Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

«ΜΜΕ και το φαινόμενο του νεοναζισμού»

Στο «φαινόμενο του νεοναζισμού» επιχείρησε να βρει και να δώσει απαντήσεις -για πρώτη φορά συντονισμένα- το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών, σε ημερίδα που διοργάνωσε, χθες το βράδυ, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.
Για «χαλαρές αποενοχοποιητικές συζητήσεις σε μεσημεριανές εκπομπές» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, μιλώντας για τις ευθύνες των ΜΜΕ στον τρόπο κάλυψης της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι αποδείχθηκε αφελής ο ισχυρισμός ότι η έκθεσή της στη δημοσιότητα θα την «κάψει». «Η ευαισθητοποίηση για την Χρυσή Αυγή αποδείχθηκε εργαλειακή» υπογράμμισε.
«Η εκλογική επιτυχία της Χρυσής Αυγής μας έπιασε στον ύπνο» δήλωσε ο Μωυσής Λίτσης, λέγοντας πως η πρώτη αντίδραση των ΜΜΕ ήταν μια δήθεν προσπάθεια απομυθοποίησής της. «Ο ναζισμός, όπως εμφανίστηκε, όφειλε να μην εκπλήσσει τους δημοσιογράφους» τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. «Είμαστε στον φασισμό της μεταξύ μας ερμηνείας» είπε η κ. Κανέλλη, ενώ αναφερόμενη στην επίθεση που είχε δεχθεί σε τηλεοπτικό πάνελ από τον βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «μεγαλύτερα χαστούκια ήταν οι ερμηνείες των χαστουκιών», σημειώνοντας τα «χτυπήματα» που έχει δεχθεί και από την Αριστερά.
Η βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για μια συστηματική εκπαίδευση εκφασισμού, ενός ρατσισμού που καλλιεργείται στη διαφήμιση και σε άλλους τομείς, ενώ αφού τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή ήταν κρυμμένη σε όλους τους πολιτικούς χώρους, την χαρακτήρισε εργαλείο του συστήματος με την «κυβέρνηση να παίζει το δοξάρι, στο βιολί που λέγεται Χρυσή Αυγή».
Τα προμηνύματα για την άνοδο του φασισμού κατέδειξε στην ομιλία του ο δημοσιογράφος Τάσος Κωστόπουλος, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στα εκλογικά αποτελέσματα της Χρυσής Αυγής. «Οι οικονομικοί λόγοι δεν είναι αρκετοί για να ερμηνεύσουν την αύξηση των ποσοστών της» σημείωσε ο κ. Κωστόπουλος αναδεικνύοντας μέσω γεγονότων-σταθμών της τελευταίας 20ετίας τις χαράξεις του εθνικιστικού κινήματος που ουδέποτε αμφισβητήθηκαν και πως τα ΜΜΕ καταδείξανε μια εξωραϊστική κατανόηση στη Χρυσή Αυγή.
«Στην Ελλάδα του 2013 ο νεοναζισμός έχει όνομα. Και λέγεται Χρυσή Αυγή», τόνισε ο Στρατής Μπουρνάζος, αναλύοντας τους άξονες που αναδεικνύουν τα ΜΜΕ ως μέσο προβολής των απόψεων της. Ο κ. Μπουρνάζος μίλησε για συγκεκριμένα έντυπα που λειτουργούν ως γραφείο τύπου της Χρυσής Αυγής και έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα καλλιέργειας ρατσιστικών απόψεων, που λειτούργησαν ως υποδοχέας της. «Η ακροδεξιά δημαγωγία κουμπώνει καλά με έναν τηλεοπτικό - απλοϊκό λόγο που έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια» υπογράμμισε.
Τη σχέση της Χρυσής Αυγής με τον σκληρό πυρήνα του κράτους και το ζήτημα της χρηματοδότησης του κόμματος της αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Τάσος Τέλλογλου.
«Στην αστυνομική, στη δικαστική εξουσία, στην εκκλησία υπάρχει ένα αυξανόμενο ποσοστό εκπροσώπησης της Χρυσής Αυγής. Και το ερώτημα είναι: γιατί τρέχουν όλοι αυτοί οι κρατικοί λειτουργοί στην Χρυσή Αυγή;» διερωτήθηκε ο κ. Τέλλογλου, κάνοντας λόγο για την αποσάθρωση του κρατικού τομέα και την παρατεταμένη ατιμωρησία από το κράτος σε θέματα αστυνομικής βίας και οικονομικά που οδήγησαν στην περιφρόνηση του Έλληνα δημόσιου υπαλλήλου στον νόμο που εκφράζει.
«Η κακή δημοσιότητα είναι καλύτερη από την απουσία δημοσιότητας» είπε η δημοσιογράφος Φανή Πετραλιά λέγοντας πως η δημοσιότητα, θετική ή αρνητική, είναι απενοχοποιητική. «Προς Θεού μην συνηθίσουμε στην καθημερινή τους λοιδορία» τόνισε η δημοσιογράφος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Λίνα Αλεξίου που παραδέχθηκε το κενό που υπάρχει από δεοντολογικής πλευράς, σε ότι αφορά το Συμβούλιο, που δεν έχει καταφέρει να επιβάλει την ποιότητα στην πληροφόρηση.
Την ανάγκη ύπαρξης μιας ενιαίας στάσης των δημοσιογράφων στον τρόπο αντιμετώπισης της "Χρυσής Αυγής", σημείωσε η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη, μιλώντας για μια αισθητικοποίηση της βίας που αμβλύνει την αντίδραση του κοινού. «Η άποψη πολλών που πίστευαν, πριν τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, ότι η υπερέκθεση της Χρυσής Αυγής θα αναδείξει την ιδεολογική της ένδεια και θα την αποδυναμώσει αποδείχθηκε ψεύτικη» σημείωσε.
Στη στενή διαπλοκή μελών της Χρυσής Αυγής με στοιχεία του υποκόσμου και στη διαπλεκόμενη δράση του πυρήνα του κόμματός της, έκανε λόγο ο Νίκος Ξυδάκης.
Μιλώντας για τη μιντιακή αντιμετώπιση της και τον χαλαρό επαγγελματισμό δημοσιογράφων, τόνισε χαρακτηριστικά πως «απέναντι σε ένα κτήνος στήθηκε ένας γλυκανάλατος ψευτοαριστερός ανθρωπισμός». Αναφέρθηκε στην πρόσφατη δίκη του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη και στις καταγγελίες περί εκφοβισμού των δικαστών που δεν αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης, δηλώνοντας: «είτε πλέον θεωρούμε τέτοια περιστατικά δεδομένα, είτε τα φοβόμαστε». Επίσης, κάνοντας λόγο για στρατηγικές αδυναμίες της Αριστεράς και το κενό μιας «εθνικής αυτοσυνείδησης», χαρακτήρισε πονηρή τη θεωρία των δύο άκρων, που παράγει εμφυλιοπολεμικό κλίμα.
«Η αμυντική βία μιας κοινωνίας δεν έχει καμία σχέση με την καθεστωτική βία», τόνισε από τη μεριά του ο Γιάννης Τριάντης απαντώντας στη θεωρία των δύο άκρων.
Ο Γ. Τριάντης καταδίκασε την αποσιώπηση των βομβιστικών επιθέσεων εναντίον των γραφείων της Χρυσής Αυγής, λέγοντας πως μια «τέτοια σιωπή δεν είναι γόνιμη», ενώ χαρακτήρισε την πρόταση να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα είναι και αναποτελεσματική και φασιστική. «Κάτι τέτοιο θα τους εκτοξεύσει στα ύψη», σημείωσε και πρόσθεσε πως «μόνο ανοιχτά, δημοκρατικά, με υπομονή και πίστη στον πυρήνα της δημοκρατίας μπορεί να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής».
«Η Χρυσή Αυγή πρέπει να αντιμετωπισθεί ως μια εγκληματική συμμορία», τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου παρουσιάζοντας προτάσεις για την αντιμετώπιση της.
Συγκεκριμένα είπε ότι δεν πρέπει να σιγοντάρονται αστικοί μύθοι με ψεύτικα ρεπορτάζ, να γίνονται έρευνες, συνεχείς αναφορές στην ιστορία και να μην υιοθετείται η ατζέντα της. Τέλος, πρότεινε τη δημιουργία ενός κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Γ.Σεφεριάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου