Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Απειλή ντόμινο προκαλεί ο πόλεμος στο Μάλι


ΣΦΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ

Τριάντα τέσσερις όμηροι μαζί με 14 από τους ενόπλους που τους είχαν απαγάγει βρήκαν τον θάνατο, όταν ο αλγερινός στρατός εξαπέλυσε επίθεση σε μια εγκατάσταση φυσικού αερίου, την οποία έχουν καταλάβει από προχθές οι αντάρτες

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Η εμπλοκή της Αλγερίας στον πόλεμο που διεξάγεται στο Μάλι, η στήριξη που πρόσφερε ο πρόεδρός της Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα στη Γαλλία, καθώς και η απόφαση των εξτρεμιστών ισλαμιστών να διεξάγουν ασύμμετρο πόλεμο και να εξαπολύουν επιθέσεις αντίποινα όπου βρίσκουν ευκαιρία προκάλεσε τη χθεσινή τραγωδία: 34 όμηροι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του αραβικού δικτύου al Jazeera και του μαυριτανικού πρακτορείου ειδήσεων ΑΝΙ (λιγότεροι σύμφωνα με την κυβέρνηση και άλλα δίκτυα), βρήκαν τον θάνατο (μαζί με 14 από τους ενόπλους που τους είχαν απαγάγει) όταν ο αλγερινός στρατός εξαπέλυσε επίθεση σε μια εγκατάσταση φυσικού αερίου, την οποία έχουν καταλάβει από προχθές οι αντάρτες.

Οι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα του πλήγματος που δέχθηκε από αλγερινό ελικόπτερο (ίσως και αεροπλάνο) ένα κονβόι οχημάτων το οποίο μετέφερε ομήρους και απαγωγείς σε άλλη τοποθεσία. Ανάμεσα δε στους νεκρούς φέρονται να είναι και αρκετοί Δυτικοί -Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι, Νορβηγοί, Ιρλανδοί και άλλοι- καθώς και κάτοικοι άλλων χωρών, που είχαν την ατυχία να βρίσκονται στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Ομηροι
Νωρίτερα, δεκάδες όμηροι είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν, ενώ όμηροι εξακολουθούσαν να παραμένουν τουλάχιστον επτά, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Πάντως, αργότερα το απόγευμα, πηγές από την Αλγερία ανέφεραν ότι η επιχείρηση του στρατού είχε τερματιστεί, με την απελευθέρωση του συνόλου (περίπου 600) των Αλγερινών που εργάζονταν στη μονάδα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονταν οι επιχειρήσεις των Γάλλων, από αέρος και εδάφους, κατά θέσεων ανταρτών στο βόρειο Μάλι, το οποίο και βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών. Το Παρίσι έχει προειδοποιήσει ότι οι επιχειρήσεις είναι πολύ δύσκολες και δεν θα ολοκληρωθούν σύντομα, ενώ έχει καλέσει τους Ευρωπαίους εταίρους του (και τις ΗΠΑ) να συνδράμουν σε αυτές. Ωστόσο, παρά τις δηλώσεις στήριξης, η έμπρακτη βοήθεια προς τους Γάλλους είναι μηδαμινή και περιορίζεται για την ώρα σε λίγα μεταγωγικά αεροπλάνα που μεταφέρουν στρατιώτες από άλλες αφρικανικές χώρες και επιμελητειακή μέριμνα.

Την ίδια στιγμή, στο Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας, η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες έχουν λάβει έκτακτα μέτρα για τη φρούρηση των μελών της κυβέρνησης, άλλων επισήμων και κρατικών κτιρίων, δείχνοντας ότι παίρνουν στα σοβαρά τις απειλές των ισλαμιστών για αντίποινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου