Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Αστυνομική επιχείρηση στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου

Να απομακρύνει τους πολίτες οι οποίοι αξιοποιούσαν τον χώρο του παλιού στρατοπέδου Καρατάσιου επιχείρησε μετά από έκκληση του στρατού η αστυνομία, η οποία μετά από αντιδράσεις των πολιτών αποχώρησε.

Οι κάτοικοι της περιοχής του δήμου Νεάπολης – Συκεών Θεσσαλονίκης αξιοποιούσαν το πρώην στρατόπεδο για να καλλιεργούν λαχανικά, βότανα, εποχιακά φρούτα και λουλούδια, στο πλαίσιο συλλογικών δράσεων της ομάδας ΠΕΡ.ΚΑ. (Περιαστική Καλλιέργεια). Τα προϊόντα δεν προορίζονταν προς πώληση αλλά για ιδιωτική κατανάλωση.

Η ΠΕΡ.ΚΑ. σκόπευε να αξιοποιήσει και άλλα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα στο κέντρο της πόλης – ιδιοκτησίας Ε.Σ., κλειδωμένα με λουκέτα - ώστε να περάσουν ύστερα στη διαχείριση του Δήμου και να μεταμορφωθούν σε πάρκα. Μάλιστα, η Κίνηση Πολιτών Καρατάσιου είχε καταθέσει προτάσεις για αξιοποίηση του χώρου ανάμεσα στις οποίες προβλέπεται εκτροπή ποταμού για να σχηματιστούν λίμνες μέσα στο στρατόπεδο, την αξιοποίηση κτιρίων για την στέγαση πολιτιστικών και περιβαλλοντικών συλλόγων, εθελοντικών και κοινωνικών ομάδων, την διαμόρφωση πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, παιδικών χαρών, και κήπων για καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων.

Το συγκεκριμένο στρατόπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, αξιοποιούσαν επιτροπές των γύρω γειτονιών εδώ και τρία χρόνια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είχαν διοργανωθεί φεστιβάλ στον χώρο.

Παρόλα αυτά, το εν λόγω στρατόπεδο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, προορίζεται για ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα). Για τον λόγο αυτό, ο στρατός ζήτησε σήμερα το πρωί από την αστυνομία να απομακρύνει τους καλλιεργητές ώστε να σφραγίσει εκ νέου το στρατόπεδο.

Τις πρώτες ώρες, μάλιστα, είχε δοθεί η εικόνα ότι οι πολίτες θα οδηγούνταν στο αυτόφωρο, αλλά μετά από διαπραγματεύσεις και παρέμβαση κατοίκων της περιοχής η αστυνομία αποχώρησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου