Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Εξοπλιστικό ράλι κήρυξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Βαθιά ριζωμένο στη ρωσική ψυχή το σύνδρομο της «ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης» από τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης επανήλθε στο προσκήνιο, με μια σημαντική ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν, την περασμένη Τετάρτη. Μιλώντας στη Στρατιωτική Ακαδημία του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, ο Ρώσος πρόεδρος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επικαλούμενος προσπάθειες της Αμερικής να ανατρέψει τις παγκόσμιες στρατηγικές ισορροπίες προς όφελός της και κήρυξε εκστρατεία ποιοτικής αναβάθμισης του ρωσικού, πολεμικού οπλοστασίου, υιοθετώντας φρασεολογία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
«Συστηματικές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την ανατροπή της στρατηγικής ισορροπίας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στους επιτελείς του ρωσικού στρατού και του υπουργείου Αμυνας, επεξηγώντας: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πρακτικά ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο του σχεδίου τους για τη δημιουργία ενός πλανητικών διαστάσεων συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Παράλληλα, εξετάζουν τις δυνατότητες περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος στρατιωτικοποίησης της Αρκτικής».

Οι δυσάρεστες, πλην ρεαλιστικές, εκτιμήσεις του Πούτιν αντανακλούν την επιδείνωση των σχέσεων της χώρας του με την Αμερική, παρά τις διακηρυγμένες προθέσεις του Μπαράκ Ομπάμα για μια «επανεκκίνηση» προς το καλύτερο. Στο έδαφος αυτών των εκτιμήσεων, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε εκστρατεία για τη ριζική ανανέωση του ρωσικού οπλοστασίου, ο κορμός του οποίου συνεχίζει να αποτελείται από οπλικά συστήματα της σοβιετικής εποχής. «Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να ανέβουν σε ένα νέο επίπεδο δυνατοτήτων μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια», τόνισε ο Πούτιν, διευκρινίζοντας ότι τα απαρχαιωμένα όπλα θα αντικατασταθούν από νέα μοντέλα σε ποσοστό 30% μέχρι το 2015 και 70% μέχρι το 2020. Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία ολοκληρωμένου, εθνικού συστήματος έρευνας και ανάπτυξης στρατιωτικής τεχνολογίας για την ανάπτυξη όπλων νέας γενιάς.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες υπέστησαν δραματικές μειώσεις στη δεκαετία που ακολούθησε τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν εκείνος που ανέκοψε αυτή την πορεία, στην πρώτη φάση της προεδρίας του. Μετά την επάνοδό του στο προεδρικό αξίωμα, τον Μάιο του 2012, υιοθετεί ολοένα και περισσότερο τόνους αντιπαράθεσης με τη Δύση και ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες, ερεθίζοντας τα πατριωτικά αντανακλαστικά των ομοεθνών του με την επίκληση της εξωτερικής απειλής. Μέχρι το 2020, ο Ρώσος πρόεδρος σκοπεύει να διαθέσει το πολύ σημαντικό, ακόμη και για τα μεγέθη της Ρωσίας, ποσό των 23 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (572 δισεκατομμυρίων ευρώ) για την ανανέωση του ρωσικού οπλοστασίου.

Ενα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που συναντά, σ’ αυτή του την προσπάθεια, αφορά την ενδημική διαφθορά της μετακομμουνιστικής Ρωσίας, η οποία δεν έχει αφήσει απρόσβλητο ούτε τον ευαίσθητο χώρο των ενόπλων δυνάμεων. Στρατιωτικός εισαγγελέας, ο οποίος διεξήγαγε σχετική έρευνα το 2011, εκτίμησε ότι το ένα πέμπτο του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας διασπαθίζεται σε κάθε είδους κλοπές και απάτες. Η διαφθορά ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που οδήγησε σε αποτυχία την προηγούμενη εκστρατεία στρατιωτικής αναβάθμισης, την οποία κήρυξε ο μέχρι πρότινος υπουργός Αμυνας, Ανατόλι Σερντιούκοφ, μετά τον σύντομο πόλεμο του 2008 με τη Γεωργία. Τον περασμένο Νοέμβριο ο Πούτιν καθαίρεσε τον Σερντιούκοφ λόγω καταγγελιών για σκάνδαλα υφισταμένων του και ανέθεσε το υπουργείο Αμυνας στον στενό συνεργάτη του, Σεργκέι Σοΐγκου.

Διαφορετικής τάξης, πλην σημαντικά, προβλήματα αναφορικά με τον αμυντικό προϋπολογισμό της αντιμετωπίζει και η Αμερική. Την περασμένη Τρίτη, ο Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε στα ναυπηγεία της πόλης Νιούπορτ Νιους, στην πολιτεία Βιρτζίνια, τα οποία δουλεύουν κατά κύριο λόγο με παραγγελίες του Πενταγώνου. Οι τηλεοπτικές κάμερες απαθανάτισαν τον Αμερικανό πρόεδρο να συνομιλεί με εργάτες που έμειναν χωρίς δουλειά, καθώς οι εργασίες συντήρησης του αεροπλανοφόρου «Αβραάμ Λίνκολν» έχουν ανασταλεί λόγω του αδιεξόδου στο Κογκρέσο αναφορικά με τον κρατικό προϋπολογισμό. Η αδιαλλαξία των Ρεπουμπλικανών, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει ως αποτέλεσμα να τεθούν από σήμερα σε εφαρμογή αυτόματες περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλους τους τομείς, από την κοινωνική πρόνοια μέχρι τον αμυντικό προϋπολογισμό, θέτοντας υπό αίρεση ορισμένα σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα του Πενταγώνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου