάλυση του ύδατος γενικής χρήσης που συλλέχθηκε στη Βοσνία ανιχνεύθηκε ρύπανση από απεμπλουτισμένο ουράνιο. Η συνολική ποσότητα ουρανίου που ανιχνεύθηκε είναι 4,5 mg ανά λίτρο ύδατος, εκ των οποίων τα 2,5 mg είναι DU».
Σχετικά με τη ραδιολογική αξιολόγηση της παραπάνω μέτρησης από την ΕΕΑΕ, οι συνήθεις τιμές συγκέντρωσης φυσικού ουρανίου που έχουν ανιχνευθεί διεθνώς σε πόσιμο ύδωρ κυμαίνονται από τιμές μικρότερες του 1 mg ανά λίτρο έως τα 100 mg ανά λίτρο. Στις αναλύσεις δειγμάτων νερού της χώρας μας που έχουν κατά καιρούς γίνει στην ΕΕΑΕ έχουν ανιχνευθεί τιμές φυσικού ουρανίου μεταξύ 0,3 και 7 mg ανά λίτρο.
Όρια συγκέντρωσης ουρανίου στο πόσιμο νερό έχουν θεσπισθεί, στις ΗΠΑ, τα 30 mg ανά λίτρο, στον Καναδά τα 10 mg ανά λίτρο και στη Γερμανία τα 300 mg ανά λίτρο. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προτείνει ως όριο συγκέντρωσης τα 2 mg ανά λίτρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει ως ενδεικτικό όριο συγκέντρωσης τα 110 mg ανά λίτρο.
Δείγματα που περιέχουν μείγμα φυσικού και απεμπλουτισμένου ουρανίου ενέχουν μικρότερο ραδιολογικό κίνδυνο συγκρινόμενα με δείγματα που περιέχουν εξ’ ολοκλήρου φυσικό ουράνιο της ίδιας συνολικής μάζας.
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι δεν προκύπτουν λόγοι ανησυχίας ως προς τον ραδιολογικό κίνδυνο εξαιτίας του απεμπλουτισμένου ουρανίου στο νερό της Βοσνίας, ακόμα και για τα άτομα που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο νερό ως πόσιμο. Αν ληφθεί υπόψη ότι το συγκεκριμένο δείγμα ύδατος προέρχεται από νερό που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες στρατιώτες μόνο για γενική χρήση, γίνεται αντιληπτό ότι ραδιολογικός κίνδυνος δεν υπάρχει.
Για το εάν έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα για την προστασία των Ελλήνων στρατιωτών στα Βαλκάνια, σας γνωρίζουμε ότι το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού υποβάλλεται σε ετήσια υγειονομική εξέταση που αποτελεί τον ελάχιστο περιοδικό έλεγχο της υγείας του. Οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται επιπλέον τα στελέχη που μεταβαίνουν σε αποστολές στο εξωτερικό καθορίζονται πλέον από το ΠαΔ 7-5/2004 και είναι:
Γενικές και ειδικές υγειονομικές εξετάσεις που κρίνονται απαραίτητες εξαιτίας των πληροφοριών ιατρικού περιεχομένου (πχ επίπεδα ουρανίου στα ούρα).
Προληπτικός εμβολιασμός ανάλογα με τις επιδημιολογικές ανάγκες της περιοχής.
Προληπτική χημειοπροφύλαξη (πχ κατά της ελονοσίας).
Επιπρόσθετα, το ΓΕΣ/ΔΥΓ στελέχωσε και διατηρεί στην Αθήνα (στο 401 ΓΣΝΑ) και στη Θεσσαλονίκη (στο 424 ΓΣΝΕ) ιατρεία γεωγραφικής ιατρικής, όπου και αρχειοθετούνται τα αποτελέσματα των εξετάσεων των στελεχών και εντάσσονται σε πρόγραμμα πολυετούς παρακολούθησης με σκοπό την εξακρίβωση τυχόν μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των αποστολών στην υγεία τους.
Ειδικότερα για το απεμπλουτισμένο ουράνιο, λειτουργεί (στο 401 ΓΣΝΑ από τον Απρίλιο του 2002, μεταφέρθηκε το 2005 στο ΚΒΙΕΑ, 414 ΓΣΝΕ) συσκευή πλάσματος επαγωγικά συζευγμένου με φασματογράφο μάζας υψηλής ευαισθησίας (ICP-MS) για τον έλεγχο πιθανής ρύπανσης με DU, έλεγχος ο οποίος γίνεται σε δείγμα συλλεχθέντων ούρων εικοσιτετραώρου.
Ενώ αρχικά η εξέταση αυτή είχε προαιρετικό χαρακτήρα (για όσα στελέχη επιθυμούσαν), με την ΠαΔ 7-5/2004 κατέστη πλέον υποχρεωτική τόσο προ της αναχωρήσεως όσο και μετά τον επαναπατρισμό των στελεχών. Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί συνολικά 886 στελέχη (αφορούν στο σύνολο των ειρηνευτικών αποστολών) και, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Κλινικής Έρευνας του 401 ΓΣΝΑ, δεν έχει καταγραφεί παθολογικό δείγμα. Ο αριθμός παραμένει χαμηλός, αλλά είναι στατιστικά ενδεικτικός.
Τέλος, σας κάνουμε γνωστό ότι στο φαγητό και το πόσιμο νερό τα οποία προέρχονταν από την Ελλάδα, γίνονταν όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι, για δε το νερό υγιεινής, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις που διενήργησε η ΕΕΑΕ του υπουργείου Ανάπτυξης σε Βοσνία και Κόσοβο το 2001, δεν προέκυψε ραδιολογικός κίνδυνος για τους Έλληνες στρατιώτες.
Ερώτηση υπ’ αριθμ. 1060/24-10-2007

Οι ιταλικές εφημερίδες Reppublica (8/10/2007),Corriere della Sera (9/10/2007), η κρατική ραδιοτηλεόραση RAI , σε εκτενή ρεπορτάζ αναφέρονται στα στοιχεία που κατάθεσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Arturo Parisi, στην Ειδική Εξεταστική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Ιταλίας για το «Σύνδρομο των Βαλκανίων», δηλαδή το μεγάλο πρόβλημα των θανάτων και της ραγδαίας εξάπλωσης του καρκίνου στα ιταλικά στρατεύματα στην Βοσνία και το Κόσσοβο.
Επίσης, η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (11/10/2007), σε ρεπορτάζ της αναφέρει τα στοιχεία κατέθεσε Ιταλός υπουργός Άμυνας Αρτούρο Παρίζι αναφορικά με τα κρούσματα καρκίνου μεταξύ των Ιταλών στρατιωτών που υπηρέτησαν στο Κόσσοβο και στη Βοσνία. Επίσης, στην ίδια εφημερίδα και σε άρθρο της 15/10/2007, παραθέτονται στοιχεία για τις διάφορες μορφές καρκίνου που εμφανίστηκαν σε Έλληνες στρατιωτικούς που υπηρέτησαν στις ίδιες περιοχές όπου προσβλήθηκαν από καρκίνο οι Ιταλοί στρατιώτες.
Επισημαίνουμε, ότι λόγω της τεράστιας σημασίας των συνεπειών του «Συνδρόμου των Βαλκανίων», στην Ιταλία έχει συσταθεί ΕΙΔΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, που εξετάζει το θέμα των επιπτώσεων από το ουράνιο στις ιταλικές στρατιωτικές αποστολές, από τον Απρίλιο του 2006.
Με δεδομένη την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στις περιοχές της Βαλκανικής όπου υπάρχει έξαρση των ασθενειών από το αποδυναμωμένο ουράνιο.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Έχουν ζητηθεί στοιχεία και ενημέρωση από την ιταλική ΕΙΔΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ;
Αληθεύουν τα στοιχεία του δημοσιεύματος της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ (15/10/2007) για τις διάφορες μορφές καρκίνου που εμφανίστηκαν σε Έλληνες στρατιωτικούς που υπηρέτησαν στις ίδιες περιοχές όπου προσβλήθηκαν από καρκίνο οι Ιταλοί στρατιώτες;
Πραγματοποιούνται επιστημονικοί έλεγχοι και μετρήσεις από τις ελληνικές αρχές;
Έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα για την προστασία των Ελλήνων στρατιωτών στα Βαλκάνια;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μιχάλης Καρχιμάκης
Μιχάλης Τιμοσίδης
Αλέκος Αθανασιάδης
Βασίλης Οικονόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου