Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΟΒΑΡΩΝ ΚΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

Ολόκληρος ο ελλαδικός θαλάσσιος χώρος μετατρέπεται το τελευταίο διάστημα σε ένα απέραντο πεδίο ασκήσεων σημαντικών ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών δυνάνεων. Τα σενάρια των ασκήσεων κάνουν πολλούς να σκέφτονται τους σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε Συρία και Ιράν, ενώ και η γεωστρατηγική αναβάθμιση του χώρου μεταξύ Ιονίου-Αιγαίου-Κρητικού πελάγους-Κύπρου με επίκεντρο το ενεργαικό ζήτημα, δεν είναι άσχετη με τη διεξαγωγή των πολεμικών ασκήσεων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώθηκε ότι την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013 ξεκίνησε η προγραμματισμένη ετήσια άσκηση “Noble Dina”. Πρόκειται για δεκαπενθήμερη κοινή άσκηση μεταξύ των Πολεμικών Ναυτικών Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ στην οποία συμμετέχουν και εναέρια μέσα και η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013. Η εν λόγω άσκηση θα λάβει χώρα στην περιοχή της Κρήτης και της Ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να αξιολογηθεί το επίπεδο της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των Πολεμικών Ναυτικών των τριών χωρών, σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης, άμεσης ανταπόκρισης σε έκτακτη ανάγκη, εκκένωσης περιοχών, καθώς και καταπολέμησης πυρκαγιών σε πλοία.


Αξίζει όμως να εξeτάσουμε τις στρατιωτικές δυνάμεις που θα λάβουν μέρος, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τον ρόλο που μπορούν να επιετέσουν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, συνολικά στην άσκηση θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς, το υποβρύχιο «Παπανικολής», η φρεγάτα «Σπέτσες» με το ελικόπτερο της και 4 αεροσκάφη F-16 block 52 plus από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Κρήτης θα είναι οι δυνάμεις που θα λάβουν μέρος στη Noble Dina, και θα είναι η πρώτη φορά που ο Παπανικολής θα επιχειρήσει στην "δυνητική" ΑΟΖ. Η περιοχή δράσης των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι η ελληνική δυνητική ΑΟΖ, όπως και η ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ. Υπάρχουν άλλωστε πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ να προχωρούν το επόμενο διάστημα σε «ενιαία δράση επιτήρησης» κόντρα στις απειλές της Τουρκίας. Άρα η άσκηση έχει ευρύτερη πολιτική σημασία καις τέλνει μήνυμα με πολλούς αποδέχτες.
Βασικό ρόλο, όπως είναι αναμενόμενο, θα έχει το αντιτορπιλικό του Αμερικανικού Ναυτικού Gravely, που φέρει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Aegis. Ως νεότευκτο, πρόσφατα ανέλαβε υπηρεσία στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να εξασφαλίσει την αντιπυραυλική άμυνα στην περιοχή του 6ου Στόλου. Έδρα του είναι η βάση του Ναυτικού στο Νόρφολκ (πολιτεία Βιρτζίνια). Το Gravely θα συνεπικουρείται από ένα βοηθητικό πλοίο, ενώ η συμμετοχή των ΗΠΑ στην Noble Dina περιλαμβάνει επίσης ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3C.
Από πλευράς Ισραήλ, συμμετέχουν 3 κορβέτες, 1 υποβρύχιο, 1 C-130 με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και 1 αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας. Ξεχωρίζει ωστόσο η συμμετοχή κομάντος της Shayetet 13, με δύο ταχύπλοα, η οποία θα αναλάβει δράσει κατά πληροφορίες όσον αφορά στη νηοψία «εχθρικού» σκάφους. Η Shayetet 13 είναι η ελίτ των κομάντος του Ισραηλινού Ναυτικού, και θεωρείται μία από τις πρώτιστες Ειδικές Δυνάμεις των Δυνάμεων Άμυνας της χώρας μαζί με τις Sayeret Matkal και Shaldag Unit. Ειδικεύεται σε επιχειρήσεις εισβολής και σε ξηρά και από θαλάσσης, αντιτρομοκρατίας, σαμποτάζ, επιχειρήσεις διάσωσης και επιβίβασης.
ΚΑΚΟΣ ΜΠΑΤΣΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ, ΚΑΛΟΣ ΜΠΑΤΣΟΣ-ΗΠΑ ΕΝΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ
Απόθεμα / στοκ φωτογραφίας - aegis-class, αντιτορπιλικό, 
uss, έντομο, εκκίνηση, 
μέτρο, βλήμα, 
blk. fotosearch 
- αναζήτηση φωτογραφιών, 
εικόνων, τοιχογραφιών 
και clipart
Της παραπάνω άσκησης είχε προηγηθεί μεγάλης κλίμακας άσκηση στο Ιόνιο που ολοκληρώθηκε στις 8 Μαρτίου. Όπως επισημαίνουν έμπειροι στρατιωτικοί αναλυτές «χαρακτηριστικά πολεμικής προετοιμασίας για μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις στη θάλασσα και την προστασία νηοπομπών, έχει η μεγαλύτερη ετήσια ΝΑΤΟική άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου «Proud Manta 2013» (POMA 13), που διεξάγεται στο Ιόνιο πέλαγος από τις 23 Φλεβάρη και θα ολοκληρωθεί στις 8 Μάρτη. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, στόχος της άσκησης είναι η ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και της διαλειτουργικότητας των δυνάμεων που συμμετέχουν σε ένα ευρύ φάσμα των πιθανών καθηκόντων, τους ρόλους και τις αποστολές της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF).
Η άσκηση παραπέμπει σε πολεμικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία και στο Ιράν και συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της Νατοϊκής Δύναμης Ταχείας ανάπτυξης (ΝRF), τη διοίκηση της οποίας, για το 2012, είχε αναλάβει η Ελλάδα μέσω του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Θεσσαλονίκης (NDC-GR). Στρατηγείο το οποίο πλέον «αναβαθμίστηκε», από 1 Γενάρη 2013, σε «Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας» του ΝΑΤΟ, NRDC-GR (NATO Rapid Deployable Corps-GR) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια όχι μόνο του ελληνικού, αλλά και των λαών της ευρύτερης περιοχής. Στη ΝΑΤΟική άσκηση παίρνουν μέρος δυνάμεις από, Ελλάδα, Τουρκία, Καναδά, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες, με 4 υποβρύχια (ένα ελληνικό), 8 πλοία επιφανείας και 15 μαχητικά αεροσκάφη».
Όλες αυτές οι ασκήσεις θα πρέπει να αξιολογηθούν, εξετάζοντας και το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, που προκαλεί βαθιά ανησυχία. Ενδεικτικά αναφέρουμε την παρέμβαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που δήλωσε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, πλησιάζει την «κόκκινη γραμμή», οπότε η δράση θα καταστεί αναγκαία. Οι κυρώσεις κατά του Ιράν μέχρι στιγμής δεν σταμάτησαν το πυρηνικό πρόγραμμα, είπε ο Νετανιάχου, μιλώντας μέσω τηλεσύνδεσης στο αμερικανο-ισραηλινό συνέδριο AIPAC, τονίζοντας ότι η απειλή της στρατιωτικής δράσης, πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι. «Ακόμα δεν πέρασε την κόκκινη γραμμή που επέστησαν τα Ηνωμένα Έθνη τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά το Ιράν είναι όλο και πιο κοντά σε αυτό και είναι σε θέση να περάσει αυτή τη γραμμή πολύ γρήγορα και όταν το αποφασίσει», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Για να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν, ο Νετανιάχου κάλεσε στις ήδη υπάρχουσες κυρώσεις, να συμπεριληφθεί και η απειλή της στρατιωτικής δράσης. «Σας λέω από τα βάθη της καρδιάς μου ότι οι λέξεις από μόνες τους δεν θα σταματήσουν το Ιράν. Οι κυρώσεις από μόνες τους δεν θα το σταματήσουν. Οι κυρώσεις πρέπει να είναι σε συνδυασμό, με μια σαφή και αξιόπιστη στρατιωτική απειλή» συμπλήρωσε.
Το τι σημαίνουν όλα αυτά από στρατιωτική σκοπία ήρθε να ξεκαθαρίσει η παρακάτω τοποθέτηση ενός γνωστού ισραηλινού γερακιού. Ο πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών κατασκοπείας του στρατού (SHIN BET) του Ισραήλ Άμος Γιαντλίν, μιλώντας στο συνέδριο της Αμερικανο-ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC), δήλωσε ότι «η στρατιωτική επιχείρηση κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν θα είναι πόλεμος, σε καμία περίπτωση» αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Voice of Russia.ru. “Η επιχείρηση θα διαρκέσει το πολύ μία νύχτα”, δήλωσε ο Ισραηλινός στρατηγός.
Στο συνέδριο μίλησε επίσης ο Τζον Μακέιν. «Κάθε στιγμή είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε, βρισκόμενοι υπό την εξουσία του Μπους και του Ομπάμα». Η Τεχεράνη αισθάνεται την αδυναμία μας. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στο Ιράν να καταλάβει, ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στις θέσεις του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών”, δήλωσε ο γερουσιαστής.
Αλλά και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν δήλωσε, στο ίδιο ετήσιο συνέδριο, ότι «όλες οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δύναμης, είναι στο τραπέζι» για να αντιμετωπιστεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δε μπορεί να μπλοφάρει και δεν το κάνει. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν μπλοφάρει», διαβεβαίωσε ο Μπάιντεν. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «δε θέλει πόλεμο», αλλά απεναντίας θέλει να υπάρξουν ειρηνικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν και πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος και περιθώριο ώστε να επιτύχουν οι συνομιλίες, αλλά «το παράθυρο κλείνει». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ αυτό το μήνα, με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να είναι στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης, μαζί με το πρόβλημα στη Συρία και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, στιγμή δεν σταματούν οι πολεμικές προετοιμασίες. Σύμφωνα με τον ιρανικό τύπο υπάρχει πληθώρα αμερικανικών υποβρυχίων στον Περσικό Κόλπο όπου γίνεται η διέλευση του μεγαλύτερου μέρους των εμπορικών πλοίων στον κόσμο, αναφέρει το ιρανικό πρακτορείο presstv.ir. Όπως έγινε γνωστό, οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τα υποβρύχια που περιπολούν στην περιοχή του Κόλπου σε πέντε, όπωςμεταδίδουν ιρανικά μέσα με τελευταία άφιξη, το USS Springfield (SSN-761). Στην περιοχή βρίσκεται και το USS Columbia (SSN-771) που πλέει δυτικά των Στενών του Χορμούζ. Τα άλλα τρία δεν αναφέρονται ονομαστικά στα σχετικά δημοσιεύματα.
Το αμερικανικό Ναυτικό σταθμεύει στην περιοχή οχτώ ναρκαλιευτικά σε διεθνή ύδατα και τη Θάλασσα του Ομάν. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η Βρετανία έχει στείλει στην περιοχή το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο HMS Trenchant, κλάσης «Trafalgar», που πλέει στη Θάλασσα του Ομάν.Επίσης υπογραμμίζεται  η παρουσία ενός μόνο αμερικανικού αεροπλανοφόρου λόγω περικοπών στον αμυντικό προϋπολογισμό.
ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
Η ελληνική κυβέρνηση, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του κόσμου του πλούτου είναι αποφασισμένη να συμβάλλει με κάθε τρόπο στις πολεμικές προετοιμασίες, αλλά και στη διεξαγωγή των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Είναι μια πολιτική επιλογή που την κάνει συμμέτοχη-συνένοχη των βάρβαρων ιμπεριαλιστικών πολέμων, διεκδικώντας μερίδιο της λείας για τους Έλληνες επιχειρηματίες, συμβάλλοντας στην καταστροφή ολόκληρων λαών και στα ποτάμια της δυστυχίας και της προσφυγιάς, που πνίγει σε Αιγαίο και Έβρο, πριν πέσουν στο λεπίδι του Χρυσαυγίτη και εγκλειστούν στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης Μεταναστών.
Για το λαό μας όμως σημαίνει νέες θυσίες για το ΝΑΤΟ και τον ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ, νέες αγορές όπλων, νέες αποστολές μισθοφόρων ως δύναμη κατοχής εις βάρος λαών που δε μας χωρίζει τίποτε.
Απαιτούμε το κλείσμο των βάσεων. Το μπλοκάρισμα όλων των εξοπλισμών.
Η πάλη ενάντια στην βάρβαρη ταξική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και τα Μνημόνια Ε.Ε. και ΔΝΤ, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον αγώνα ενάντια στον Κοινοβουλευτικό Ολοκληρωτισμό και την κρατική τρομοκρατία, τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς της άρχουσας τάξης.
Kαλούμε τους φαντάρους και το μόνιμο προσωπικό να Αρνηθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΝΑΤΟ και τον ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ.
Απαίτηση μας η άμεση έξοδος από ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ε.Ε.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου