Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Προσφυγεσ χανουν τη ζωη τουσ σε επικινδυνα περασματα κατα την αναζητηση ασυλου στην Ευρωπη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013
 Πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους σε επικίνδυνα περάσματα κατά την αναζήτηση ασύλου στην Ευρώπη
 Σε ένα περιστατικό που καταδεικνύει τους κινδύνους που διατρέχουν άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις χώρες τους προκειμένου να αναζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη, οι αρχές της Λέσβου συνεχίζουν να αναζητούν τα σώματα αιτούντων άσυλο που είχαν επιχειρήσει να προσεγγίσουν το ελληνικό νησί.
Από την περασμένη Παρασκευή έχουν βρει τα σώματα έξι σύρων υπηκόων, μεταξύ άλλων, και μιας δεκαεπτάχρονης εγκύου και μιας μητέρας με τα μικρά παιδιά της. Τώρα αναζητούν τα σώματα τριών ακόμα σύρων υπηκόων, των οποίων οι οικογένειες έχουν δηλώσει στις αρχές του νησιού την εξαφάνισή τους, αφότου οι εννέα άνθρωποι επιχείρησαν να περάσουν από την Τουρκία στις 6 Μαρτίου 2013.
Η Λέσβος είναι ένα από βασικά περάσματα για μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας. Τον περασμένο Δεκέμβριο 21 άνθρωποι (κυρίως Αφγανοί) πνίγηκαν κοντά στις ακτές του νησιού, όταν ανατράπηκε το σκάφος στο οποίο επέβαιναν.
Από το περασμένο καλοκαίρι επιχειρούν το πέρασμα άνθρωποι που διαφεύγουν από συγκρούσεις στη Συρία, μεταξύ άλλων, πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά.
«Καθώς η Ελλάδα καθιστά πιο στενούς τους συνοριακούς ελέγχους στον Έβρο, μέσω, μεταξύ άλλων, ενός φράκτη 10.5 χιλιομέτρων που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, οι άνθρωποι ακολουθούν ολοένα και πιο επικίνδυνες διαδρομές. Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί αυτή η τραγωδία», δήλωσε ο John Dalhuisen, Διευθυντής του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
«Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουν οι ελληνικές αρχές την προστασία όλων των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στη χώρα. Αντ’αυτού, όμως, το ελληνικό σύστημα ασύλου τους εγκαταλείπει κατάφωρα. Άνθρωποι που διαφεύγουν από τις συγκρούσεις, ανάμεσά τους πολλοί Σύροι και Αφγανοί που κατορθώνουν να φτάσουν στις ακτές της Λέσβου κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα συνωστισμένοι υπό κακές συνθήκες ή σε πολλές περιπτώσεις εγκαταλείπονται άποροι και κοιμούνται στους δρόμους.»
«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να λάβουν επείγοντα μέτρα για να βελτιώσουν τις συνθήκες υποδοχής εκείνων που φθάνουν στις ακτές τους και να τερματίσουν την κράτηση των παράτυπων μεταναστών. Επιπλέον, οι σύροι υπήκοοι χωρίς χαρτιά που διαφεύγουν από τις συγκρούσεις δεν πρέπει να κρατούνται ή να λαμβάνουν εντολές απέλασης, και οι αρχές πρέπει να επεξεργάζονται δίκαια και αποτελεσματικά τις αιτήσεις τους.»
«Είναι πραγματικά οδυνηρό να βλέπει κανείς να επαναλαμβάνεται η ίδια τραγωδία στις ακτές του ίδιου μας του νησιού», δήλωσε η Έφη Λατσούδη, τοπική ακτιβίστρια και μέλος του «Χωριό Όλοι Μαζί» -μια πρωτοβουλία εθελοντών που παρεμβαίνουν όταν δεν διατίθεται κρατική στήριξη προς πρόσφυγες και μετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου