Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Φρεγάτες με νοίκι, αλλά και με «διπλή» σημαία


Στην ξεχασμένη στο ράφι κοινή διακήρυξη Καραμανλή-Σαρκοζί, το 2008, έρχεται να «πατήσει» το νέο εξοπλιστικό φλερτ με τη Γαλλία για αεροπλάνα και βαπόρια.
Φρεγάτες τύπου Fremm, πιθανόν να εγκαινιάσουν τη νέα ευρωπαΐκή πολιτική εξοπλισμών με όπλα «διπλής σημαίας»Φρεγάτες τύπου Fremm, πιθανόν να εγκαινιάσουν τη νέα ευρωπαΐκή πολιτική εξοπλισμών με όπλα «διπλής σημαίας»Κι αν τότε μιλούσαν για αγορές κάποιων δισεκατομμυρίων, τώρα συζητούν για χρονομίσθωση και κοστούμι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κρίσης.
   Η Ελλάδα φαίνεται να ανοίγει -εν μέσω δραματικών περικοπών και άνευ προηγουμένου ανεργίας- την εξοπλιστική βεντάλια, ποντάροντας σε πολιτικές αντιπαροχές από τους ισχυρούς. Στο όνομα της εθνικής άμυνας και της ανακήρυξης ΑΟΖ...
Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα του Γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ, που δήλωσε ότι δεν ήρθε για να πουλήσει όπλα, ακολούθησε χθες ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Jean-Yves Le Drian, που συναντήθηκε με τον Π. Παναγιωτόπουλο στο Πεντάγωνο.
Αποφάσισαν τη σύσταση επιτροπής με αντικείμενο τη σύνταξη διακρατικής συμφωνίας για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Ναυτικού. Αφορά δύο φρεγάτες τύπου Fremm και τέσσερα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Οσο κι αν στο υπουργείο Αμυνας αποφεύγουν σαν τον διάολο το λιβάνι να αναφερθούν σε «αγορά εξοπλισμών» και πόσα «λεφτά υπάρχουν», έχουν τον τρόπο τους: ενοικίαση έναντι 100 εκατ. ετησίως, αναφέρουν κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. Και το σενάριο θέλει τη συμφωνία να υπογράφεται στο Παρίσι το καλοκαίρι.
«Pool and Share»
Είναι η εποχή που «η Ελλάδα μετράει και πάλι τους φίλους της», δήλωσε ο Π. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες εισέρχονται «σε μία ακόμη πιο θερμή φάση συνεργασίας». Και ο Jean-Yves Le Drian μετέφερε «την πολιτική δέσμευση του Φρ. Ολάντ για την υποστήριξη της Ελλάδας».
Πόσο «θερμή» θα είναι η συνεργασία στα εξοπλιστικά, θα φανεί από τη συμφωνία που θα καταλήξουν. Και αυτό γιατί εκτός της επιλογής της ενοικίασης εξοπλισμών, στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση για «pooling and sharing». Αφορά την κοινή χρήση οπλικών συστημάτων, ταυτόχρονα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό υπαγορεύεται από την ανάγκη εξοικονόμησης κονδυλίων, σε μια περίοδο που ξοδεύουν όλο και λιγότερα για νέα όπλα και έχει τις ευλογίες των Βρυξελλών.
Εάν υιοθετηθεί μια τέτοια λύση, θα βλέπαμε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο να περιπολούν φρεγάτες υπό «διπλή» σημαία, ελληνική και γαλλική. Και μια παρουσία που θα έστελνε ισχυρό μήνυμα προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Πάντως, η εκδοχή του «pooling and sharing» φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, παρά για τις φρεγάτες. Για τις οποίες η ενοικίαση αναμένεται να έχει και «ουρά» αγοράς, αλλά και σταδιακής αντικατάστασης των υπαρχουσών. Ανοίγεται, κατά συνέπεια, πεδίο δόξης λαμπρό για μεγάλα ντιλ στο μέλλον.
Ελληνικό σέρβις
Κατά τα λοιπά, οι δύο υπουργοί αποφάσισαν η συμφωνία να αφορά και την επιχειρησιακή συντήρηση των γαλλικών εξοπλισμών, που έχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Η Ελλάδα αγοράζει σε διπλή και τριπλή τιμή ανταλλακτικά από τις εταιρείες, ανεβάζοντας κατακόρυφα τις δαπάνες για συντήρηση. Και αυτό γιατί οι «αμαρτωλές» συμβάσεις των περασμένων ετών για αγορές δεν συνοδεύονταν με συμβόλαια για την υποστήριξή τους. Μέσω διακρατικής συμφωνίας η Ελλάδα θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές, αλλά να διασφαλίσει ότι τα απαραίτητα ανταλλακτικά θα έρχονται στην ώρα τους, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα.
Μετά τους Γάλλους, είναι και άλλοι που παίρνουν σειρά. Ο Αντ. Σαμαράς μεταβαίνει οσονούπω στην Αμερική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου