Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ¨ΦΡΕΝΑΡΕΙ" ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟΒΑΤΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΜΗΝΥΜΑ;

Σε αναστολή η ναυπήγηση των δύο νέων αρματαγωγών του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού
Σε αναστολή τελεί η ναυπήγηση των δύο νέων αρματαγωγών από τα ναυπηγεία Anadolu Tersaneri (ADİK) της Τούζλα στην Κωνσταντινούπολη καθώς η σύμβαση που υπεγράφη στις 11 Μαίου 2011 με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι στιγμής λόγω μη καταβολής των απαραίτητων πιστώσεων. Τα δύο αρματαγωγά (LST) εκτοπίσματος πλήρους φόρτου 7.000 τόνων με ικανότητα μεταφοράς 525 πεζοναυτών και 17 αρμάτων μάχης προορίζονται για την αντικατάσταση των απαρχαιωμένων (και πιθανότατα μη επιχειρησιακών) ERTUĞRUL (L401) και SERDAR (L402) κλάσης ΤERREBONE PARISH του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK).
Ο στόλος αρματαγωγών του TDK περιορίζεται σε τρία LST με ικανότητα ναρκοθέτησης, συγκεκριμένα τα SARUCABEY (NL-123), KARAMÜRSELBEY (NL-124) και OSMAN GAZİ (NL-125). Το τελευταίο υποβλήθηκε σε περιορισμένο πρόγραμμα αναβάθμισης με την προσθήκη πρυμναίου συστήματος εγγύς προστασίας (CIWS) τύπου Mk15 Plalanx, δύο δίδυμων πυροβόλων Oerlikon των 35mm και συστήματος αντιμέτρων AN/SLQ-32(V). Σημειώνεται ότι τα ναυπηγεία ADİK ολοκλήρωσαν τις παραδόσεις των 8 αποβατικών σκαφών αρμάτων (LCT) νέου τύπου τον περασμένο Αύγουστο.
Το σύνολο των LST, LCT και των αποβατικών σκαφών μηχανοκίνητων (LCM) υπάγεται στη Διοίκηση Αποβατικών Πλοίων που εδρεύει στην ναυτική βάση της Φώκαιας (Foça) στη Σμύρνη, μαζί με τη Nαυτική Διοίκηση Tαξιαρχίας Πεζοναυτών (Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığı). Είναι σαφές ωστόσο ότι τα σκάφη αυτά θεωρούνατι αντιμετωπίσημα από τις δυνάμεις της ΑΣΔΕΝ, που παρατάσσει τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ109Α1/Α2, τα αντιαρματικά Kornet-E και τα αντιαβακικά Zu-23 και Rh-202.
Οι Έλληνες επιτελείς θεωρούν ότι η κύρια απειλή σε περίπτωση ανάληψης εχθρικής ενέργειας προέρχεται από τον τεράστιο στόλο μεταφορικών ελικοπτέρων και μεταγωγικών αεροσκαφών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Παρ’ όλα αυτά η είδηση έχει την σημασία της αν συνυπολογίσει κανείς τις πληροφορίες που κάνουν λόγο ότι είδηση βγήκε από ανακοίνωση της ADİK που γράφει πως τα ναυπηγεία είναι πανέτοιμα να υλοποιήσουν τη σύμβαση, πως έχουν ήδη κατασκευασθεί οι γεννήτριες των δύο πλοίων από άλλον υποκατασκευαστή κλπ, με προφανή στόχο να πιέσουν για την εκταμίευση των πιστώσεων.
Η σύμβαση έχει υπογραφεί και θα υλοποιηθεί αργά ή γρήγορα, η πληροφορία όμως περί καθυστέρησης έχει τη σημασία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου