Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Συγχωνεύσεις έρευνας & τεχνολογίας


Κινητικότητα υπάρχει τους τελευταίους μήνες σχετικά με συγχωνεύσεις μονάδων και δραστηριοτήτων στους κόλπους των ΕΔ στα πλαίσια υφιστάμενων αποφάσεων, κάποιες βέβαια από τις οποίες δεν έχουν καμιά σχέση με την κρίση και την προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων μέσω συρρικνώσεων. Αντίθετα υπάρχουν ανεκτέλεστες εδώ και χρόνια, ακόμη και από τα τέλη της δεκαετίας του 90.
Έτσι, ανάμεσα σε άλλες, υπάρχει σε εξέλιξη συγχώνευση των ερευνητικών κέντρων που διατηρούσαν μέχρι σήμερα...
ανεξάρτητα οι τρεις κλάδοι των ΕΔ και πιο συγκεκριμένα του ΕΤΗΜ (Εργοστασίου Τηλεπικοινωνιακών και Ηλεκτρονικών Μέσων), που έχει απορροφήσει ότι απέμεινε από το παλαιότερο ΚΕΤΑ (Κέντρου Εφαρμογών Τεχνολογίας Αεροπορίας), του ΚΕΤΕΣ (Κέντρου Ερευνών και Τεχνολογίας Στρατού) και του ΓΕΤΕΝ (Γραφείου Ερευνών και Τεχνολογικών Εξελίξεων Ναυτικού).
Εκ πρώτης όψεως η πρόθεση φαίνεται «καλή κ’ αγαθή», να μπουν δηλαδή όλες οι προσπάθειες έρευνας και τεχνολογίας κάτω από μια στέγη, αλλά εάν αφορά μόνο την εξάλειψη κάποιων θέσεων και κτιρίων και την –αμφίβολη- εξοικονόμηση που θα προέλθει από αυτή, τότε για άλλη μια φορά μένουμε στο γράμμα και όχι το πνεύμα του νόμου (που υφίσταται σχετικά).
Επειδή όμως κάποιοι γνωρίζουν την προϊστορία, να αναφερθεί ότι η αρχική πρόθεση, που ιχνηλατείται τουλάχιστον 15 χρόνια πίσω, είχε τότε σκοπό να δημιουργήσει έναν άλλο φορέα, την ολοκλήρωση δηλαδή της σκέψης που υπήρχε με την συγκρότηση της αρχικής ΓΔΑΕ. Αφορούσε την μετεξέλιξή της στο αντίστοιχο της γαλλικής DGA, όπου δεν θα ήταν ένα απλό γραφειοκρατικό όργανο διεκπεραίωσης συβάσεων αλλά μια υπηρεσία- κρίκος ανάμεσα στις ανάγκες των ΕΔ και την βιομηχανία παρακολουθώντας όχι μόνο προγράμματα προμηθειών αλλά και δρώντας σαν μοχλός συντονισμού έρευνας και ανάπτυξης. Αντίθετα η μετεξέλιξη, που περιλάμβανε την μεταφορά των ερευνητικών κέντρων των κλάδων, όχι μόνο δεν έγινε αλλά η κατάληξή της σαν ΓΔΑΕΕ ολοκλήρωσε τελικά τον γραφειοκρατικό χαρακτήρα της υπηρεσίας.
…«Όνειρα θερινής νυκτός» θα πούνε κάποιοι για να συμπληρώσουν άλλοι… «τέτοια ώρα, τέτοια λόγια», αλλά εάν κάποια στιγμή πρόκειται να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα του παρελθόντος δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το σήμερα.
Συμπερασματικά, εάν η ενοποίηση έχει σαν στόχο την δημιουργία ενός νέου πραγματικού φορέα που θα συντονίζει και θα υλοποιεί το έργο της έρευνας και ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τις προμήθειες και σε συνεργασία και συντονισμό με την βιομηχανία, τότε εύγε!
Εάν όμως απλώς μετακινούμε γραφεία για να λέμε ότι κάτι κάνουμε, τότε είμαστε για άλλη μια φορά άξιοι της μοίρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου