Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Προς «νέο επίπεδο» οι στρατιωτικές σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και η Κίνα πραγματοποίησαν τη Δευτέρα συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς «οι συνέπειες μιας μεγάλης κυβερνοεπίθεσης θα μπορούσε να είναι αντίστοιχες με μιας πυρηνικής βόμβας». Οι συζητήσεις δεν περιορίστηκαν ωστόσο μόνο στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, αλλά επεκτάθηκαν και στην προοπτική μιας νέας στρατιωτικής σχέσης, η οποία θα είναι «αντίστοιχη με τις διακρατικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια». «Ο Ειρηνικός Ωκεανός είναι αρκετά μεγάλος για να φιλοξενήσει και τους δυο μας».
Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση Ομπάμα ζήτησε από την κινεζική κυβέρνηση να σταματήσει την υποκλοπή δεδομένων από αμερικανικά δίκτυα και να συμβάλει στη δημιουργεί παγκόσμιων κανόνων για την ασφάλεια στο κυβερνοχώρο.
Από την πλευρά της η Κίνα δήλωσε πρόθυμη στο να συμμετάσχει στη δημιουργία ενός ασφαλούς κυβερνοχώρου σημειώνοντας ωστόσο πως «αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί  άμεσα».
«Είναι δύσκολο. Ο καθένας μπορεί να εξαπολύσει επιθέσεις από οπουδήποτε, από τη δική του χώρα ή από άλλη», ανέφερε ο κινέζος στρατηγός Fang Fenghui, μετά τη συνάντηση στο Πεκίνο με τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του αμερικανικού στρατού Martin E. Dempsey.
Όπως σημειώνουν οι New York Times η τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιήθηκε στη σκιά της έντασης στην κορεατική χερσόνησο και της ενίσχυσης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν και το ζήτημα της σχέσης και της επικοινωνίας των δύο στρατών που έχουν αναπτυχθεί στη ευρύτερη περιοχή σε μια ενδεχόμενη κρίση.
Νωρίτερα στο Πεκίνο είχε βρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης εκφράζουν την ελπίδα πως αυτές οι συναντήσεις θα αποτελέσουν σημείο εκκίνησης για ανάπτυξη καλύτερων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Fang Fenghui, επικεφαλής του κινεζικού στρατού, εξέφρασε την επιθυμία για την ανάπτυξη μιας «νέου είδους στρατιωτικής σχέσης αντίστοιχη με τις διακρατικές που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια». «Ο Ειρηνικός Ωκεανός είναι αρκετά μεγάλος για να φιλοξενήσει και τους δυο μας», τόνισε, σημειώνοντας πως ο αμερικανικός στρατός δεν μπορεί να κυριαρχεί για πάντα.
Ο Martin E. Dempsey σχολιάζοντας ανέφερε πως «οι ΗΠΑ αναζητούν μια καλύτερη, βαθύτερη και πιο διαρκή σχέση» με τον κινεζικό στρατό, αλλά στο «πλαίσιο που ορίζουν οι υπόλοιπες ιστορικές και παραδοσιακές συμμαχίες», κάνοντας αναφορά στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τις Φιλιππίνες και την Αυστραλία.
Όπως σημείωσε ο Dempsey, μετά από μια δεκαετία με επίκεντρο το Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι ΗΠΑ στρέφουν το βλέμμα τους στην Άπω Ανατολή βασιζόμενες σε τρεις πυλώνες «μεγαλύτερη συμμετοχή, μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ποιοτική ενίσχυση του ‘’ενεργητικού’’ στην περιοχή».
Από την πλευρά της η Κίνα στο πλαίσιο της τελευταίας κορεατικής κρίσης έστειλε μήνυμα πως ακόμα και στους παραδοσιακούς συμμάχους «τυφλή προσήλωση» δεν υπάρχει, «αδειάζοντας» τη Βόρεια Κορέα σε ό,τι αφορά στις πυρηνικές δοκιμές. Το Πεκίνο, όπως σημειώνει η εφημερίδα New York Times, εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τη Πιονγιάνγκ και ζήτησε την επανάληψη των «εξαμερών συνομιλιών», που διακόπηκαν πριν από χρόνια.
Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή που έχει στη Βόρεια Κορέα ώστε να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου