Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Το ΡΚΚ διαψεύδει τα περί απόσυρσης των μαχητών του από την Τουρκία

Reuters

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ψεύδος, που εντάσσεται στον ευρύτερο ψυχολογικό πόλεμο του τουρκικού κράτους, χαρακτήρισε το ΡΚΚ την είδηση ότι οι μαχητές του συμφώνησαν να αποσυρθούν από την Τουρκία στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Το χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «Σαμπάχ» έγραψε ότι οι αντάρτες του ΡΚΚ συμφώνησαν ότι ώς τις 21 Μαρτίου θα έχουν αποχωρήσει από την τουρκική επικράτεια και θα έχουν αποσυρθεί στις βάσεις τους στο Ιράκ. Ο πολυετής πόλεμος ανάμεσα στους Κούρδους αυτονομιστές και στο τουρκικό κράτος έχει κοστίσει 40.000 ζωές, ενώ το 2012 σημειώθηκε έξαρση των βιαιοτήτων. Ενδεχόμενη απόσυρση του ΡΚΚ θα αποτελούσε είδηση μεγατόνων.
Πρόκειται όμως για ψεύδος, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα δήλωσε το ίδιο το ΡΚΚ. «Τα δημοσιεύματα επ’ αυτού του θέματος βασίζονται σε απολύτως κατασκευασμένα ψεύδη», ανέφερε το ΡΚΚ. «Πρόκειται για τμήμα εσκεμμένου ψυχολογικού πολέμου που έχει στόχο τη χειραγώγηση». Η δήλωση διέψευσε και άλλα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Αγκυρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με το ΡΚΚ, μόνος συνομιλητής του τουρκικού κράτους είναι ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Το μέλλον θα δείξει αν οι πληροφορίες τής καλά διασυνδεδεμένης με το τουρκικό κράτος εφημερίδας «Σαμπάχ» είναι ή όχι έγκυρες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εντός των επόμενων δέκα ημερών ο Οτσαλάν θα καλέσει τους αντάρτες να κηρύξουν εκεχειρία αφού πρώτα επιτραπεί σε Κούρδους πολιτικούς να τον επισκεφθούν στη φυλακή.

Για την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, το ρίσκο των διαπραγματεύσεων είναι μεγάλο, καθώς κινδυνεύει να ενεργοποιήσει εθνικιστικά αντανακλαστικά ενόψει των εκλογών του 2014. Τα πιθανά πολιτικά οφέλη από τον τερματισμό μιας σύγκρουσης που μαίνεται από το 1984 είναι όμως εξίσου μεγάλα.

Τα πρώτα χρόνια της ένοπλης εξέγερσης, οι Κούρδοι ζητούσαν τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στη νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ αργότερα μετρίασαν τη στάση τους ζητώντας αυτονομία. Μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν στην Κένυα το 1999, οι μαχητές του ΡΚΚ αποσύρθηκαν από το έδαφος της Τουρκίας στο πλαίσιο ειρηνευτικών προσπαθειών. Ομως οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας φαίνεται ότι σκότωσαν αρκετές εκατοντάδες αντάρτες στη διάρκεια της υποχώρησής τους.

Προ ημερών, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν έδωσε τον λόγο του ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί. Ως αντάλλαγμα για την απόσυρση των ανταρτών του ΡΚΚ από την Τουρκία, που έχει τελικό στόχο τον αφοπλισμό τους, η τουρκική κυβέρνηση θα παραχωρήσει δικαιώματα στον κουρδικό πληθυσμό. Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων αυτών, η τουρκική Βουλή ψήφισε την περασμένη εβδομάδα νόμο που επιτρέπει τη χρήση της κουρδικής γλώσσας στα δικαστήρια.

Η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 και η ντε φάκτο αυτονομία που απολαμβάνει έκτοτε το ιρακινό Κουρδιστάν άλλαξαν τις ισορροπίες στην περιοχή, προσφέροντας στρατηγικό βάθος στους Κούρδους της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να γίνει συνείδηση στην Αγκυρα ότι η λύση δεν μπορεί να είναι μόνο στρατιωτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου