Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Στρατιωτική συνεργασία και εξοπλισμοί στο επίκεντρο


Επικυρώνεται, όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία για τις γαλλικές φρεγάτες, εν μέσω όξυνσης των ανταγωνισμών στην περιοχή

Μια φρεγάτα FREMM στη Γαλλία, φορτώνεται με μοντέλο πυραύλου, σε άσκηση προσομοίωσης
Η αγορά γαλλικών εξοπλιστικών προγραμμάτων και η περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία, μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, τέθηκαν στο τραπέζι της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Παναγιωτόπουλου και του Γάλλου ομολόγου του Ζαν Ιβ Λε Ντριαν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν οι όροι για την εκμίσθωση των 2 γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM, καθώς και 4 αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας, τύπου «Atlantique 2» (αεροσκάφη παρακολούθησης).
Οπως ανακοινώθηκε, το θέμα παραπέμφθηκε σε μεικτή επιτροπή από επειτελείς των υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία θα συντάξει συμφωνία που θα αφορά και το θέμα των γαλλικών φρεγατών. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε αρχική συμφωνία για την εκμίσθωση των φρεγατών από την Ελλάδα, με ετήσιο ενοίκιο ύψους 40 με 50 εκ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι ο Αν. Σαμαράς είχε ζητήσει από τον Γάλλο Πρόεδρο να προχωρήσει το πρόγραμμα υπενοικίασης των φρεγατών και των αεροσκαφών. Τη συμφωνία είχε επιβεβαιώσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου. Μάλιστα, ο Φρ. Ολάντ είχε συνδέσει την προμήθεια των φρεγατών με την ασφάλεια των ερευνών στην ελληνική ΑΟΖ για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο.
Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, για αγορά γαλλικών εξοπλιστικών συστημάτων, επιβεβαίωσε με έμμεσο τρόπο χτες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, στη διάρκεια της συνάντησης με τον Γάλλο υπουργό Αμυνας. «Η Ελλάδα είναι σε μια στρατηγική γεωγραφική θέση που πρέπει να έχει ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις. Δε συνορεύει με Βέλγιο και Ολλανδία, έχουμε δύστροπους γείτονες και γι' αυτό νομίζω ότι η συνεργασία μας στον τομέα ακριβώς αυτόν που εκπροσωπείτε πολιτικά εσείς, είναι πολύ σημαντικός, ουσιαστικός και ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη στήριξη που δίνει η Γαλλία σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Κ. Παπούλιας.
Στη διάρκεια της συνάντησης Παναγιωτόπουλου - Ντιράν, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, συζητήθηκαν επίσης θέματα «αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας καθώς και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών». Είναι φανερό ότι οι εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, βρέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης, με επίκεντρο τη Συρία και τις πολεμικές προετοιμασίες στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2010, είχαν πραγματοποιηθεί κοινές αεροναυτικές ασκήσεις μεταξύ Ελλάδας - Γαλλίας στο Αιγαίο, ενώ στρατιωτικές πηγές σημείωναν ότι το επόμενο διάστημα «δεν αποκλείεται να επαναληφθούν». Το ενδιαφέρον των Γάλλων για κοινές αεροναυτικές ασκήσεις, είναι άρρηκτα δεμένο και με τα συμφέροντα της γαλλικού μονοπωλίου «ΤΟΤΑL» που ενδιαφέρεται για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Αιγαίο, ενώ ήδη έχει αναλάβει τη διεξαγωγή ερευνών σε ενεργειακά «οικόπεδα» της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου