Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Ελληνικός «δάκτυλος» σε σκοτεινή υπόθεση με πράκτορα της Mossad

Ο «γκρίζος» κόσμος της κατασκοπείας ποτέ δεν έπαψε να δίνει τροφή στη δημοσιότητα εξαιτίας υποθέσεων που διέρρεαν. Αυτή τη φορά, η πιο προβεβλημένη από τα διεθνή ΜΜΕ υπόθεση, έχει έμμεση ελληνική εμπλοκή.
Του Μιχαήλ Βασιλείου
Η «ελληνική παρουσία» στην υπόθεση με τον φερόμενο ως πράκτορα της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Mossad, του 34χρονου Αυστραλοϊσραηλινού, Μπεν Ζίγκιερ, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2010 σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ισραήλ, έχει διαλάθει της προσοχής μας στην Ελλάδα, σε μια υπόθεση η οποία παρότι αρκετά στόματα άνοιξαν, δεν θα οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα ακόμα…
Το «κουβάρι» άρχισε να ξετυλίγεται από τη στιγμή που ο μακαρίτης πλέον πράκτορας, γνωστός μέχρι πριν λίγες ημέρες και με το προσωνύμιο «Prisoner X», ήρθε σε επαφή με Ελληνοαυστραλό δημοσιογράφο, τον Τζέισον Κουτσούκη! Πρόκειται για ανταποκριτή της αυστραλιανής εφημερίδας «The Age» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με βάση τη Βηρυτό.

Ο Ελληνοαυστραλός δημοσιογράφος, Τζέισον Κουτσούκης…
Η ταυτότητα του πράκτορα αποκαλύφθηκε από τον Κουτσούκη, ο οποίος τον συνάντησε στην Ιερουσαλήμ τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου του 2010 και τον ρώτησε ευθέως εάν έχει στρατολογηθεί από τη Mossad! Η ερώτηση έγινε αφού πρώτα ο Κουτσούκης είχε ενημερωθεί από τις αυστραλιανές μυστικές υπηρεσίες (ASIO) για την υποψία ότι ο Ζίγκιερ είχε χρησιμοποιηθεί από τη Mossad για την εξασφάλιση ισραηλινών διαβατηρίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη δολοφονία του Μαχμούντ Αλ Μαμπούχ, του υπευθύνου για την αγορά όπλων για λογαριασμό της Χαμάς, στο Ντουμπάι.
Ο Μπεν Ζίγκιερ αντέδρασε έντονα και συμπεριφέρθηκε με μη φιλικό τρόπο απέναντι στον Κουτσούκη, συμπεριφορά που μάλλον στα μάτια του δημοσιογράφου φάνηκε σαν ενοχή… Μίλησε μαζί του μερικές φορές τους επόμενους δυο μήνες, προτού συλληφθεί (κάποιες πηγές λένε στις 23 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες πριν τη δημοσίευση του άρθρου του Κουτσούκη για τη υπόθεση στις 27 του μήνα, ίσως διότι οι Ισραηλινοί φοβούνταν ότι θα έπεφταν πάνω τα φώτα της δημοσιότητας) ενώ προφανώς βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ισραηλινή αντικατασκοπεία.
Ακολούθησε η σύλληψή του από τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας, οι οποίες προφανώς παρακολουθούσαν τον Ζίγκιερ και η κράτησή του με ψευδώνυμο στη φυλακή υψίστης ασφαλείας από όπου δεν βγήκε ποτέ ζωντανός. Ο θάνατός του αποκαλύφθηκε από το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο «ABC» που επίσης τον αντιμετώπισε ως πράκτορα της Mossad, ενώ στις 13 Φεβρουαρίου «έπαιξε» συνέντευξη του Κουτσούκη.

Ο φερόμενος ως πράκτορας της ισραηλινής Mossad, Μπεν Ζίγκιερ…
Ο Ζίγκιερ είχε αυτοκτονήσει, ενώ διεξαγόντουσαν διαπραγματεύσεις με τις ισραηλινές δικαστικές αρχές για να δηλώσει ένοχος με αντάλλαγμα διακριτική μεταχείριση. Ίσως και να επέμενε στην αθωότητά του και όταν κατανόησε ότι η πατρίδα του για την ασφάλεια της οποίας επέστρεψε από την Αυστραλία (είναι σίγουρο ότι κι εκεί τον είχε αξιοποιήσει η Mossad) δεν υπήρχε περίπτωση να πιστέψει την εκδοχή του, έδωσε τέρμα στη ζωή του… απαγχονίστηκε με το σεντόνι του κρεβατιού του.
Ίσως, το τονίζουμε, πρώτον διότι δεν ξέρουμε τι στοιχεία διέθεταν οι αρχές, δε ξέρουμε πόσο βαθιά μπλεγμένος ήταν σε κατασκοπευτικές υποθέσεις ο μακαρίτης, δεν ξέρουμε εάν έφυγε από την Αυστραλία προειδοποιημένος από τη Mossad ότι οι αυστραλιανές μυστικές υπηρεσίες ήταν κοντά στη στοιχειοθέτηση κατηγοριών εναντίον του, ενώ εξακολουθεί να εγείρει ερωτήματα το πώς μπόρεσε να αυτοκτονήσει σε ισραηλινή φυλακή υψίστης ασφαλείας όταν έχει 24ωρη παρακολούθηση από εσωτερικό σύστημα βίντεο (στο ίδιο κελί που κρατούνταν σε απομόνωση ο Γιγκάλ Αμίρ, ο ακροδεξιός δολοφόνος του πρωθυπουργού Γιτζχάκ Ράμπιν…).
Είχε μεταναστεύσει στο Ισραήλ το 2000 και φέρεται να εργαζόταν για τη Mossad, επικεφαλής σε μια εταιρία-βιτρίνα, η οποία έκανε δουλειές με το Ιράν. Το αυστραλιανό του διαβατήριο του είχε επιτρέψει να ταξιδέψει αρκετές φορές στη χώρα, αλλά και στη Συρία. Η εμπλοκή του σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο για την ισραηλινή εθνική ασφάλεια μέτωπο, ρίχνει σκιές αμφιβολίας στην εκδοχή που θέλει τη σύλληψή του να είναι αποτέλεσμα των πληροφοριών που έδωσε στις αυστραλιανές μυστικές υπηρεσίες αναφορικά με την εξασφάλιση αυστραλιανών διαβατηρίων στις αντίστοιχες ισραηλινές…
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, πρώην ΥΠΕΞ της Αυστραλίας που ασχολείται πλέον με το Κυπριακό για λογαριασμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)…
Αντικείμενο της παρουσίασης του παρόντος άρθρου είναι ο «ελληνικός δάκτυλος» στη υπόθεση. Δεν γράψαμε νωρίτερα, διότι ήταν πάρα πολλά αυτά που μας έκαναν εντύπωση και επιθυμούσαμε να προηγηθεί το ξεκαθάρισμά τους. Μπορεί πλέον η εικόνα να είναι πιο καθαρή, δε σημαίνει όμως ότι έχει γίνει γνωστή όλη η αλήθεια.
Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος ασχολείται σήμερα με το Κυπριακό για λογαριασμό του ΟΗΕ (…) μίλησε και αυτός με το αυστραλιανό δίκτυο ABC (μάλλον λόγω γεωγραφικής εγγύτητας με τα συμβάντα) και ανέφερε ότι υποπτεύεται πως ο πράκτορας ενεπλάκη σε πολύ πιο σοβαρή προδοσία από το να δώσει κάποιες πληροφορίες για τη υπόθεση με τα διαβατήρια. Ξέρει κάτι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου