Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ρωσία – ένοπλες δυνάμεις 2020: Standoff δυνατότητες

Πραγματική επανάσταση φαίνεται ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν εισέλθει σε έναν δρόμο ταχύτατου εκσυγχρονισμού, με στόχο να φέρουν μέσα στα επόμενα χρόνια τη Ρωσία στη θέση που κάποτε είχε στη διεθνή αρένα, αφού θα εξασφαλιστούν εκ νέου ικανότητες προβολής ισχύος και σύγχρονων μέσων που θα αλλάξουν τη λογική και τη φιλοσοφία διεξαγωγής των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερε πριν από λίγες ώρες ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Ρογκόζιν, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να έχουν αποκτήσει μέχρι το 2020 τη δυνατότητα εμπλοκής με τον όποιο αντίπαλο από μεγάλες αποστάσεις (standoff) ώστε να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες. Θα πρέπει εν ολίγοις να μπορούν να πλήξουν τον αντίπαλο προτού μπορέσει να εξαπολύσει τα όπλα του αυτός…
Για την αιτιολόγηση της απόφασης της ρωσικής ηγεσίας, αναφέρθηκε στα διδάγματα της πολεμικής εμπλοκής με τη Γεωργία τον Αύγουστο του 2008 όπου η Ρωσία είχε 67 απώλειες στον πενθήμερο πόλεμο, οι 48 αποτέλεσμα των ενεργειών των γεωργιανών δυνάμεων. Στον πόλεμο αυτό διαπιστώθηκαν αδυναμίες της ρωσικής Αεροπορίας να παρέχει στα στρατεύματα την απαιτούμενη κάλυψη, οπότε απαιτήθηκε μεγαλύτερη αξιοποίηση βαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων όπως τα Tochka και Iskander.
Βέβαια, οι standoff δυνατότητες είναι πολύ μεγαλύτερο κεφάλαιο στις επιχειρήσεις και θεωρείται βέβαιο ότι η ρωσική αμυντική βιομηχανία θα δώσει έμφαση σε συστήματα κάθε είδους που θα επιτρέπουν την εξουδετέρωση του αντιπάλου από απόσταση ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου