Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Πέμπτη ημέρα αιματηρών συγκρούσεων στην Αίγυπτο

Πέμπτη ημέρα αιματηρών επεισοδίων η Δευτέρα στην Αίγυπτο. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών για διαλύσει συγκεντρωμένους στο κέντρο του Καϊρου, λίγες ώρες μετά την απόφαση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να κηρύξει τρεις πόλεις κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

 Εν τω μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον Μόρσι να δώσει εντολή για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στις πόλεις «ώστε αυτές να υποστηρίξουν την αστυνομία για τη διατήρηση της ασφάλειας και την προστασία σημαντικών εγκαταστάσεων». Το εν λόγω νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.


Ο Μόρσι στο διάγγελμά του για την κήρυξη έκτακτης ανάγκης στις τρεις πόλεις κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ, μεταξύ άλλων τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις ώστε να βρεθεί μια λύση και να δοθεί ένα τέλος στα αιματηρά επεισόδια. Ο βασικός συνασπισμός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το κάλεσμα του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σε εθνικό διάλογο, υποστηρίζοντας ότι η πρότασή του δεν είναι ουσιαστική. Ο συνασπισμός δήλωσε ακόμα ότι θα συμμετάσχει σε μελλοντικές συνομιλίες εφόσον πρώτα υλοποιηθεί μια σειρά προϋποθέσεων.

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου η ηγετική μορφή του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας και πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, το κάλεσμα του προέδρου σε διάλογο ήταν «διακοσμητικό και όχι ουσιαστικό». Ανάμεσα στις προϋποθέσεις του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας για να συμμετάσχει στο διάλογο είναι να αναλάβει ο πρόεδρος την ευθύνη για το αιματοκύλισμα.

Τη Δευτέρα χιλιάδες άτομα κατέβηκαν στους δρόμους του Πορτ Σαΐντ για να παρακολουθήσουν τις κηδείες των θυμάτων των επεισοδίων. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή στο Πόρτ Σάιντ, ενώ την προηγούμενη ημέρα στην ίδια πόλη οι νεκροί ανήλθαν στους 30.

Οι πενθούντες κρατούσαν τα φέρετρα πάνω από τα κεφάλια τους και μερικοί έδειχναν στις κάμερες άδεια δοχεία από δακρυγόνα. «Κάτω ο Μόρσι, Κάτω το καθεστώς που σκοτώνει και βασανίζει», φώναζαν. Υπενθυμίζεται πως η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει στο Πορτ Σάιντ, την Ισμαηλία και το Σουέζ από τη Δευτέρα.

Οι συγκρούσεις στο Πορτ Σάιντ ξέσπασαν το Σάββατο μετά την ανακοίνωση της επιβολής θανατικής ποινής σε 21 κατηγορούμενους για την περσινή αιματοχυσία στην ίδια πόλη -τον Φεβρουάριο του 2011. Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα και στις συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών που ακολούθησαν, βρήκαν τον θάνατο 74 άνθρωποι, ενώ πάνω από 1.000 τραυματίστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου